Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Творци, преподаватели и учени получиха званието "Почетен гражданин на София"


Сподели:
17 Септември 2019, Вторник

Отличията бяха връчени на специална празнична сесия на СОС от председателя Елен Герджиков

Проф. Божидар Манов, Богдана Карадочева, Васил Найденов, акад. Пламен Карталов и други 9 заслужили българи получиха най-високото отличие на София

Известни български творци, преподаватели и учени днес бяха удостоени със званието "Почетен гражданин на София" или получиха Почетен знак на Столична община за своите заслуги и работа за града. Отличията бяха връчени на специална празнична сесия на Столичния общински съвет от председателя на съвета Елен Герджиков и в приъствието на кмета Йорданка Фандъкова.

Званието "Почетен гражданин на София" получиха:

1. Проф. Божидар Манов – кинокритик. Декан на факултет „Екранни изкуства“ в НАТФИЗ, преподавател в НБУ, автор на десетки книги, сценарии и научни трудове.

2. Филип Трифонов – актьор. Една от звездите на българското кино. Участвал е в десетки филми като „Момчето си отива“, „Не си отивай“, „Адио Рио“, „Изпит“, „Преброяване на дивите зайци“, „Оркестър без име“ и много други. С много постижения и на театралната сцена, част от екипа на Сатиричния театър.

3. Богдана Карадочева – поп изпълнител на едни от най-популярните български хитове. Има дуети с български и чуждестранни звезди. За нея пишат песни най-изтъкнатите текстописци и композитори.

4. Васил Найденов – поп изпълнител, един от най-обичаните и популярни български музиканти, който продължава да радва публиката си и днес.

5. Гергина Тончева – дългогодишен директор на НГДЕК от самото ѝ основаване през 1977 г. Пример и символ на доброто образование в България.

6. Акад. Пламен Карталов – режисьор, оперен мениджър и педагог. Като директор на Софийската опера и балет въвежда една от най-ефективните и продуктивни организации на управление с голям успех в международното сътрудничеството. С голям принос за световната слава на българското оперно изкуство.

7. Димитър Симеонов – музикант, композитор и преподавател. Един от най-изтъкнатите музиканти в България, основател на естрадния оркестър на БНР и БНТ, за който работи десетилетия наред като инструменталист, композитор и аранжор. Основател и ръководител на оркестър „София“, който 2019 година ще навърши 55 години. Първият преподавател по саксофон в ДМА.

8. Валентин Бобевски – известен български диригент и композитор. Художествен ръководител на Ансамбъла на строителни войски, младежкия хор „София“, хор „Гусла“. Носител на много национални и международни награди.

9. Акад. Александър Балкански – най-популярният български цирков артист по света и създател на най-големия цирк в страната. Балкански развива, популяризира и съхранява традициите на цирковото изкуство.

10. Проф. д-р Николай Овчаров – известен български археолог, член на редица световни научни институции. Преподавател и откривател, носител на десетки звания и отличия.

11. Владимир Пенев – актьор с изключителен принос в съвременното българско театрално и кино изкуство. Министър на културата, носител на редица отличия. Любимец на българите.

12. Рада Москова – български писател, драматург и сценарист. Един от най-обичаните автори на детска литература. Приносът ѝ в българския духовен и културен живот е неоспорим.13. Мими Николова – голямата звезда на българската естрада, изпълнител на „Замълчи, замълчи“, „Когато луната изплува“, „Двата бряга“ с Борис Годжунов, „Бягство в Ропотамо“, изпълнител на хитова филмова музика.

Почетен знак на Столична община за:

1. Национална спортна академия „Васил Левски“ за 75-годишния ѝ юбилей – единственото специализирано спортно висше училище в България, дало на страната ни всички основания за национална гордост – проф. Пенчо Гешев.


2. Проф. д-р Цекомир Воденичаров – декан, основател и идеолог на първия Факултет по обществено здраве в МУ. Автор на над 300 публикации и десетки монографии в областта на общественото здраве и здравния мениджъмънт.

3. Фолклорен ансамбъл „Жар“ при читалище „Петър Берон“ за 80-годишнината му. Носител на множество награди и дипломи от участия в редица наши и международни фестивали и конкурси. През всички тези години съхранява и разпространява красотата на българското фолклорно изкуство и традиции.

4. Държавен музикален театър – София по повод 100 години професионален оперетен театър и 70 години от създаването на театъра, на чиято сцена са създадени най-великите образци на класическата оперета и мюзикъл.

5. Камерен вокален ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“ по повед 50-годишния му юбилей. Първият състав, представил на концертния подиум у нас и в чужбина старинните православни български песнопения. Има зад гърба си стотици концерти и активна звукозаписна дейност. Емблема на българското църковно хорово изкуство.

6. Хорът на софийските момчета при читалище „Цар Борис Трети“, който е създаден още през 1968 година от Лиляна Тодорова. От 1989 до сега диригент на хора е проф. д-р Адриана Благоева. Под нейно ръководство хорът е записал и издал 11 самостоятелни дискове и участвал в десетки сборни. Хорът е със сериозен и разнообразен репертоар, високи професионални достижения, заради които е канен за участия и отличаван на конкурси – проф. Адриана Благоева.

Значката на София получават:

1. Проф. Захари Георгиев – изтъкнат български композитор и дългогодишен продуцент и редактор в БНТ и БНР. Автор е на музика за телевизионни предавания. Композитор на редица български хитови песни. Тази година българската общественост чества 70-годишнината му и 50 години творческа дейност

2. Петър Спиридонов Недевски – български математик, един от основателите и ръководител на Националната природо-математическа гимназия, която тази година навърши 50 години.


Източник: epicenter.bg

В категории: Новините, Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Д-р Неделчо Тотев:" Кризата в болниците ще се задълбочи, ако... "

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Лавров пред "Взгляд": Разпадът на СССР даде суров урок на руската дипломация

ООН:" До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си"

Проф. Илчев: "Комисията по исторически въпроси със Северна Македония зацикли"


НОВИНИТЕ
28 октомври - неучебен, но присъствен 28 октомври - неучебен, но присъствен

Напрежение в Егейско море! Напрежение в Егейско море!

Няма опасност от епидемия от листериоза в България Няма опасност от епидемия от листериоза в България

Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества

САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен" САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен"
ЕВРОПА
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!" Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!"

Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад" Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Британският парламент блокира гласуване на сделката на Борис Джонсън за Брекзит Британският парламент блокира гласуване на сделката на Борис Джонсън за Брекзит