Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Лидерите на Италия и Франция предлагат нова система за разпределение на мигрантите в ЕС


Сподели:
19 Септември 2019, Четвъртък

ЕС трябва да въведе нова автоматична система за прием на мигранти, спасени в Средиземно море.

Това поискаха президентът на Франция Еманюел Макрон и италианският премиер Джузепе Конте, които се опитват да изгладят отношенията си, информира EURACTIV, позовавайки се на АФП и "Ройтерс".

"Европейският съюз не показва достатъчно солидарност с държавите, които първи се занимават с пристигащите, предимно Италия", заяви Макрон след разговори с Конте.

"Франция е готова да се разработи това в рамките на преразглеждането на Дъблинския регламент" под ръководството на Европейската комисия, поиска френският президент, като има предвид регулацията на ЕС, според която обикновено отговорната страна членка е държавата, в която жалбоподателят първо влиза на територията на ЕС.

При пътуването си от Северна Африка до Европа през Средиземно море мигрантите обикновено първо стигат до Малта и Италия, но двете държави се оплакват, че отговорността несправедливо е разпределяна. Рим отдавна се оплаква, че Италия сама трябва да се справя със стотици хиляди мигранти, които през последните години предприеха опасно пътуване към Стария континент, за да намерят по-добър живот. Казусът доведе до напрежение между Рим и Париж. Италия се оплаква, че френски неправителствени организации спасяват мигранти, а Франция след това не прави нищо, за да им помогне.

Но сега Макрон иска да постигне споразумение с Италия за разрешаване на спора.

"Подценявам това, което Италия преживява от 2015 г. Също понесе много недоразумения и несправедливости", каза френският лидер пред журналисти в Рим след разговори с Конте.

"Убеден съм, че е необходим автоматичен европейски механизъм за прием на мигранти", добави той.

Конте заяви от своя страна, че е получил подкрепата на Франция за система, която ще се занимава с разпределението на мигрантите, което означава, че Италия може да разчита на целия Европейски съюз автоматично да приема част от всички новопристигнали след спасяването им.

Президентът на Франция предупреди, че страните членки на ЕС, които отказват да вземат участие в схемата, трябва "сериозно да бъдат наказвани". Той не разкри подробности, но отбеляза, че въпросът ще бъде обсъден от вътрешните министри на ЕС.

"Въпросът за имиграцията повече не подхранва антиевропейска пропаганда", смята Конте.

Лидерът на "Лига" Матео Салвини, който през миналия месец напусна правителството на Италия, предупреди, че Франция не изпълнява обещанията си. Според него Конте действа наивно.

Макрон прави Конте за смях, смята Салвини и обвини премиера, че предава Италия.


Източник: news.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Д-р Неделчо Тотев:" Кризата в болниците ще се задълбочи, ако... "

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Лавров пред "Взгляд": Разпадът на СССР даде суров урок на руската дипломация

ООН:" До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си"

Проф. Илчев: "Комисията по исторически въпроси със Северна Македония зацикли"


НОВИНИТЕ
28 октомври - неучебен, но присъствен 28 октомври - неучебен, но присъствен

Напрежение в Егейско море! Напрежение в Егейско море!

Няма опасност от епидемия от листериоза в България Няма опасност от епидемия от листериоза в България

Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества

САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен" САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен"
ЕВРОПА
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!" Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!"

Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад" Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Британският парламент блокира гласуване на сделката на Борис Джонсън за Брекзит Британският парламент блокира гласуване на сделката на Борис Джонсън за Брекзит