Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада


Сподели:
19 Септември 2019, Четвъртък

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо поднесе извинение след възникване на скандал заради негова снимка, на която е с тюрбан, а лицето му е боядисано в кафяво. Снимката е направена на парти през 2001 г., когато е бил учител, пише "Гардиън".
Британският вестник коментира, че този случай може да окаже влияние върху резултата от планираните за следващия месец парламентарни избори.

Снимката с Трюдо беше публикувана от списание "Тайм" в сряда. Тя е в училищен годишник. Тогава Трюдо е бил на 29 г. и е работил като учител в West Point Grey Academy.

"Извинявам се дълбоко", каза канадският премиер в сряда вечерта след публикуването на снимката. "Дълбоко съжалявам. Дълбоко съжалявам за това, което съм направил, трябваше да знам по-добре. Било е нещо, което не е трябвало да правя. Тогава не съм мислил, че е расистко, но сега това е расистко", продължи той.

Трюдо не отговори на въпрос дали обмисля да подаде оставка.

"През 2001 г., когато бях учител във Ванкувър, участвах на тържество за края на годината, темата беше "Арабските нощи". Облякох се в костюм на Аладин и сложих грим. Не трябваше да го правя. Трябваше да знам по-добре, но не знаех и наистина съжалявам", заяви Трюдо.

Опозицията се възползва от случая да атакува премиера.

Андрю Шиър, лидерът на консерваторите и основен опонент на Трюдо, коментира, че е "изключително шокиран и разочарован" от действията на премиера. Според Шиър Трюдо не е способен да управлява Канада. "Било е расистко през 2001 г., расистко е и сега", смята Шиър.

Националният съвет на канадските мюсюлмани обяви, че поведението на премиера е "позорно", но по-късно благодари на Трюдо за извинението му.

Премиерът потвърди също, че не за първи път е правил подобни неща.

Скандалът идва на фона на борбата на Трюдо да запази парламентарното си мнозинство. Канадците ще гласуват на 21 октомври, като се очаква оспорвана битка. Социологическите проучвания показват, че Трюдо и Шиър са с изравнени позиции.


Източник: news.bg

В категории: Други теми, Новините

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Камарата на архитектите: "Сградата на детската болница е невъзможна и незаконна"

"Репортери без граници": България е в медийна гражданска война, която изборът на Гешев може да влоши

Изпълнителната комисия на БФС решава кой да наследи Борислав Михайлов

НПО превземат държавата.

Захариева пред ТАСС: "България е готова за конструктивно сътрудничество с Русия"

Петр Келнер, най-богатият чех, купува Би Ти Ви?


НОВИНИТЕ
Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев

Удариха джамия в Афганистан, има над 30 убити Удариха джамия в Афганистан, има над 30 убити

Бързият влак София-Варна е блокиран до гара Левски Бързият влак София-Варна е блокиран до гара Левски

Генерална стачка в Каталуния, МВнР съветва да не пътувате натам Генерална стачка в Каталуния, МВнР съветва да не пътувате натам

Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция" Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция"
ЕВРОПА
Европейските лидери не взеха решение за Северна Македония и Албания Европейските лидери не взеха решение за Северна Македония и Албания

Франция, Холандия и Дания спират Скопие и Тирана за ЕС Франция, Холандия и Дания спират Скопие и Тирана за ЕС

Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит

ЕС: "Ратифицирането на споразумението за Брекзит до 31 октомври е невъзможно" ЕС: "Ратифицирането на споразумението за Брекзит до 31 октомври е невъзможно"

Демократичната юнионистка партия блокира сделката за Брекзит Демократичната юнионистка партия блокира сделката за Брекзит