Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Еврокомисията осъди Португалия за "Натура 2000", процедурата за България е в ход


Сподели:
10 Септември 2019, Вторник

Европейският съд осъди Португалия за дългогодишно забавяне на обявяването на защитените зони по Директивата за местообитанията. Европейската комисия (ЕК) е започнала делото в началото на 2018 година, а присъдата бе обявена на 5 септември 2019 г.

Наказателната процедура за България на ЕК за необявени зони от "Натура 2000" е от 24 януари тази година.

Решението на Европейския съд постановява, че Португалия е трябвало да определи седем защитени зони от европейската мрежа "Натура 2000" в атлантическия регион до 7 декември 2010 г. и 54 защитени зони в средиземноморския регион до 19 юли 2012 г. Освен, че не ги е обявила, държавата също не е определила и необходимите мерки за опазване, за да поддържа или възстановява защитените местообитания и видове в тези обекти. Настоящите мерки, приети в рамките на португалския секторен план за Натура 2000 (PSRN2000) и други секторни и специални планове (например планове за развитие на селските райони (PRODER) и общински планове), не са достатъчно изчерпателни и точни, за да позволят адекватно ниво на защита на защитените зони, постановява съдът. Както признава самата Португалия, проектирането на защитените зони изисква предварително картографиране на природните местообитания и видове, както и приемане на планове за управление на всеки обект.

България е в сходно положение, коментира експертът на Българска фондация "Биоразнообразие" Стефан Аврамов. "От 234 защитени зони за местообитанията са обявени само 12. Срокът за обявяване на заповедите на повечето от тях изтече на 13.02.2015. В ЕК започна процедура срещу България и в случай че проблемът не бъде решен, ще започне и дело срещу нас в най-скоро време," добави той.

През последните години парламентарни въпроси в Страсбург по темата за необявените защитени зони и други неизпълнения по отношение на "Натура 2000" е задавал като евродепутат Александър Малинов (ДСБ). В деня на решението на съда на ЕС за Португалия, за неизпълнението на същото изискване от България изказване пред ресорния комитет на Европейската комисия имаше и новоизбраният в Европейския парламент като представител на "Демократична България" Радан Кънев (виж запис на изказването на английски език тук).


Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи и коментари, Европа, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Одитът установи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

"Отмъщение за победата". 10 години затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Българският мед е третият най - евтин в ЕС

Политолози: "Манолова и Фандъкова отиват на балотаж на кметските избори"

Бизнесът е недоволен от негативните новини в българските медии

Тихомир Безлов: "И Миньо Стайков, и Арабаджиев са направили богатсвото си през политическа протекция."


НОВИНИТЕ
Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан

Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера

Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души

Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада

Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан