Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

"Важен сигнал за всички магистрати под натиск." Кьовеши се доближава до поста главен прокурор на ЕС


Сподели:
19 Септември 2019, Четвъртък

Евентуалният избор на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор ще има огромно символично значение за борбата срещу корупцията в Румъния, но и в целия регион на Централна и Източна Европа

Това коментира евродепутатът от румънската опозиционна Националлиберална партия Зигфрид Мурешан в навечерието на избора на ръководител на институцията, която ще може да разследва случаи на корупция, пране на пари, данъчни измами и други престъпления, нанесли щети на бюджета на ЕС за над 10 хил. евро.

„Ще бъде особено важно за всички прокурори, за всички съдии в нашите страни, които се борят с корупцията и измамите. Ще бъде значим сигнал на подкрепа за всички прокурори и съдии, които са атакувани и поставени под политически натиск в различни страни през последните години. Ще бъде огромна морална подкрепа за тях и знак за признание за работата им на европейско ниво“, каза Мурешан пред Свободна Европа.

Изборът на първия ръководител на европейската прокуратура, отново е на дневен ред след като във вторник бяха възобновени преговорите между Европейския парламент и Съвета на ЕС. Те бяха в задънена улица след като ЕП подкрепи Лаура Кьовеши при вот в две комисии, а Съветът даде подкрепата си за френския прокурор Жан-Франсоа Бонер на тайно гласуване. България също гласува за френския кандидат. Европейският главен прокурор трябва да бъде избран с консенсус между двете институции.

„Престъпниците не харесват успешни прокурори“
По време на целия процес по подбор румънското правителство остро се противопоставя на избора на Кьовеши. Правосъдният министър разпрати писма до всички европейски столици с искане да не я подкрепят. Срещу Кьовеши започна и разследване, по-късно прекратено от местния върховен касационен съд заради липса на доказателства.

„Престъпниците не харесват успешни прокурори“, коментира отношението на правителството на социалдемократите към Кьовеши Мурешан.

„В Съвета френският кандидат получи подкрепа преди европейските избори, но виждаме, че тази подкрепа намалява поради две причини. На първо място, Франция получи позицията председател на Европейската централна банка (Кристин Лагард – б.р.). [...] На второ място, има общо разбиране, че кандидати от Централна и Източна Европа не получиха много ръководни позиции на европейско ниво. Има консенсус да се предпочитат добри кандидатури, когато има такива, от Централна и Източна Европа“, каза той.

Няколко държави, сред които Франция и България, изразиха през изминалите месеци готовност да променят позицията си и да застанат зад Лаура Кьовеши. Дали това ще се случи вероятно ще стане ясно след тайно гласуване в Комитета на постоянните представители на страните членки в ЕС (Корепер II) в четвъртък по обяд. Ако се обединят около кандидатурата на Кьовеши, това ще направи избирането ѝ сигурно. Следващата среща между преговарящите от двете институции е насрочена за 24 септември.

Европейският парламент застава твърдо зад кандидатурата на Кьовеши, стана ясно от думите на Мурешан. Тя беше избрана за фаворит на институцията след процедура, която депутатът определи като „напълно прозрачна“. Тя беше одобрена от комисия от експерти, а след това и от евродепутатите в комисиите по граждански права и по бюджетен контрол след публично изслушване на най-високо оценените от експертите трима кандидати. „Има общо разбиране, че румънският кандидат е най-подходящият кандидат заради работата ѝ в борбата с измамите, понякога под огромен обществен натиск, огромен натиск от престъпници и огромен натиск от политици“, коментира Мурешан. „Тя свърши отлична работа в Румъния и затова аз мисля, че тя е много подходяща да води тази институция.“

Подкрепата на Европейския парламент беше потвърдена и от един от тримата преговаящи от институцията Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д/Испания), председател на комисията по граждански свободи в ЕП. „Разбира се, ние уважаваме правилата, които гласят, че трябва да имаме консенсус. Но призоваваме Съвета да се присъедини към позицията на ЕП в подкрепа на кандидатурата на г-жа Кьовеши“, каза той пред кореспондента на Радио Свободна Европа в Брюксел.

От страна на Съвета на ЕС преговорите се водят от Финландия, която е ротационен председател. „Първата среща от преговорите протече в позитивен дух. И двете страни са готови да работят конструктивно, за да гарантират, че европейската прокуратура ще започне да работи навреме. Двата екипа смятат, че и Бонер, и Кьовеши са компетентни кандидати“, каза говорителят на финландското председателство Марко Руонала пред кореспондента на Радио Свободна Европа.

„Когато кандидатурата на Лаура Кодруца Кьовеши се появи, правителството, което беше под пълния контрол на председателя на социалитите (Ливиу Драгня – б. р.), осъден престъпник, каза: „Не, не я искаме на тази позиция.“ Това е причината те да ѝ се противопоставят. [...] Това правителство на Румъния се опитва да отслаби върховенството на закона, да отслаби борбата с корупцията, за да гарантира, че осъдените политици от собствените му редици няма да отидат в затвора“, коментира Зигфрид Мурешан пред Свободна Европа.

Според опозиционния евродепутат обаче Брюксел гледа с недоверие на румънското правителство и затова противопоставянето му няма да постигне успех. „Те няма да спечелят нищо. Напротив, когато престъпници се противопоставят на работата ви като прокурор, това е потвърждение за всички, че си вършите добре работата.“

Шансовете на Кьовеши растат
Според Мурешан шансовете на Лаура Кьовеши да оглави еврпейската прокуратура растат. Причината е, че в разпределението на висшите постове в ЕС след изборите през май страните от Централна и Източна Европа не са равномерно представени.


Източник: svobodnaevropa.bg

В категории: Анализи и коментари, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Д-р Неделчо Тотев:" Кризата в болниците ще се задълбочи, ако... "

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Лавров пред "Взгляд": Разпадът на СССР даде суров урок на руската дипломация

ООН:" До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си"

Проф. Илчев: "Комисията по исторически въпроси със Северна Македония зацикли"


НОВИНИТЕ
28 октомври - неучебен, но присъствен 28 октомври - неучебен, но присъствен

Напрежение в Егейско море! Напрежение в Егейско море!

Няма опасност от епидемия от листериоза в България Няма опасност от епидемия от листериоза в България

Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества

САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен" САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен"