Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

АЕЖ: Не подхожда на правова държава премиерът да решава медийни казуси с лични обаждания


Сподели:
16 Септември 2019, Понеделник

Решаването на медийни казуси посредством лични обаждания от страна на премиера Бойко Борисов не подхожда на държава, в която институциите работят. Това се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) във връзка с отстраняването и последвалото връщане на журналистрака Силвия Великова в ефира на Българското национално радио (БНР).

Великова беше отстранена от ресора си правосъдие и свалена от ефир седмици преди избора на нов главен прокурор. Първоначално като причина беше посочена длъжностната ѝ характеристика на страши редактор, след това назначеният ден по-рано директор на „Хоризонт“ Николай Кръстев каза, че свалянето ѝ от ефир е свързано с наказателни постановления на Съвета за електронни медии (СЕМ) срещу радиото заради нарушения на Великова. Накрая той заяви, че е станало недоразумение, резултат на „липса на управленски опит“ и подаде оставка.

След като стана ясно, че Великова няма да води предаването „Преди всички“ в петък, БНР обяви, че програмите му на територията на цялата страна няма да се излъчват в този часови пояс заради „планирана профилактика“. Така предаването, водено от Диана Дончева, можеше да бъде слушано само онлайн. Няколо пъти по радиото прозвуча песента Let it be.

Заради безпрецедентното спиране на излъчването на БНР генералният директор Светослав Костов ще дава обяснения пред СЕМ. В позицията си АЕЖ призова изслушването в понеделник да бъде публично и излъчвано на живо.

„Съветът за електронни медии е органът, който има правомощия да осъществява надзор над Българското национално радио в качеството му на обществен доставчик на медийни услуги. Обществото има право да чуе, както обясненията на Костов за прекъсването на излъчването на програма „Хоризонт”, така и за отмененото сваляне от ефир и отнемането на ресор „Правосъдие” от известната журналистка Силвия Великова. В не по-малка степен е важно да бъдат чути и въпросите, които ще зададат членовете на СЕМ, които само преди няколко месеца избраха Костов за поста генерален директор“, се казва в позицията.

Асоциацията изтъква, че представители на други институции са били далеч по-активни от СЕМ по отношение на кризата в радиото, включително и премиерът Борисов с лични обаждания до Великова и ръководството на радиото, за които самият той съобщи.

„Оказа се дори, че премиерът Бойко Борисов не подозира, че именно този орган избира генералния директор на БНР, а смята че това прави парламентът. Със сигурност с подобно впечатление са останали и други хора и това в голяма степен се дължи на пасивността на СЕМ в настоящия състав.“


Източник: svobodnaevropa.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Камарата на архитектите: "Сградата на детската болница е невъзможна и незаконна"

"Репортери без граници": България е в медийна гражданска война, която изборът на Гешев може да влоши

Изпълнителната комисия на БФС решава кой да наследи Борислав Михайлов

НПО превземат държавата.

Захариева пред ТАСС: "България е готова за конструктивно сътрудничество с Русия"

Петр Келнер, най-богатият чех, купува Би Ти Ви?


НОВИНИТЕ
Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев

Удариха джамия в Афганистан, има над 30 убити Удариха джамия в Афганистан, има над 30 убити

Бързият влак София-Варна е блокиран до гара Левски Бързият влак София-Варна е блокиран до гара Левски

Генерална стачка в Каталуния, МВнР съветва да не пътувате натам Генерална стачка в Каталуния, МВнР съветва да не пътувате натам

Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция" Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция"
ЕВРОПА
Европейските лидери не взеха решение за Северна Македония и Албания Европейските лидери не взеха решение за Северна Македония и Албания

Франция, Холандия и Дания спират Скопие и Тирана за ЕС Франция, Холандия и Дания спират Скопие и Тирана за ЕС

Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит

ЕС: "Ратифицирането на споразумението за Брекзит до 31 октомври е невъзможно" ЕС: "Ратифицирането на споразумението за Брекзит до 31 октомври е невъзможно"

Демократичната юнионистка партия блокира сделката за Брекзит Демократичната юнионистка партия блокира сделката за Брекзит