Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Борис Джонсън с "кърваво писмо" до Доналд Туск за Брекзит и Северна Ирландия


Сподели:
20 Август 2019, Вторник

Споразумението от Разпети петък и мирът в Северна Ирландия са заплашени, пише британският премиер

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън написа дълго писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск на тема Брекзит. Писмото беше публикувано в редица медии, като Ройтерс го препечатва изцяло.

В писмото Борис Джонсън очертава три причини, поради които най-спорния елемент в споразумението за условията на раздяла между Великобритания и Европейския съюз трябва да отпадне.

Трите причини са извън конкретната политическа реалност, че предпазния механизъм за границата между Ирландия и Северна Ирландия беше отхвърлен в три поредни гласувания от парламента в Лондон, казва писмото.

Първата причина за отпадането на предпазния механизъм е, че той е "антидемократичен и несъвместим със суверенността на Обединеното кралство като държава", пише Джонсън.

В обясненията към тази точка премиерът казва, че предпазният механизъм вкарва, потенциално завинаги, Обединеното кралство в международен договор, който обвързва страната с участие в митнически съюз и законодателството на единния пазар на ЕС. Механизмът не дава никаква възможност на Великобритания едностранно да напусне този международен договор, нито възможност на жителите на Северна Ирландия да имат глас за законите, с които ще трябва да се съобразяват.

Втората причина, поради която предпазния механизъм трябва да отпадне, според Борис Джонсън, е неговата несъвместимост с крайната цел на Великобритания за отношенията й с Европейския съюз.

Джонсън обяснява, че Великобритания иска, след като напусне ЕС, сама да пише законите за опазване на околната среда, качеството на продуктите и стандартите на трудовия пазар и те може да са различни от тези на Общността. "Това е смисъла на нашето напускане и даването на възможност да се случи е в основата на бъдещето на нашата демокрация.", се казва в писмото. Предпазният механизъм не позволява това да се случи, като налага на Северна Ирландия правилата на единния пазар, което или ще принуди Великобритания да направи същото, или ще отдалечи Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство.

Третата причина за нуждата предпазния механизъм да отпадне, според Борис Джонсън е, че е станало ясно, че той заплашва да отслаби Споразумението от Разпети петък, с което беше постигнат мира в Северна Ирландия.

Според британския премиер, механизма нарушава деликатния баланс, постигнат с историческия компромис, като премахва контрола на северноирландците над икономическия живот в региона и го дава на външна сила като Европейския съюз.

Като извод от всичко това, Борис Джонсън казва, че и двете страни трябва да се съгласят, че предпазния механизъм за границата между Ирландия и Северна Ирландия, трябва да отпадне от споразумението за условията на раздяла между Великобритания и Европейския съюз.


Източник: faktor.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Одитът установи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

"Отмъщение за победата". 10 години затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Българският мед е третият най - евтин в ЕС

Политолози: "Манолова и Фандъкова отиват на балотаж на кметските избори"

Бизнесът е недоволен от негативните новини в българските медии

Тихомир Безлов: "И Миньо Стайков, и Арабаджиев са направили богатсвото си през политическа протекция."


НОВИНИТЕ
Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан

Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера Димитър Бербатов прекратява футболната си кариера

Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души Светът не е готов за пандемии, за 36 часа могат да загинат 80 милиона души

Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада

Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан