Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Да се влюбиш в длетото


Сподели:
09 Август 2019, Петък

Откритите уроци на дърворезбарите на Международния панаир на занаятите и изкуствата във Варна запалват все повече хора

Поредното интересно събитие в програмата на 23-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика” – откритият урок по дърворезба, събра десетки любители на този древен български занаят.

Тина Ружина, Петко Петков и новото попълнение на майсторите дърворезбари Тодор Танев, не само демонстрираха, но и даваха длетата си на желаещите да опитат.

Около всеки от тях се бе събрала пъстра група любопитни хора, но този път те имаха право и да посегнат към длетата. Най-смели се оказаха децата. Хващаха длетата и малко неуверено, но с искрено желание чукаха върху очертаните на дървото рисунки. В захлас откриваха, че дървото се поддава без усилие и започва да се очертава интересната фигура.

При голямата дърворезбарка Тина Ружина винаги е голяма суматоха. Тя си е подготвила специално за желаещите много заготовки, дори ги оставя да експериментират върху подготвените дървени кутии. Хваща ръцете, показва как се държи длетото, учи с каква сила трябва да се удря чука. Около нея ревностно чакат реда си младо момиче, възрастен мъж и палаво около 3 годишно момче. Има десетки хора, но на тези тримата тя е дала длета и ги наблюдава как работят.

Около Петко Петков също има много хора. Той увлекателно разказва и показва. Обикновено сериозният дърворезбар сега е усмихнат и словоохотлив.

Най-новият сред дарворезбарите на Панаира- Тодор Танев, е изцяло отдаден на  младия си ученик Даниел, който за първи път се докосва до длетото. Тодор хваща ръката му, показва му как длетото се държи – „никога срещу теб, винаги с острието навън”. Показва му как да насочи инструмента, за да се отдели част от дървото, но точно толкова, колкото е нужно за да се получи прекрасната извивка на нарисуваното цвете.

„То не е кой знае каква философия, казва резбарят, просто махаш излишното от дървото.”

Но всички, които наблюдават ученика и учителя знаят, че не за всеки това е толкова просто. Даниел ревниво не пуска длетото и едва когато баба му строго казва, че трябва да тръгват, момчето с мъка се откъсва от своето цвете. Със сигурност някога той ще има длета и ще довърши своето започнато цвете. А може би ще направи и много, много красиви дърворезби.

До късно в този прохладен летен ден дърворезбарите бяха отдадени на своите ученици. Защото и те са усетили радостта от това да споделиш любовта си към дървото и да запалиш искрата в нечие сърце.

До такава степен, че „да те засърбят ръцете”.


Източник: vlastta.com

В категории: Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
ЕС е по-опасен търговски враг за САЩ, отколкото Китай

Година след трагедията край Своге

ФТ: ЕС създава фонд на бъдещето от 100 млрд. евро

С премиер гей Сърбия е на път да забрани на еднополови двойки да имат деца

"Викат ми Нерон - подпалвачът на Амазония"

Потокът емигранти от Балканите към ЕС расте и не е само към Германия


НОВИНИТЕ
Русия пусна първата в света плаваща атомна централа Русия пусна първата в света плаваща атомна централа

С официална церемония край Крумовград откриха първия от 40 години новоразработен рудник за добив на злато С официална церемония край Крумовград откриха първия от 40 години новоразработен рудник за добив на злато

Британска жп линия ще се захранва директно от слънчева централа Британска жп линия ще се захранва директно от слънчева централа

ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза

САЩ потвърдиха за ликвидирането на един от синовете на Осама бин Ладен САЩ потвърдиха за ликвидирането на един от синовете на Осама бин Ладен