Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Да се помни, че безпаметно повтаряме грешки. Хирошима !


Сподели:
06 Август 2019, Вторник

"Използването на това варварско оръжие над Хирошима и Нагазаки не бе от значение за войната ни с Япония. Японците вече бяха разгромени и готови да капитулират... Като първата страна, която го използва,... ние приехме етични стандарти, характерни за варварите от тъмните векове."

В утрото на 6 август 1945 г. американският бомбардировач B-29 „Енола Гей“ с командир на екипажа — полковник Пол Тибетс хвърля над японския град Хирошима атомна бомба „LittleBoy“ (от англ. - „малчуган“).
Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - „FatMan“ („дебеланко“), с която е разрушен град Нагасаки.

Около час преди бомбардировката японските радари за ранно предупреждение фиксират приближаването на няколко американски самолети, които се отправят в посока южна Япония.
Около 08:00 часа, операторът на радара в Хирошима определил, че броят на приближаващите се самолети е много малък, не повече от три, и въздушната тревога била отменена, а японците решили да не прихващат такова малко формирование с цел икономия на гориво и самолети.

В 08:15 часа местно време „EnolaGay“ хвърля ядрената бомба, назована „малчуган“ - 50 килограмово ядро от уран-235 с взривен еквивалент от около 13 килотона тротил в центъра на Хирошима.

Бомбата се взривява на около 600 метра над повърхността, при което на място загиват около 70—80,000 души.

Счита се, че жертвите в Хирошима са между 90 000-140 000 души, а в Нагасаки между 60 000-80 000, като болшинството са от цивилното население.

Почти всички военни лидери на САЩ от онова време заявяват, че използването на атомната бомба е било ненужно. Дори добре известният "ястреб" генерал Къртис Ле Мей казва: "Войната щеше да приключи до две седмици".

Адмирал Уйлям Лий, началник-щаб на главното командване на президента Труман, по-късно пише: "Използването на това варварско оръжие над Хирошима и Нагазаки не бе от значение за войната ни с Япония. Японците вече бяха разгромени и готови да капитулират... Като първата страна, която го използва,... ние приехме етични стандарти, характерни за варварите от тъмните векове."
/ благодаря на Alexander Sandev/


Източник: lentata.com

В категории: Избрано от редактора

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
ЕС е по-опасен търговски враг за САЩ, отколкото Китай

Година след трагедията край Своге

ФТ: ЕС създава фонд на бъдещето от 100 млрд. евро

С премиер гей Сърбия е на път да забрани на еднополови двойки да имат деца

"Викат ми Нерон - подпалвачът на Амазония"

Потокът емигранти от Балканите към ЕС расте и не е само към Германия


НОВИНИТЕ
Русия пусна първата в света плаваща атомна централа Русия пусна първата в света плаваща атомна централа

С официална церемония край Крумовград откриха първия от 40 години новоразработен рудник за добив на злато С официална церемония край Крумовград откриха първия от 40 години новоразработен рудник за добив на злато

Британска жп линия ще се захранва директно от слънчева централа Британска жп линия ще се захранва директно от слънчева централа

ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза

САЩ потвърдиха за ликвидирането на един от синовете на Осама бин Ладен САЩ потвърдиха за ликвидирането на един от синовете на Осама бин Ладен