Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Да “откраднеш” занаят


Сподели:
13 Август 2019, Вторник

Представяме ви откритието на 23-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата- дърворезбарят Тодор Танев.

Всяка година на Международният панаир на занаятите и изкуствата във Варна, Асоциация „Булгарика” представя нов майстор. Тази година откритието е младият дърворезбар Тодор Танев.

На въпроса „кога за първи път се увлече по дървото, кога посмя да хванеш длетото и от кои майстори си се учил?”, младият автор с вълнение разказва.

Разказва за първата резбована роза, която е видял. За смелостта да си купи първото длето и сам да опита. За разочарованието и хъса да опита отново.

Как е купувал други длета и е опитвал пак, и пак.

Докато една година именно тук на Панаира на занаятите и изкуствата във Варна вижда големият майстор Траян Габровски. С вълнение и респект Тодор разказва как е наблюдавал големия дърворезбар, как е попивал всяко негово движение и как е крадял занаята. Траян Габровски дори не знае, че има такъв голям почитател и ученик.

„Траян Габровски, когото непрекъснато наблюдавах е първият ми учител. Просто невероятен! Другият невероятен дърворезбар беше Пламен Диков!”, разказва Тодор и в топлия му поглед личи респекта на младия майстор към големите в занаята.

„Да се сравнявам с тях е много смело за мен.”. Mладият дърворезбар, сякаш наистина неразбиращ, че от самоуките му ръце и възхитените очи блика талант.

Разказва как постепенно е повярвал в себе си, как се е престрашил да се покаже пред публика.
Разказва за голямото си щастие, когато е взел второ място в миналогодишния Конкурс „Сувенири”, който традиционно се организира в рамките на Международния панаир на занаятите и изкуствата.
„Много бях изненадан, за което се радвам естествено. И тогава придобих смелост да се показвам.”
Попитан освен на големите майтори, от които е „крал” занаят, на кого друг би искал да благодари, Тодор казва:

„Благодаря на жена ми. Ако не беше тя, може би, аз въобще нямаше да стигна до тук. Защото кой ще ме търпи толкова време, толкова талаш в дома. В крайна сметка се изместих в собствено ателие наблизо до в къщи- на спокойствие и тишина.”

Отново доказателство, че до всеки успял мъж стои една подкрепяща го жена.

Тодор мечтае да стигне майсторите, като Траян Габровски - също самоук, но толкова талантлив, че за него тихо се казва –„докоснат от Бог”.


Дали Тодор ще стане, като Траян, времето ще покаже.

Но младият мойстор е също толкова влюбен в дървото.  Дори не осъзнава, че това е най-важното.
Ръцете му са уверени и спокойни. Не се притеснява, че го гледат как работи. Усмивката не слиза от лицето му. Защото почитателите му са много. И всеки техен одобряващ поглед го прави все по-уверен в себе си.

А за нас остава удовлетворението, че тук на Международния панаир на занаятите и изкуствата във Варна, майсторите стават все повече. Учат се един от друг, „крадат” занаят и след това го предават на следващите любопитни да опитат.

А талантливите, като Тодор Танев, превръщат дърворезбата в сбъдната мечта!В категории: Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
ЕС е по-опасен търговски враг за САЩ, отколкото Китай

Година след трагедията край Своге

ФТ: ЕС създава фонд на бъдещето от 100 млрд. евро

С премиер гей Сърбия е на път да забрани на еднополови двойки да имат деца

"Викат ми Нерон - подпалвачът на Амазония"

Потокът емигранти от Балканите към ЕС расте и не е само към Германия


НОВИНИТЕ
Русия пусна първата в света плаваща атомна централа Русия пусна първата в света плаваща атомна централа

С официална церемония край Крумовград откриха първия от 40 години новоразработен рудник за добив на злато С официална церемония край Крумовград откриха първия от 40 години новоразработен рудник за добив на злато

Британска жп линия ще се захранва директно от слънчева централа Британска жп линия ще се захранва директно от слънчева централа

ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза

САЩ потвърдиха за ликвидирането на един от синовете на Осама бин Ладен САЩ потвърдиха за ликвидирането на един от синовете на Осама бин Ладен
ЕВРОПА
ФТ: ЕС създава фонд на бъдещето от 100 млрд. евро ФТ: ЕС създава фонд на бъдещето от 100 млрд. евро

ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза

Потокът емигранти от Балканите към ЕС расте и не е само към Германия Потокът емигранти от Балканите към ЕС расте и не е само към Германия

Политико: България иска ключовия ресор “Земеделие” в новата ЕК Политико: България иска ключовия ресор “Земеделие” в новата ЕК

ЕС се обявява против връщане на Русия в Г-7 ЕС се обявява против връщане на Русия в Г-7