Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Партия ВМРО и ВСС: две организации - една цел


Сподели:
16 Септември 2019, Понеделник

Съдийската колегия ще се занимава с Методи Лалов в цели 3 точки, а може би 4

След като на съдия Методи Лалов от 3 пъти не му провървя да бъде освободен от ВСС от съдебната система, за да се включи  в местните избори, сега срещу него се активира ВМРО.

Партията на Красимир Каракачанов иска Съдийската колегия да накаже Методи Лалов заради извършена от него политическа агитация, която е забранена за съдиите, какъвто все още е той, става ясно от утрешния дневен ред на колегията.

Клуб Z припомня, че през август въпросната колегия на два пъти не успя да се събере, а на третия прати казуса на Лалов на... комисия, за да се помисли.

Правният сайт news.lex.bg разкрива, че в сигнал до Висшия съдебен съвет (ВСС) от партията на Красимир Каракачанов сега визират участие на Лалов в сутрешния блок на бТВ на 10 септември. Тогава той съобщава, че ще бъде водач на листата на Демократична България - ако системата "го пусне", и, според ВМРО, агитира зрителите да гласуват за тази партия.

Именно това е дало основание на ВМРО да сезира Съдийската колегия. Националистическата формация обяснява, че в чл. 158 от Изборния кодекс има императивна забрана за магистратите да участват в изборния процес. Забрана за същото има и в Закона за съдебната власт (чл. 195 ЗСВ).

„Въпреки факта, че Методи Лалов е все още действащ съдия, той представя себе си като водач на кандидатска листа за общински съветници на регистрираната за участие в предстоящите избори коалиция „Демократична България – Обединение“ като дори агитира в своя полза…

С изказванията си по време на участието си в „Тази сутрин“, излъчено в ефира на национална телевизия БТВ, Методи Лалов безспорно агитира като с тези свои действия той извършва политическа дейност и обвързва личността си с коалиция „Демократична България – Обединение“. Като магистрат, той трябва да съобразява поведението си с Кодекса за етично поведение на българските магистрати и всички изискващи се от него нравствени и професионални качества. В т. 9.2. на КЕПБМ е установена забрана всеки магистрат „да участва по какъвто и да е начин в партийно-политическа дейност и да не се намесва в политически или бизнес среди на влияние“, се казва в сигнала цитиран от "Лекс".

ВМРО призовава Съдийската колегия да предприеме мерки спрямо Лалов, като му „наложи дисциплинарно наказание на осн. чл. 307 и сл. от ЗСВ“, защото твърди, че с действия си е нарушил разпоредбите на закона и е извършил политическа агитация в полза на регистрирана за предстоящите избори коалиция. По този начин е накърнил и престижа на съдебната власт, изтъкват от ВМРО.

Всъщност в Закона за съдебната власт е предвидена друга процедура, която е по-облекчена от дисциплинарнат, пише "Лекс".

При констатирана несъвместимост етичната комисия изготвя заключение, което се изпраща на съответната колегия на ВСС, а тя е длъжна незабавно да освободи въпросния магистрат, без да е необходимо да се образува дисциплинарно производство. Това е така, защото несъвместимостта е самостоятелно основание за освобождаване от длъжност.

Във вторник освен сигнала на ВМРО има още 2 точки в дневния ред, посветени на Методи Лалов:

Едната е във връзка с образуваното срещу него дисциплинарно производство. То е по две предложения – едното е на Инспектората към Висшия съдебен съвет и е за неизпълнение на служебни задължения, включително и като председател на СРС, какъвто Лалов беше от 2012 г. до 2016 г., а второто беше на и.ф. шефа на СРС Стефан Милев, който поиска уволнението му с мотив, че се е държал обидно и унизително към служителка на съда.

Дисциплинарният състав предлага Лалов да бъде наказан с „понижаване в ранг за една година“ и „забележка“ и то ще бъде разгледано във вторник.

За тогава е поканен и самият Лалов. Той обяви, че е поискал изслушването му по дисциплинарката да бъде публично. Според чл. 313, ал. 3 от ЗСВ до връчването на акта за налагане на дисциплинарното наказание на засегнатия магистрат, не може да се разгласяват факти и обстоятелства във връзка с производство.

Тъй като Лалов вече е получил акта, той иска да бъде изслушан публично. Дали молбата му ще бъде удовлетворена, ще стане ясно утре.

Наред с това в дневния ред е и писмото на Съюза на съдиите, с което те призовават Съдийската колегия да преразгледа „незаконното решение“, с което на 9 септември вместо да гласува оставката на Лалов, я изпрати в Комисията за атестирането и конкурсите.

Самата оставка не е в дневния ред на колегията, но днес ще бъде разгледана от КАК и има вероятност да бъде внесена като допълнителна точка в дневния ред на заседанието на кадровиците във вторник.


Източник: clubz.bg

В категории: Анализи и коментари, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Камарата на архитектите: "Сградата на детската болница е невъзможна и незаконна"

"Репортери без граници": България е в медийна гражданска война, която изборът на Гешев може да влоши

Изпълнителната комисия на БФС решава кой да наследи Борислав Михайлов

НПО превземат държавата.

Захариева пред ТАСС: "България е готова за конструктивно сътрудничество с Русия"

Петр Келнер, най-богатият чех, купува Би Ти Ви?


НОВИНИТЕ
Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев

Удариха джамия в Афганистан, има над 30 убити Удариха джамия в Афганистан, има над 30 убити

Бързият влак София-Варна е блокиран до гара Левски Бързият влак София-Варна е блокиран до гара Левски

Генерална стачка в Каталуния, МВнР съветва да не пътувате натам Генерална стачка в Каталуния, МВнР съветва да не пътувате натам

Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция" Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция"
ЕВРОПА
Европейските лидери не взеха решение за Северна Македония и Албания Европейските лидери не взеха решение за Северна Македония и Албания

Франция, Холандия и Дания спират Скопие и Тирана за ЕС Франция, Холандия и Дания спират Скопие и Тирана за ЕС

Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит

ЕС: "Ратифицирането на споразумението за Брекзит до 31 октомври е невъзможно" ЕС: "Ратифицирането на споразумението за Брекзит до 31 октомври е невъзможно"

Демократичната юнионистка партия блокира сделката за Брекзит Демократичната юнионистка партия блокира сделката за Брекзит