Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Юрист: "Опорочаващо е участието на Иван Гешев в производството по делото „Иванчева“


08 Август 2019, Четвъртък

Адвокат Грета Ганева коментира фактите за връзката между зам.-главния прокурор Иван Гешев и основния свидетел по делото ”Иванчева” Александър Ваклин, който има общ бизнес с близкия приятел на Гешев Марио Кръковски.
Според нея, това че той има пряко участие в производството по делото е опорочаващо процеса.
Позицията на прокурорската колегия на ВСС излиза ден след като публично беше оповестено решение на Апелативната специализирана прокуратура, според което Иван Гешев не е извършил престъпление от общ характер във връзка с имот, закупен от Детелина Ханчева - жената, с която той живее на семейни началa.

Безспорно се доказа, че Марио Кърковски и Александър Ваклин са съдружници. Въпреки твърдението на Ваклин, че от 2010 г. няма общи проекти с Кръковски, до 24 април 2018 г. двамата притежават фирмата "МС Консулт 2004". Тогава прехвърлят собствеността на Кирил Кирилов. Това се случва само няколко дни след показния арест на Десислава Иванчева в центъра на София.

Единственият кандидат за главен прокурор отказа да коментира изнесените факти в медиите. Според юристи, в конкретния случай може и да не става въпрос за конфликт на интреси, защото според закона там не са включени хора, които живеят на съпружески начала, но има друг, много по-сериозен мотив информацията да не е в полза на Гешев.

"Не е така въпросът с онези прокурори, които в хода на производството обаче имат какъвто и да е интерес - пряк или косвен, от изхода на делото. За такъв тип интерес, който сочи НПК не е необходимо да са налице предпоставките по закона за противодействие на корупцията", твърди адвокат Грета Ганева.

Според адвокат Ганева, НПК не прави разграничение между това кой е прокурора, който е в пряка или непряка заинтересованост от изхода на производството. "Той може да бъде наблюдаващия прокурор, това може да бъде онзи, който осъществява методическо ръководство или някакъв надзор или контрол последващ. Прокурора и в каквато и да е заинтересованост следва да се отведе и това той следва да направи сам, по собствена инициатива. В противен случай са налице предпоставките за опорочаване на самото производство", посочва Ганева.


Източник: frognews.bg

В категории: Анализи и коментари, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
ЕС е по-опасен търговски враг за САЩ, отколкото Китай

Година след трагедията край Своге

ФТ: ЕС създава фонд на бъдещето от 100 млрд. евро

С премиер гей Сърбия е на път да забрани на еднополови двойки да имат деца

"Викат ми Нерон - подпалвачът на Амазония"

Потокът емигранти от Балканите към ЕС расте и не е само към Германия


НОВИНИТЕ
Русия пусна първата в света плаваща атомна централа Русия пусна първата в света плаваща атомна централа

С официална церемония край Крумовград откриха първия от 40 години новоразработен рудник за добив на злато С официална церемония край Крумовград откриха първия от 40 години новоразработен рудник за добив на злато

Британска жп линия ще се захранва директно от слънчева централа Британска жп линия ще се захранва директно от слънчева централа

ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза

САЩ потвърдиха за ликвидирането на един от синовете на Осама бин Ладен САЩ потвърдиха за ликвидирането на един от синовете на Осама бин Ладен