Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Македония с превантивни мерки против африканската чума по свинете


Сподели:
21 Август 2019, Сряда

Отстрел на диви свине, унищожаване на питомните, които не са под надзор и митнически контрол на граничните пунктове са част от мерките на македонското правителство срещу разпространението на африканска чума

Вицепремиерът на Македония Кочо Ангушев и министърът на земеделието Траян Димковски обявиха пред македонските медии, че правителството е решило да вземе радикални мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете. Последиците от нея биха били катастрофални за свиневъдите и за икономиката като цяло. Потенциалните загуби само от износ се изчисляват на 50-60 милиона евро, а общо тя би възлязла на 100 милиона евро.

Свинската чума не представлява опасност за хората, но е смъртоносна за свинете и се разпространява бързо.

Първата мярка предвижда намаляване броя на дивите свине и на питомните, които се отглеждат без необходимите мерки за биологична безопасност. Техният брой е изчислен на 18 000. Министерството на земеделието ще издаде разрешителни на всички ловни дружества за отстрел на диви свине през следващите 10 дни. Планира се при тази акция да бъда отстреляни около 4000 диви свине.

Вицепремиерът апелира до ловните дружинки да отстрелят 50% от дивите свине на територията на Македония. В ловните обекти, които нямат концесионер, ще бъде използвана армията.

Свинете, които се хранят по сметищата, ще бъдат избити. Според Ангушев, ловните дружинки знаят как най-добре да се справят с проблема и трябва да се направи всичко възможно болестта да не премине на македонска територия.

Всеки ловец, отстрелял диво прасе, ще получи награда от 1000 денари и ще може да запази месото.

Армията ще върши отстрел в ловните обекти без концесионер. Военните трябва до три дни да подготвят план за участието си в тази акция. Армията ще помага и там, където ловните дружинки не успеят да извършат предвидения отстрел.

Питомните свине, които се отглеждат без необходимите мерки за биологична безопасност, ще трябва да се заколят, а собствениците ще получат обезщетение в размер на 3000 денара и ще могат да използват месото.

Ще трябва да се унищожат и свинете, които се хранят по незаконните сметища, което е отговорност на общините.

Агенцията по храните ще забрани търговията с живи свине, а митническата служба ще засили контрола върху граничните пунктова и няма да позволи внос на месни продукти в държавата.

Ангушев подчертава, че Македония е първата държава, която взема радикални мерки още преди появата на африканска чума.

Източник на вируса на това заболяване по свинете са заразени, болни или умрели животни, заразена храна и отпадъци от храна, оборудване, автомобили, облекло и кърлежите.

МИА посочва, че освен в България има потвърждение за наличие на африканска чума и в Сърбия. /БГНЕСВ категории: Други теми, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Тихомир Безлов: "И Миньо Стайков, и Арабаджиев са направили богатсвото си през политическа протекция."

Пламен Георгиев забрави, че е назначен за консул във Валенсия

Депонирането на отпадъци не е най - доброто решение, смятат еколози

"Важен сигнал за всички магистрати под натиск." Кьовеши се доближава до поста главен прокурор на ЕС

Експерти: "Злоупотребата с болнични листове трябва да се криминализира"

И разследващият журналист Марин Николов вече е извън Нова телевизия


НОВИНИТЕ
Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада

Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан

Проверяват храната в детските градини и училищата Проверяват храната в детските градини и училищата

Гласуват предложението на Андрей Новаков ЕК да изтегли целия пакет "Мобилност" Гласуват предложението на Андрей Новаков ЕК да изтегли целия пакет "Мобилност"

Предсрочни избори в Испания на 10 ноември Предсрочни избори в Испания на 10 ноември