Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Защо са важни местните избори?


Сподели:
15 Август 2019, Четвъртък

Конституцията на Република България, приета  през 1991 година, уреди началото на децентрализация на централната държавна власт и постави основите на въвеждането на местното самоуправление. То, от своя страна, продължи и с приетия същата година Закон за местното самоуправление и местната администрация. Местното самоуправление дава най-много възможности на гражданите сами да диктуват бъдещето на своето населено място.

Как работи местната власт?

Местното самоуправление е в ръцете на общинския съвет, който обсъжда и приема решения, а местната изпълнителна власт се осъществява от кмета и общинската администрация, които изпълняват решенията на съвета. Заедно – кметът и общинският съвет – съставляват местната власт. Кметовете работят в тясна връзка с общинския съвет, съставен от общински съветници. Всяка община има и свои ресорни служби, които отговарят за провеждането на политики в отделните сфери – социална, образователна, икономическа, и други.

Какви са ползите от местната власт за гражданите?

Местното самоуправление предостави широка възможност на гражданите и на избраните от тях органи в общините сами да решават местните си дела, участвайки пряко в управлението на общината.

Гражданите могат да контролират действията на местните власти и органи, и да им помагат да защитават техните интереси. Гражданите могат и да създават сдружения и организации, чрез които да участват в откритите публични заседания на общинските съвети. Целта е да подпомагат и усъвършенстват дейността на местните власти.
Общината има самостоятелен бюджет за всяка година. Той се формира от приходите и разходите й.
Общинската политика решава проблемите с качеството и условията за живот в изключително важни области като  образование, здравеопазване, култура, благоустрояване и комунални дейности, социалното подпомагане, опазване на околната среда, поддържането и опазването на културни, исторически и архитектурни паметници с общинско значение, както и развитието на спорта, отдиха и туризма.
Общината се грижи за оформянето и поддръжката на пространството около домовете, както и за издаване на всички документи, необходими за гражданите от съответния район.
Членовете на общинските съвети – общински съветници, се избират пряко от гражданите. Съветниците са важен елемент за това общината да има добра комуникация с гражданите, за да се създаде по-добра жизнена среда за всички.

Политиката, която кметовете и общинските власти осъществяват, пряко влияе на живота на гражданите. Затова на изборите се явяват различни кандидати с различни управленски платформи, и предлагат на избирателите си различни решения и гледни точки за проблемите на дадено населено място./БГНЕС


Автор: Петя Белелиева, адвокат и правен консултант

В категории: Анализи и коментари, Местна власт, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
БЗНС: Цацаров по същество е Пеевски

НАТО ще спира от Космоса терористи и агресори

"Българинът мами държавата." А държавата не го ли мами?

Патриархът се срещна с посланика на САЩ: Мнозина българи са се устроили на вашия континент

Първо реформите, после парите. Или какво замисляше Макрон, когато отряза Скопие

Образователната бедност - затваряне на разума


НОВИНИТЕ
Бисер Петков: "1 276 200 пенсионери ще получат по 40 лева за Коледа" Бисер Петков: "1 276 200 пенсионери ще получат по 40 лева за Коледа"

Стафилококово хранително отравяне била причината за състоянието на децата от Ямбол Стафилококово хранително отравяне била причината за състоянието на децата от Ямбол

Моравецки получи вот на доверие като премиер на Полша Моравецки получи вот на доверие като премиер на Полша

С условни присъди са четирима от ТЕЛК в Стара Загора С условни присъди са четирима от ТЕЛК в Стара Загора

Елизабет Втора и принц Филип отбелязват 72 години от сватбата си Елизабет Втора и принц Филип отбелязват 72 години от сватбата си