Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Депонирането на отпадъци не е най - доброто решение, смятат еколози


Сподели:
19 Септември 2019, Четвъртък
Анализите говорят, че депата за отпадъци ще се запълнят по-бързо, отколкото са проектирани. Проблемът не е само в лошата работа на фирмите за събиране на отпадъци, а и в това, че хората произвеждат много отпадъци.

"Схемата с депонирането не е най-добрата. Трябва да се търсят много други предварителни начини, които са предвидени в йерархията на управление на отпадъците, за да се стигне до депониране", каза Николай Сиджимов - изпълнителен директор на Асоциацията на еколозите от общините в България

Много малък процент от отпадъците се използват повторно като ресурс в икономиката.

"В рамките на 10-15%, това е, което успяваме да върнем от отпадъка към икономиката, а всичко останало за съжаление се превръща в някакъв вид отпадък.", допълни Сиджимов.

"Ние сме едни от организациите, които малко или много критикуват съществуващата система, но искаме тя просто да бъде подобрена, защото трябва да работи съвместно с общините, не да съществува за съжаление в много места съвсем разделно. Няма добра координация между организациите по оползотворяване на опаковки и общините", каза Сиджимов.

Асоциацията на еколозите от общините в България е предлагала различни варианти за решаване на проблема с биоразградими отпадъци. Според тях те въобще не трябва да се депонират.

"Нашето желание е да не отива нищо за депониране, но за съжаление на този етап това е невъзможно. Като се има предвид, че голяма част от отпадъка са биоразградими отпадъци, които въобще не трябва да се депонират и такива са насоките и тенденциите в законодателството - европейското и националното, да не се депонират биоразградими отпадъци. Мисля, че ние в скоро време ще имаме една добра система за тяхното третиране, както с компостиращи, така и с анаеробни инсталации. Останалите ресурси, преди да са станали отпадъци, това са един вид ресурси, трябва да бъдат максимално оползотворявани, но това става с едни добре работещи системи за събиране и системи за сепариране на тези суровини, така че за отпадък, който да бъде депониран, трябва да остава съвсем минимално количество", каза Николай Сиджимов. В почти всички региони работят такива системи.

"Това, което те произвеждат не е остатъчен продукт, не е гориво за централите. Той си е наистина един отпадък, който трябва допълнително да бъде обработен, защото в момента се извличат само тези суровини, които имат някаква пазарна стойност и твърде голям процент остава. За съжаление в този отпадък все още има някои материали, които не са подходящи за изгаряне."

"Централите, които биха могли да бъдат използвани, все още нямат нужната технология, за да го правят без проблеми за околната среда, ако наистина такива неподходящи отпадъци все още се намират в горивото, което те използват", допълни Николай Сиджимов.

Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Камарата на архитектите: "Сградата на детската болница е невъзможна и незаконна"

"Репортери без граници": България е в медийна гражданска война, която изборът на Гешев може да влоши

Изпълнителната комисия на БФС решава кой да наследи Борислав Михайлов

НПО превземат държавата.

Захариева пред ТАСС: "България е готова за конструктивно сътрудничество с Русия"

Петр Келнер, най-богатият чех, купува Би Ти Ви?


НОВИНИТЕ
Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев

Удариха джамия в Афганистан, има над 30 убити Удариха джамия в Афганистан, има над 30 убити

Бързият влак София-Варна е блокиран до гара Левски Бързият влак София-Варна е блокиран до гара Левски

Генерална стачка в Каталуния, МВнР съветва да не пътувате натам Генерална стачка в Каталуния, МВнР съветва да не пътувате натам

Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция" Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция"
ЕВРОПА
Европейските лидери не взеха решение за Северна Македония и Албания Европейските лидери не взеха решение за Северна Македония и Албания

Франция, Холандия и Дания спират Скопие и Тирана за ЕС Франция, Холандия и Дания спират Скопие и Тирана за ЕС

Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит

ЕС: "Ратифицирането на споразумението за Брекзит до 31 октомври е невъзможно" ЕС: "Ратифицирането на споразумението за Брекзит до 31 октомври е невъзможно"

Демократичната юнионистка партия блокира сделката за Брекзит Демократичната юнионистка партия блокира сделката за Брекзит