Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Транспортът и земеделието може да загубят десетки милиони еврофинансиране


Сподели:
16 Септември 2019, Понеделник

Важни обществени сектори ще загубят десетки милиони еврофинансиране заради лошо изпълнение на оперативните програми. 6 от 10 оперативни програми не са успели да постигнат заложените цели по част от приоритетите си към края на 2018 г.

Така десетки милиони евро, заделени като резерв за добро управление по тях, ще бъдат загубени за съответните мерки и ще бъдат пренасочени към дейности с по-добро усвояване на средствата, съобщава вестник "Сега". Това ще оголи сфери като жп транспорта, управлението на трафика, борбата със свлачищата. Ще бъде засегнато и еврофинансирането на научните изследвания, както и Програмата за развитие на селските райони. Това става ясно от предоставена от кабинета справка за изпълнението на оперативните програми към края на 2018 г. Всички оперативни програми това лято подлежат на задължителна оценка в ЕК за постигането на заложените междинни за програмния период цели, като програмите с неизпълнени показатели ще загубят 6% от финансирането на съответните приоритети, заложени като резерв. При особено слабо изпълнение е възможно и спиране на междинните плащания.

Най-критично е положението в Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и Програмата за развитие на селските райони, става ясно от предоставената от Министерски съвет (МС) справка.

По Оперативна програма „Транспорт“ не са изпълнени заложените цели по 2 от общо 4 приоритетни оси. Изпълнението е лошо по приоритетна ос „Развитие на железопътната инфраструктура по основната Трансевропейска транспортна мрежа“, по която по последни данни са изплатени едва 12,9% от заложените средства, и по приоритетна ос „Иновации в управлението и услугите - внедряване на модернизирана инфраструктура за управление на трафика“ с 6,92% реално изплатени средства.

По тези приоритети е заложен резерв за добро изпълнение в размер на 40,4 млн. евро при жп транспорта и 4,4 млн. евро за иновациите. Неизпълнението е съществено - показателите са постигнати до 65%, което може да доведе до спиране на междинните плащания. Парите ще бъдат пренасочени съответно към проекти от пътната инфраструктура и дейности в областта на интермодалността на превоза на пътници и товари.

От стенограмите на последните комитети за наблюдение на програмата обаче става ясно, че залогът е много по-голям - възможност от огромна загуба на средства заради висящ проект за 1,3 млрд. лв. Става дума за модернизацията на жп участъка Елин Пелин - Костенец. Мегапоръчката затъна в десетина съдебни дела и отмяна на класирането на първа инстанция в КЗК след открити серия от закононарушения в класирането.


Източник: БГНЕС

В категории: Европа, Анализи и коментари

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Камарата на архитектите: "Сградата на детската болница е невъзможна и незаконна"

"Репортери без граници": България е в медийна гражданска война, която изборът на Гешев може да влоши

Изпълнителната комисия на БФС решава кой да наследи Борислав Михайлов

НПО превземат държавата.

Захариева пред ТАСС: "България е готова за конструктивно сътрудничество с Русия"

Петр Келнер, най-богатият чех, купува Би Ти Ви?


НОВИНИТЕ
Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев

Удариха джамия в Афганистан, има над 30 убити Удариха джамия в Афганистан, има над 30 убити

Бързият влак София-Варна е блокиран до гара Левски Бързият влак София-Варна е блокиран до гара Левски

Генерална стачка в Каталуния, МВнР съветва да не пътувате натам Генерална стачка в Каталуния, МВнР съветва да не пътувате натам

Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция" Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция"
ЕВРОПА
Европейските лидери не взеха решение за Северна Македония и Албания Европейските лидери не взеха решение за Северна Македония и Албания

Франция, Холандия и Дания спират Скопие и Тирана за ЕС Франция, Холандия и Дания спират Скопие и Тирана за ЕС

Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит

ЕС: "Ратифицирането на споразумението за Брекзит до 31 октомври е невъзможно" ЕС: "Ратифицирането на споразумението за Брекзит до 31 октомври е невъзможно"

Демократичната юнионистка партия блокира сделката за Брекзит Демократичната юнионистка партия блокира сделката за Брекзит