Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Ананиев: "Трансплантации няма и в други европейски страни, няма донори и специалисти"


Сподели:
18 Септември 2019, Сряда

От година всички трапнсплантационни центрове отказват трансплантации на пациенти от България и други европейски страни, заради липса на трупни донори и медицински специалисти, като проблемът не е само български, коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Наредбата ще стане факт след броени дни. Няма да оставим хората сами да си търсят къде да си правят трансплантации. Нещата ще бъдат точно регламентирани. Няма да е лесно, но ние няма да се откажем. Най-важната ни задача е да се грижим за живота на хората", обясни министърът.

Относно обвинения за национална програма, която не е финансово обвързана, Ананиев коментира, че пари са предвидени. "За съжаление прекъсването с виенската болница е станало преди да стана министър. Правихме много опити да възстановим доверието, но до момента промяна няма. Въпреки това намерихме възможност да се извършва трансплантация на най-нуждаещите се в чужбина".

"Проблемът с белодробна трансплантация е от 2 години и 4 месеца, но ние вече намерихме мярката да ускорим трансплантацията за тези спешно нуждаещи се 18 българи. Аз направих промяна в наредба 2, с която се регламентират редица заболявания извън задължителното здравно осигуряване", добави той.

По думите му, "според тази промяна, която предстои да се направи, трансплантации ще се извършват във всички страни, не само в ЕС, и държавата ще заплаща тези трансплантации. Отговорни за осъществяване на тази промяна ще са публичните институции НЗОК и Изпълнителна агенция "Медицински надзор."

"18 българи имат нужда, те са най-спешни. Ще започнем, след като наредбата премине обществено обсъждане и стане факт до две седмици. Тогава ще възложа на тези две институции да влязат във връзка с центрове каквито има в САЩ Русия, Украйна. Ще бъдат обучени и наши специалисти, и се надявам в средата на другата година трансплантации да се извършват и у нас", коментира Ананиев.

Правим първата белодробна трансплантация у нас през 2021 г., прогнозира Генчо Начев

"Искането на медицинските сестри за възнаграждение в размер на две минимални работни заплати ще надхвърли основната заплата на лекарите, които работят в болниците", обясни още Ананиев и добави, че такова развитие може да доведе до напрежение между гилдиите на здравните работници.

Министърът не увеличава заплатите, а създава условия отпусканите от министерството средства да се разпределят справедливо в болниците допълни той.

Според него, медицинските сестри трябва да се обърнат към ръководствата на болниците, където имат трудови договори, защото те са техни работодатели и това не е "прехвърляне на топка", както го обвиняват протестиращи.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Камарата на архитектите: "Сградата на детската болница е невъзможна и незаконна"

"Репортери без граници": България е в медийна гражданска война, която изборът на Гешев може да влоши

Изпълнителната комисия на БФС решава кой да наследи Борислав Михайлов

НПО превземат държавата.

Захариева пред ТАСС: "България е готова за конструктивно сътрудничество с Русия"

Петр Келнер, най-богатият чех, купува Би Ти Ви?


НОВИНИТЕ
Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев

Удариха джамия в Афганистан, има над 30 убити Удариха джамия в Афганистан, има над 30 убити

Бързият влак София-Варна е блокиран до гара Левски Бързият влак София-Варна е блокиран до гара Левски

Генерална стачка в Каталуния, МВнР съветва да не пътувате натам Генерална стачка в Каталуния, МВнР съветва да не пътувате натам

Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция" Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция"