Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Путин нареди изпитание с крилата ракета в отговор на САЩ


Сподели:
23 Август 2019, Петък

Руският президент Владимир Путин нареди да се предприемат “симетрични действия” в отговор на изпитанието на крилата ракета, направено от САЩ миналата седмица

Според руската информационна агенция ТАСС след днешното заседание на Съвета за сигурност президентът е поръчал да се “анализира нивото на заплаха, свързано с изпитването от САЩ на нов модел крилата ракета и да се вземат мерки по подготовка на симетричен отговор”.

Като се позовава на пресслужбата на Кремъл, ТАСС цитира Путин, че Русия няма да участва в нова оръжейна надпревара.

“Разработването от нас на нови оръжия, без аналог в света, е провокирано от едностранното излизане на САЩ от Договора за противоракетна отбрана. Бяхме принудени и бяхме задължени да гарантираме сигурността на нашия народ и на нашата страна и несъмнено ще го правим и в бъдеще”, заявява Путин.

На 18 август САЩ обявиха, че са извършили успешно изпитание на конвенционална крилата ракета Tomahawk с наземно базиране и със среден обсег. ТАСС добавя, че тя е поразила цел на разстояние над 500 км.

Тестът на ракета с подобен обсег би бил невъзможен по силата на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, от който Вашингтон се оттегли в началото на месеца, след като обвини Русия, че го нарушава. Москва отхвърля обвинението.

Според Путин фактът, че САЩ са изстреляли ракетата само 16 дни, след като договорът престана да действа, показва, че това не е било импровизация, а част от подготвяни отдавна действия.

“И по-рано разполагахме с информация, че САЩ се занимават със създаването на забранено по договора оръжие и сме го казвали на нашите партньори”, добавя Путин.

Руският президентговори коментира и разполагането на пускови наземни установки в Румъния и подготовка за базирането им и в Полша.

На 2 август САЩ обявиха, че излизат от договора Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Външното министерство на Русия също обяви, че няма да се придържа към него, като се позова на изтеглянето на Вашингтон.


Източник: svobodnaevropa.bg

В категории: Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Одитът установи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

"Отмъщение за победата". 10 години затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Българският мед е третият най - евтин в ЕС

Политолози: "Манолова и Фандъкова отиват на балотаж на кметските избори"

Бизнесът е недоволен от негативните новини в българските медии

Тихомир Безлов: "И Миньо Стайков, и Арабаджиев са направили богатсвото си през политическа протекция."


НОВИНИТЕ
Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан

Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера

Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души

Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада

Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан