Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Еврото е атрактивно. Но само за по-слабо развити страни като България.


Сподели:
14 Август 2019, Сряда

България, Румъния и Хърватия искат еврото на всяка цена. Полша, Чехия и Унгария изобщо нямат такива стремежи. Защо? "Еврото привлича вече само по-слабо развити страни", твърди икономическото издание "Виртшафтсвохе".

Не е тайна, че България иска да въведе еврото, написа наскоро германският икономически всекидневник "Ханделсблат". И отбеляза: "Избуяващата корупция в България увеличава недоверието към страната, особено във връзка с финансовия сектор". В "Ханделсблат" и в седмичника "Виртшафтсвохе" става дума най-вече тъкмо за тази главна пречка пред българските евро-стремления: след дълговата криза в няколко страни от ЕС особено актуален стана въпросът за държавните гаранции, които получават застрашени банки. "Ханделсблат" припомня:


"България има нужда от мащабни реформи"

"Европейската централна банка още през март припомни, че балканската страна все още не изпълнява критериите. "За една трайна конвергенция България има нужда от ориентирана към стабилност икономическа политика и от мащабни структурни реформи", пише в доклада на ЕЦБ. България трябвало да подобри и бизнес-климата, да освободи централната си банка от политически влияния и да положи повече усилия за стабилизиране на финансовия сектор. В еврозоната се тревожат най-вече от последния проблем", посочва вестникът. И цитира неназовани дипломати от ЕС с пояснението, че с влизането си в така наречената "чакалня" на еврозоната България автоматично става член и на банковия съюз. "Преди това обаче банките на страната трябва да бъдат основно оздравени. Иначе присъединяването на източноевропейската държава към банковия съюз би било прекалено рисковано", пише вестникът.
Както съобщиха българските медии в края на юли, две от шестте български банки, които Европейската централна банка (ЕЦБ) инспектира през последните шест месеца, имат нужда от укрепване на капиталовите си позиции. Това са показали резултатите от така наречените "стрес тестове" и прегледите на банковите активи, извършени от ЕЦБ.
Но не е само България - към еврозоната отправят поглед и други държави от Югоизточна Европа. В Брюксел посрещат с въодушевление кандидатурата на Хърватия за влизане в "чакалнята" на еврозоната, пише икономическият седмичник "Виртшафтсвохе" и цитира шефа на еврогрупата Мариу Сентену, според когото това е доказателство за притегателната сила на общата валута. По-нататък седмичникът пише:


"Това е вярно. Еврото е атрактивно, но за съжаление само за бедните. Сентену премълчава едно нещо: общата валута вече привлича единствено по-слабо развити държави-членки на ЕС. Защото освен Хърватия, от еврото сериозно се интересуват само България и Румъния. А тъкмо това са трите държави, които заемат последните места в класацията по благоденствие."


По-нататък авторът на статията обяснява защо това е така и дава пример не само с Швеция и Дания, но и с Полша, Чехия и Унгария, които не се стремят към общата валута. Според него държавите, които изглеждат добре икономически в рамките на ЕС, са си направили сметката и са установили, че на тях самите само може да им навреди политическата намеса в полза на финансово закъсали държави и банки, каквато имаше по време на финансовата криза. "Виртшафтсвохе" коментира:


"За трезвия наблюдател не е изненада, че преструктурираният (през финансовата криза - бел.ред.) валутен съюз днес е привлекателен единствено за страни, които печелят от инструментите на преразпределението и държавните гаранции. Въодушевлението на България, Румъния и Хърватия за еврото е съвсем рационално. Те са си направили сметката, че още дълго време ще са сред печелившите, а не сред плащащите в рамките на преразпределителната машина на ЕС. Обратното е при Швеция, Полша или Чехия. Тамошните избиратели и политици са единодушни, че не искат да плащат чужди дългове. А най-сигурният начин трайно да избегнат тази опасност е да не влизат в еврозоната. За Европа обаче няма да е добре, ако насред вътрешния ѝ пазар се утвърди тази валутна граница. Полша и Чехия са здраво интегрирани в средноевропейската икономика, тъй че от икономическа и политическа гледна точка присъединяването им към еврото е желателно."


И все пак: България стои много добре

Специално за България цитираната статия в "Ханделсблат" предлага и една малко по-диференцирана гледна точка, като изтъква и предимствата на страната: "По други показатели обаче България стои много добре. Икономиката мощно расте, миналата година държавният бюджет приключи с излишък, държавният дълг възлиза само на 25 процента. По този начин България вече изпълнява критериите за присъединяване към еврото. Ето защо Еврокомисията пледира за приемането на страната във валутния съюз."


Но Еврокомисията няма думата по този въпрос, пише "Ханделсблат" и припомня, че присъединяването към общата валута зависи от единодушното решение на 19-те държави от еврозоната. В момента обаче тъкмо най-големите страни-членки Германия и Франция не са особено склонни да кажат "да" на България.


Източник: dw.com

В категории: Анализи и коментари, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Боян Чуков: „Извор на мира“ нямаше да се случи без зелена светлина от САЩ"

Оптимизъм след първия ден на търговските преговори между САЩ и Китай.

Конгресът призова и Фиона Хил да свидетелства по разследването за импийчмънт

Съветът за сигурност на ООН не можа да постигне съгласие за действията на Турция

Валерия Велева: "Томислав Дончев да каже коя леля му шепне в ухото"

Ангелкова: "Застраховка „Отговорност на туроператора” покрива единствено щетите за туристите"


НОВИНИТЕ
Петима ранени при нападение с нож в Манчестър Петима ранени при нападение с нож в Манчестър

Прокуратурата в Бургас внесе обвинителен акт срещу Бенчо Бенчев Прокуратурата в Бургас внесе обвинителен акт срещу Бенчо Бенчев

Украинският президент Зеленски постави рекорд - даде 14-часова пресконференция Украинският президент Зеленски постави рекорд - даде 14-часова пресконференция

Анкара потвърди за първа жертва на операция „Извор на мира“, кюрдите отвръщат с ракетни удари Анкара потвърди за първа жертва на операция „Извор на мира“, кюрдите отвръщат с ракетни удари

Контраадмирал Кирил Михайлов: "Увеличават се желаещите за военна служба" Контраадмирал Кирил Михайлов: "Увеличават се желаещите за военна служба"