Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Съдиите обявиха защо пускат предсрочно убиеца Джок Полфрийман: "Бил се поправил!"


Сподели:
20 Септември 2019, Петък

Осъденият в затвора се е посветил да осмисли със съдържание изпълнението на наказанието

Съдиите отбелязват, че е налице първата изисквана от закона предпоставка за условно предсрочно освобождаване, тъй като Джок Полфрийман фактически е изтърпял повече от половината от наложеното му наказание 20 години затвор

Това се посочва в мотивите на апелативните съдии, които вчера взеха решение за предсрочно условно освобождаване на осъдения за убийство и опит за убийство австралийски гражданин Джок Полфрийман.

Очаква се днес той да излезе от затвора.

На 27 юли 2011 г. Върховният касационен съд /ВКС/ потвърди 20-годишната присъда на Джок Полфрийман. Той беше осъден да изплати и 450 000 лева обезщетение за убийството на студента Андрей Монов. Инцидентът стана на 28 декември 2007 г. в центъра на София. Полфрийман е признат за виновен и за опит за убийство на приятеля на Монов - Антоан Захариев.

В мотивите на съда се посочва още, че законът не изключва определен кръг престъпления от тези, за които може да се допусне условно предсрочно освобождаване.

Няма прояви на осъдения или данни за негови нагласи, от които да е изводим среден риск от вреди за обществото, посочват магистратите.

Съдиите отбелязват, че е налице първата изисквана от закона предпоставка за условно предсрочно освобождаване, тъй като Джок Полфрийман фактически е изтърпял повече от половината от наложеното му наказание 20 години затвор.

Към датата на делото той е изтърпял 11 години 8 месеца и 21 дни, отделно от работа е изтърпял 1 година 8 месеца и 14 дни, като остатъкът от неизтърпяното наказание възлиза на 6 години 6 месеца и 25 дни.

Апелативните магистрати посочват, че първата инстанция не е приела наличието на втората предпоставка, изисквана от закона за предсрочно освобождаване, но не се съгласяват с направената от нея констатация.

Според първата инстанция предходните налагани наказания на осъдения са заличени по смисъла на закона и за тях той не следва да се счита наказван, но съдът все пак приема, че от значение са и те, тъй като бил длъжен да изследва цялостното поведение на осъдения по време на изтърпяване на наказанието.

Апелативният съд обаче заявява, че разпоредбата на закона е ясна за това в кои случаи осъденият се счита за ненаказван, като тя урежда и изваждане на заповедите за наказание от личното досие на затворника.

Съдебният състав не намира, че следва да се позовава на заличените наказания като елемент от цялостното поведение на осъдения в затвора", посочва в мотивите си съдът.

Магистратите посочват още, че от 2011 г. до 2014 г. осъденият е бил наказван пет пъти, като за едното наказание България е осъдена, като е признато, че с налагането му държавата е осъществила нарушение на конвенцията, нарушавайки правата на осъдения. Останалите пък не са били свързани с проява на физическа агресия.

Последното наказание на осъдения било от 2014 г. като от тогава до 2018 г. нямало данни за укоримо поведение, а били констатирани множество положителни прояви, за които той бил награждаван, като от 2009 г. до 2018 г. общия брой на наградите, които е получил възлиза на 13.

От всички данни, които се съдържат в досието на осъдения било видно, че през целия си престой в затвора той се е посветил на това да осмисли със съдържание изпълнението на наказанието, което му е наложено, като включително е регистрирал и сдружение, развило и развиващо понастоящем активна дейност в обществена полза, посочват в мотивите си магистратите.

Съдът отбелязва и заключението в последния доклад на затворническата администрация, че лишеният от свобода "приема напълно отговорността за извършеното, разбира мотивите за него, признава вредата, която е причинил на жертвите", че е мотивиран напълно за промяна към спазване на социалните норми и правовия ред.

В заключение съдът счита, че при тези данни за прояви на осъдения по време на изпълнение на наказанието, които сочат изцяло за положителна промяна у него, може да се приеме убедително, че изпълнението на целите на наказанието е дефинитивно и необратимо постигнато.


Източник: epicenter.bg

В категории: Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Камарата на архитектите: "Сградата на детската болница е невъзможна и незаконна"

"Репортери без граници": България е в медийна гражданска война, която изборът на Гешев може да влоши

Изпълнителната комисия на БФС решава кой да наследи Борислав Михайлов

НПО превземат държавата.

Захариева пред ТАСС: "България е готова за конструктивно сътрудничество с Русия"

Петр Келнер, най-богатият чех, купува Би Ти Ви?


НОВИНИТЕ
Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев

Удариха джамия в Афганистан, има над 30 убити Удариха джамия в Афганистан, има над 30 убити

Бързият влак София-Варна е блокиран до гара Левски Бързият влак София-Варна е блокиран до гара Левски

Генерална стачка в Каталуния, МВнР съветва да не пътувате натам Генерална стачка в Каталуния, МВнР съветва да не пътувате натам

Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция" Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция"
ЕВРОПА
Европейските лидери не взеха решение за Северна Македония и Албания Европейските лидери не взеха решение за Северна Македония и Албания

Франция, Холандия и Дания спират Скопие и Тирана за ЕС Франция, Холандия и Дания спират Скопие и Тирана за ЕС

Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит

ЕС: "Ратифицирането на споразумението за Брекзит до 31 октомври е невъзможно" ЕС: "Ратифицирането на споразумението за Брекзит до 31 октомври е невъзможно"

Демократичната юнионистка партия блокира сделката за Брекзит Демократичната юнионистка партия блокира сделката за Брекзит