Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Първото частно училище към БПЦ отваря врати в Ловеч


Сподели:
16 Септември 2019, Понеделник

"Решихме да открием училището, защото децата имат нужда от помощ, те трябва да станат добри, послушни, ученолюбиви", заяви Ловчанският митрополит Гавриил
На първия учебен ден за пръв път врати отвaря частното начално училище "Св. Седмочисленици" в Ловеч, което е единствено по рода си в България. То е под егидата на Българската православна църква, в частност към Ловчанската епархия. Училището се открива с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил. То ще се помещава в сградата на старата митрополия в центъра на града. Тази учебна година в него са записани седем деца в първи клас и шест в подготвителна група, каза за БТА директорът Иванка Хинкова.

Учебното заведение е вписано в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование на основание на заповед на министъра на образованието и науката. Юридическият собственик и ръководен орган на училището е Сдружението на учителите християни от Ловеч "Св. Седмочисленици". Обучението ще е целодневно. Учителите са трима - Еленка Щерева, Бонка Цонева, Надежда Пенева, а отец Михаил Ковачев и отец Любомир Казашки ще преподават християнство-православие един път седмично за децата в подготвителна група и два пъти в седмицата на децата в първи клас.

В училището децата ще изучават всички общообразователни предмети, но стремежът на ръководството е, освен знания, учениците да бъдат възпитавани в любов, отговорност, съпричастност, както и в други непреходни християнски ценности, характерни за душевността и бита на православния български народ.

Надежда Пенева, която ще е възпитател в училището и чието дете е записано там в първи клас, заяви, че децата ще се обучават както групово, така и индивидуално. Ще имат занимания по интереси, които включват наука, спорт, изобразително изкуство, музика, дори, по желание, ще се обучават и на музикални инструменти. Ще разполагат с опитно поле, където ще отглеждат зеленчуци.

"Това е светско училище, изучава се всичко, което е регламентирано от Министерството на образование, но ние, освен на обучението, наблягаме и на възпитанието", каза за БТА Ловчанският митрополит Гавриил.

Основната част от бюджета на училището ще е от държавната субсидия за всеки ученик. Родителите ще участват със съфинансиране от 50 лева месечно. Недостигащите паричните средства ще се осигуряват от Ловчанската митрополия и от дарители. "Целта на училището не е да печели, затова таксата е символична. Ако има деца, чиито родителите нямат възможност да я заплатят, ще бъдат освободени", добави директорът.

В първи клас ще преподава Еленка Щерева. По думите й това, което я мотивира, е любовта към децата, стремежа към добро образование, възпитаване в християнски ценности - доброта, трудолюбие, толерантност, отзивчивост, да запазват българските традиции и култура, българският дух. "Колкото повече им се повтаря, че трябва да се правят добри неща, кое е вредно, кое е полезно, след това ще има отражение и на психиката им. Те ще го помнят като предпазна мярка", каза Пенева.

По думите на Ловчанския митрополит Гавриил за създаването на училището е използван опита на подобни училища от Русия и Гърция. Подготовката за откриването на частното учебно заведение е отнела две години, като ремонтите, обзавеждането и оборудването е със средства на Ловчанската митрополия и с дарения. Идеята е да стане до 8-ми клас, а после, ако има желаещи, да се превърне и в гимназия.

"Решихме да открием училището, защото децата имат нужда от помощ. България е на едно от първите места по детска престъпност, което е много тревожно. От една страна, виждаме, че имаме много умни и талантливи деца, печелят по света конкурси, от друга страна, голям брой страдат от навици, с които няма да имат бъдеще. Искаме да помогнем, защото училището трябва да образова, но и да възпитава. Само добре възпитаният учен човек е полезен и може да използва своите способности в своя полза и на обществото", посочи Ловчанският митрополит. Той добави, че целта е да се възпитават децата на християнски морал, любов, самопожертвователност, отговорност, както и на всички добродетели.

"Искаме да станат добри, послушни, ученолюбиви. С такива деца България ще бъде с много по-добро бъдеще и ще стане много по-силна. Най-голямото богатство на един народ е да е нравствен, просветен. Неслучайно Светите Седмочисленици са положили основата на това православно християнско просвещение и благодарение на техния труд България е оцеляла", заяви Ловчанският митрополит Гавриил. По думите му родителите са записали децата си с вярата, че това ще бъде най-доброто за техните деца. Да си повериш детето, по-голямо от това доверие няма, каза митрополитът. Той изрази надеждата си, че българският народ ще тръгне към духовен и нравствен подем, към възраждане на ценностите и християнските добродетели, а пътят според него е християнското възпитание.

"Църквата винаги е стояла в самото начало на българското училище. Това са Светите Седмочисленици, които са първите учители в България на писменост, просвета, християнство, по време на турското робство това са и килийните училища, българските деца са учени в манастири и църкви, учителите са били свещеници, монаси или православни християни. Благодарение на килийните училища българите са запазили своята национална идентичност и вяра. Българската църква е в основите на българското образование и смятам, че и сега трябва да е така, защото ние учим хората на добро", счита Ловчанският митрополит. Според него новооткритото училище може да е малко, но ще е пример и за другите учебни заведения. То дава началото, за да се появят още такива в страната, допълни той.


Източник: dir.bg

В категории: Вяра, Новините

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Камарата на архитектите: "Сградата на детската болница е невъзможна и незаконна"

"Репортери без граници": България е в медийна гражданска война, която изборът на Гешев може да влоши

Изпълнителната комисия на БФС решава кой да наследи Борислав Михайлов

НПО превземат държавата.

Захариева пред ТАСС: "България е готова за конструктивно сътрудничество с Русия"

Петр Келнер, най-богатият чех, купува Би Ти Ви?


НОВИНИТЕ
Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев Десетки приятели, близки и творци се сбогуваха с големия Милчо Левиев

Удариха джамия в Афганистан, има над 30 убити Удариха джамия в Афганистан, има над 30 убити

Бързият влак София-Варна е блокиран до гара Левски Бързият влак София-Варна е блокиран до гара Левски

Генерална стачка в Каталуния, МВнР съветва да не пътувате натам Генерална стачка в Каталуния, МВнР съветва да не пътувате натам

Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция" Ангела Меркел: "Германското правителство няма да доставя оръжия на Турция"
ЕВРОПА
Европейските лидери не взеха решение за Северна Македония и Албания Европейските лидери не взеха решение за Северна Македония и Албания

Франция, Холандия и Дания спират Скопие и Тирана за ЕС Франция, Холандия и Дания спират Скопие и Тирана за ЕС

Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит

ЕС: "Ратифицирането на споразумението за Брекзит до 31 октомври е невъзможно" ЕС: "Ратифицирането на споразумението за Брекзит до 31 октомври е невъзможно"

Демократичната юнионистка партия блокира сделката за Брекзит Демократичната юнионистка партия блокира сделката за Брекзит