Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Аферата „Оня списък” - Между редовете


Сподели:
30 Август 2019, Петък

В името на властта СДС прикрива престъпление на Ахмед Доган, но губи тази власт благодарение на… Ахмед Доган.
Старата приказка, че никой не уважава лакеите и хората без чест и достойнство, независимо че се възползва от тях , се потвърждава и в този случай

На 4 януари 1990 година Софийски градски съд регистрира етническата партия ДПС в разрез с чл. 11, ал. 4 от Конституцията. Години по-късно Желю Желев и Андрей Луканов дават своя съществен принос за легализирането на тази партия и гласуване на съставения с мандата на ДПС кабинет „Беров”.
1992 година. Филип Димитров е министър председател на републиката.

На 4 февруари 1992 г. Ахмед Доган и неговият личен секретар Мехмед Тефик са на посещение в турското посолство. Срещата е по инициатива на агент Сава – самият Доган .Там той  предава на турския посланик 6  документа,  касаещи националната сигурност на България. Към тези документи е и пълният списък на служителите и агентите на българско разузнаване – около 1300 имена.
Случаят става известен в публичното пространство като аферата ”Оня списък”.

Въпросният документ съдържа имена и лични данни на служители на Националната разузнавателна служба и Разузнавателното управление на Министерството на отбраната, които са на дипломатическа работа в българските мисии в 79 държави. В този списък са и имената на агенти под прикритие, работещи извън дипломатическите мисии. Някои от тях работят като шофьори, други са бизнесмени, трети работят в търговските дружества или са ангажирани с научно-техническия шпионаж. В списъка, предаден на турския посланик, прилежно е отбелязано кои от агентите са офицери, на кои служби са подчинени, в коя държава се намират, и какви са техните легенди. На практика цялото българска разузнавателна мрежа е разконспирирана и става достояние на чужда държава.

Предаването на тази информация и в такъв обем е толкова зловещ акт, че турският посланик се обръща към Доган и казва: ”Ти ще ме вкараш в затвора”.
След предаването на документите  Мехмед Тефик звъни на подполковник Иван Терзийски – зам. началник на управление Балкански страни в НСС и иска среща. Тя се провежда същата вечер около 20:00 часа в ж. к Дружба. Тефик му разказва как  същия ден в 13.30 е придружил Ахмед Доган до турското посолство, и е предал за фотокопиране няколко документа. Става ясно, че секретната информация е  събирана от Стоян Ганев  и  Живко Попов – бивш заместник министър на външните работи  по социалистическо време и висш служител на Първо главно управление ДС.

Президентът и правителството са  объркани. Българската резидентура е обезвредена, животът на българските разузнавачи и агенти- застрашен. А за държавна измяна наказанието е сурово. Министри и популярни личности  от  СДС започват поредица от тежки съвещания как да процедират по казуса. От една страна има престъпление и предателство, застрашаващо не само националната ни сигурност, но усложняващо отношенията ни с други държави,  а от другата страна на везната е желанието на сините да запазят властта си.

Надделява второто: страхът, че ако разобличат Доган, той ще оттегли подкрепата си за СДС и правителството на Филип Димитров ще падне.

Синьото правителство  решава да сложи чадър над Доган и обявява случилото се за постановка на Държавна сигурност, с цел компрометиране на Ахмед Доган и Стоян Ганев. С  два месеца и половина закъснение по случая е заведено дело. На 23 април 1992 г. с него се заема прокурорът от главна прокуратура Асен Арсов. Но делото се води срещу неизвестен извършител, който във времето “от декември 1991 г. до февруари 1992 г. е разгласил сведения, съставляващи държавна тайна, които са му били поверени и станали известни по служба и от това могат да настъпят особено тежки последици за сигурността на държавата”.

После разследването съзнателно се проточва,  прикриват се документи, унищожават се доказателства, а случаят се засекретява и минава в архив.
Ахмед Доган е оневинен, но само след няколко месеца СДС заплаща  висока цена, за жеста си към него – поисканият от Филип Димитров вот на доверие, не получава подкрепа от ДПС, и сините сдават властта в полза на…ДПС.

След този случай, Мехмед Тефик, който по това време е на 29 години, развива фобия, че може внезапно да умре. Здравословното му състояние внезапно се усложнява и при едно от постъпванията си в болница, се появяват съмнения, че е тровен постепенно и умишлено. Лекарите в Правителствена болница едва го спасяват от сигурна смърт. Няма информация дали са извършени разследвания за поръчителя.

Всичко случило се след това – победният политически и финансов възход на ДПС, е резултат от съдебната процедура по „оня списък” и прикриването на престъплението на политическо ниво.
За преданата си служба към България и етническия мир Ахмед Доган получава орден „Стара планина” I степен, връчен му от президента Първанов през 2004 година.Три месеца по-късно той обявява, че връща ордена в знак на протест, че за същия орден е номиниран  и главният прокурор по времето на Възродителния процес, Васил Мръчков. За да смекчи гнева Доганов, Георги Първанов изменя собствения си указ и награждава Мръчков с орден „Кирил и Методий “.

Истината излиза на светло след 18 години, с помощта на разследваща журналистка Богдана Лазарова, която получава разрешение за достъп до засекретените материали. В края на 2009 година тя оповестява за пръв път на каква информация се е натъкнала по време на едногодишната си работа по документацията, отразяваща разследването на аферата „Оня списък”. Интервюирала е всички, които са имали отношение към този казус, взела е подробни показания и от Мехмед Тефик, но Доган отказал да бъде интервюиран.

През  април 2010 година прокуратурата излиза с изявление, че ще се направи разследване дали Доган е извършил държавна измяна.

Потърсихме в мрежата информация за другия участник в събитието, Мехмед Тефик, и при изписване на името му в търсачката, попаднахме само на един такъв, но в много зловещ сюжет. На 10.10.2009 г. във Велики Преслав  48-годишен мъж със същото име е бил… обезглавен. Убийците са получили доживотна присъда, но жестокото убийство и съвпаденията на имената и възрастта на жертвата с бившия секретар на Доган, предизвикват тръпки. Те се подсилват и от едно интервю от 2008 година, в което се споменава, че след събитията около „Оня списък” , Тефик е изпаднал в алкохолна зависимост, но заглавието е още по стряскащо:”Мендерес Кунгюн: Щяха да самоубият и бившия шеф на Догановия кабинет – Мехмед Тефик”

Дано е жив и здрав!
Източник: mejdu-redovete.com

В категории: Избрано от редактора

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Одитът установи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

"Отмъщение за победата". 10 години затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Българският мед е третият най - евтин в ЕС

Политолози: "Манолова и Фандъкова отиват на балотаж на кметските избори"

Бизнесът е недоволен от негативните новини в българските медии

Тихомир Безлов: "И Миньо Стайков, и Арабаджиев са направили богатсвото си през политическа протекция."


НОВИНИТЕ
Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан

Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера

Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души

Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада

Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан
ЕВРОПА
България стана пълноправен член на Европейска мрежа за литература и книги България стана пълноправен член на Европейска мрежа за литература и книги

Следващите седмици - решаващи за пакет "Мобилност" според превозвачи Следващите седмици - решаващи за пакет "Мобилност" според превозвачи

Кьовеши почти със сигурност е новият европейски главен прокурор Кьовеши почти със сигурност е новият европейски главен прокурор

Лидерите на Италия и Франция предлагат нова система за разпределение на мигрантите в ЕС Лидерите на Италия и Франция предлагат нова система за разпределение на мигрантите в ЕС

"Важен сигнал за всички магистрати под натиск." Кьовеши се доближава до поста главен прокурор на ЕС "Важен сигнал за всички магистрати под натиск." Кьовеши се доближава до поста главен прокурор на ЕС