Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Германското правителство одобри премахването на данък „солидарност“


Сподели:
22 Август 2019, Четвъртък

Налогът беше използван през годините, за да се изравни икономическото развитие между Западна и Източна Германия

Германското правителство одобри предложението на финансовия министър Олаф Шолц да освободи повечето данъкоплатци от данък „солидарност“, предава Reuters. Налогът беше въведен след обединението на държавата, а целта му бе да подпомогне изравняването на стандарта на живот в двете части на страната.

Съгласно одобрения от кабинета на Ангела Меркел проектозакон около 90% от данъкоплатците вече няма да се облагат с допълнителните 5.5% към подоходния данък от 2021 г. За други 6.5% работещите данъкът ще бъде намален, а най-богатите 3.5% от икономически активното общество ще продължат да го внасят в пълен размер.

Данъкът се използва предимно за подпомагане на икономическото развитие в по-бедните източни региони на страната, които преди падането на Берлинската стена през 1989 г. бяха под управлението на Съветския съюз.

„Днес е важен ден по пътя към завършване на германското единство. Разходите за обединението в голяма степен са приключили“, казва Шолц в изявление.

Правителството на Меркел не е взимало нови заеми от 2014 г. благодарение на необичайно дългия цикъл на икономически растеж, рекордно високата заетост, стабилните данъчни приходи и ниските лихви.

Заради страховете от рецесия обаче се увеличават призивите в Германия и другите държави в Европа към правителството да увеличи бюджетните разходи и да предостави допълнителни фискални стимули.
Шолц коментира в интервю за телевизия ARD, че в даден момент данъкът ще бъде премахнат за 100% от работещите хора, но според него сега не е време най-богатите да получат това данъчно облекчение.
В своята коалиционна сделка през 2018 г. консерваторите на Меркел и социалдемократите на Шолц се договориха да намалят данъчната тежест за хората със средни и ниските доходи.

Законопроектът, който беше много оспорван в рамките на правителственото заседание, вероятно ще претърпи промени при приемането му в парламента.

Консерваторите, водени от министъра на икономиката Петер Алтмайер, искат данъкът за солидарност - първоначално въведен като временна мярка за инвестиране в инфраструктура в бившата ГДР, но след това използван и за други цели, да бъде напълно премахнат до 2026 г.

Финансовото министерство заяви, че промените ще доведат до около 10 млрд. евро данъчни облекчения за гражданите след 2021 г., като ще се увеличат до около 12 млрд. евро до 2024 г.

Миналата година данъкът внесе 18.9 млрд. евро във федералния бюджет, съобщи министерството.


Източник: economic.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Одитът установи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

"Отмъщение за победата". 10 години затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Българският мед е третият най - евтин в ЕС

Политолози: "Манолова и Фандъкова отиват на балотаж на кметските избори"

Бизнесът е недоволен от негативните новини в българските медии

Тихомир Безлов: "И Миньо Стайков, и Арабаджиев са направили богатсвото си през политическа протекция."


НОВИНИТЕ
Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан

Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера

Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души

Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада

Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан