Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Майстора - художникът, който е влюбен в българката


Сподели:
24 Септември 2019, Вторник


Благодарение помощта на Никола Чехларов – съдия в Кюстендил и членовете на адвокатската колегия, Владимир Димитров–Майстора е изпратен през 1903 г. да учи в София в Рисувалното училище, което днес е разработено и се нарича Националната художествена академия.
В София попада на най-добрите български художници, чиито имена днес са гордост за българското изобразително изкуство – проф. Иван Мърквичка, проф. Жеко Спиридонов, проф. Антон Митов. Заради изключителния му талант, съчетан с безкрайна скромност Владимир Димитров получава псевдонима Майстора, който остава до края на земните му дни.

След като приключва образованието си в София, Майстора заминава за Велико Търново, но заживява в Свищов, където преподава краснопис.

През 1918 г. Владимир Димитров – Майстора напуска Свищов и се завръща в родния край. В с. Шишковци Владимир Димитров-Майстора се вдъхновява от селския бит и българските жени. Под талантливата му четка се раждат прекрасни женски образи, които впечатляват с живописен  натурел и естествена, неподправена красота.

До края на живота си Владимир Димитров-Майстора рисува и оставя своите великолепни творби на българската култура. Майсторът на българската четка ни учи да ценим родната природа, да откриваме красотата навсякъде около нас.


Източник: .kmeta.bg

В категории: Зона арт, Избрано от редактора

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
И Хърватия се нареди на опашката с желаещи за завода на Volkswagen

Ваканция на Луната – една реална мечта

"Костинброд" 2 е невъзможен, твърдят от ЦИК

Изолираха зона от 200 кв./км в Габровско заради намерено мъртво диво прасе

Теменужка Петкова: "Булгартрансгаз" е платила аванс от 250 млн. лв. за "Балкански поток"

Маринов: "Не приемам твърдението, че България е расистка държава. Това са 20-30 лица"


НОВИНИТЕ
Авария остави без вода Шумен, Търговище и Велики Преслав Авария остави без вода Шумен, Търговище и Велики Преслав

39 тела открити в български камион в Англия 39 тела открити в български камион в Англия

Обсъжда се проектобюджета на НЗОК за 2020 г., заложено увеличение с близо 395 милиона лева Обсъжда се проектобюджета на НЗОК за 2020 г., заложено увеличение с близо 395 милиона лева

80 000 деца-бежанци са прогонени от турската операция в Сирия 80 000 деца-бежанци са прогонени от турската операция в Сирия

Инж. Алекси Кесяков: "От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми" Инж. Алекси Кесяков: "От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми"