Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Протестиращите срещу небостъргача "Златен век" искат ВСС да провери съдийка


Сподели:
22 Август 2019, Четвъртък

Инициативният комитет твърди, че съдебното тълкувание по делото се използва за алиби на институциите да бездействат

Протестът на инициативен комитет "Лозенец" срещу изграждането на небостъргача "Златен век" в София стигна до Висшия съдебен съвет (ВСС).

Комитетът сигнализира Инспектората на ВСС заради спечеленото от "Артекс" съдебно дело срещу ДНСК на първа инстанция в Административен съд София. Според гражданите от Лозенец инспекторатът трябва да провери съдията по делото Мария Ситнилска, защото счита, че и решението, и поведението й по казуса са проблемни.

Съдът излезе с множество аргументи за допуснати от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) закононарушения при временното спиране на небостъргача. Освен това в мотивите към решението, с което магистратите отмениха спирането на строителството, се тълкуват и измененията в Закона за устройство на територията, прочули се като поправката "Артекс". Според съдия Ситнилска ЗУТ е достатъчно ясен и поправките в него наистина облагодетелстват фирма "Артекс", припомня "Сега".

Според инициативния комитет изложените в мотивите съображения за приложимостта на ЗУТ обаче са силно противоречиви и извън правомощията на съда. Според тях извършеното от съда тълкуване на закона е недопустимо, защото не е било предмет на самото дело, и на практика се ползва като алиби институциите да бездействат по темата валидност на разрешението за строежа на "Артекс". ДНСК отказа да констатира незаконно строителство заради невалидно разрешение, като прехвърли топката към главния архитект, но съдът я върна обратно в полето на ДНСК, което само каза, че ще обжалва.

Активистът от комитета Никола Вапцаров приведе още в сигнала си до Софийска градска прокуратура доказателства, че разрешителното за строежа на сградата окончателно е изтекло на 19 ноември 2017 г. и оттогава тя се изгражда незаконно. Вапцаров обвинява ДНСК, че въпреки това не спира строежа окончателно.


Източник: dir.bg

В категории: Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Одитът установи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

"Отмъщение за победата". 10 години затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Българският мед е третият най - евтин в ЕС

Политолози: "Манолова и Фандъкова отиват на балотаж на кметските избори"

Бизнесът е недоволен от негативните новини в българските медии

Тихомир Безлов: "И Миньо Стайков, и Арабаджиев са направили богатсвото си през политическа протекция."


НОВИНИТЕ
Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан

Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера

Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души

Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада

Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан