Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Проект на достъп до данните на децата нарушава основни права


Сподели:
17 Септември 2019, Вторник

София, 09.09.2019г. Сдружение Асоциация общество и ценности изпрати становище до Министерски съвет, по повод Проекта на Инструкция за достъпа на ДАНС до информационните фондове на Министерството на образованието и науката. В становището се посочва, че са нарушени основни принципи и права в областта на защита на личните данни.

Един от основните принципи на защита на личните данни, който според сдружението е нарушен, е обработването на лични данни да съответства на целта, за която се предоставят данните и само доколкото е необходимо. Целта се определя предварително от администратора на лични данни. В Мотивите към Проекта за Инструкция на МОН се посочва като цел ДАНС да извършва „справочна дейност“ в информационните масиви на МОН. Това не е ясно дефинирана цел и съответно – обемът на данни, до които се предоставя достъп на ДАНС, не може да бъде ясно дефиниран и на практика е неограничен, се посочва в становището.

Друг основен принцип, който е нарушен според Асоциацията, е даването на достъп за неограничен срок до личните данни на неограничен кръг лица. Достъпът следва да се прекрати с изпълнението на целта, за която е даден. В Проекта срокът на достъп на ДАНС до личните данни, събрани от МОН, не може да бъде определен и ограничен за определен период от време, защото целта е неопределена.

В становището се посочва, че липсват редица изисквания относно идентифицирането на служителите на ДАНС, спрямо изискванията към същите предвидени в други инструкции на ДАНС.

“Крайно обезпокоително е, че на практика няма да има ефективен контрол върху този неограничен и безсрочен достъп на ДАНС до информационните масиви на МОН, нито реална възможност да се търси отговорност при извършени нарушения на правата на децата и родителите – субекти на личните данни”, посочват от Асоциация общество и ценности.

Комисията по защита на личните данни не би могла да упражнява контрол и да налага санкции при нарушения от страна на служители на ДАНС на правата на субектите на лични данни, тъй като към дейности от областта на националната сигурност не се прилага Регламента на ЕС (GDPR) за защита на личните данни.

Според сдружението Проектът на Инструкция за достъп на ДАНС до информационните фондове на МОН следва да бъде преработен основно и да бъде съобразен с принципите за защита на личните данни, за да се гарантират правата на децата и родителите.

--------------
Текстът на становището може да видите на: http://www.sva.bg/10441077109410721/september-09th-2019

За повече информация:
Асоциация общество и ценности
email: sva@sva.bg
тел. +359 897 859 376


Източник: www.sva.bg

В категории: Избрано от редактора

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
И Хърватия се нареди на опашката с желаещи за завода на Volkswagen

Ваканция на Луната – една реална мечта

"Костинброд" 2 е невъзможен, твърдят от ЦИК

Изолираха зона от 200 кв./км в Габровско заради намерено мъртво диво прасе

Теменужка Петкова: "Булгартрансгаз" е платила аванс от 250 млн. лв. за "Балкански поток"

Маринов: "Не приемам твърдението, че България е расистка държава. Това са 20-30 лица"


НОВИНИТЕ
Авария остави без вода Шумен, Търговище и Велики Преслав Авария остави без вода Шумен, Търговище и Велики Преслав

39 тела открити в български камион в Англия 39 тела открити в български камион в Англия

Обсъжда се проектобюджета на НЗОК за 2020 г., заложено увеличение с близо 395 милиона лева Обсъжда се проектобюджета на НЗОК за 2020 г., заложено увеличение с близо 395 милиона лева

80 000 деца-бежанци са прогонени от турската операция в Сирия 80 000 деца-бежанци са прогонени от турската операция в Сирия

Инж. Алекси Кесяков: "От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми" Инж. Алекси Кесяков: "От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми"