Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Столтенберг: НАТО ще се стреми да избегне нова надпревара във въоръжаването


Сподели:
02 Август 2019, Петък

НАТО ще се стреми да избегне „нова надпревара във въоръжаването“ с Русия - това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на брифинг, на който съобщи за края на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

За пореден път Столтенберг подчерта, че с окончателното оттегляне на САЩ от споразумението, отговорността носи Русия с разработването на новите крилати ракети. Той добави, че отговорът на НАТО няма да бъде огледален, а премерен и отговорен. Генералният секретар подчерта, че Алиансът не възнамерява да интегрира закупените от Турция руски зенитно-ракетни комплекси С-400 в отбранителната си система като част от защитата си от новите руски ракети:

„Нямаме планове за интегриране на руската система С-400 в противоракетната отбранителна система на НАТО. Това, което също приветствам, е че Турция е в диалог със Съединените щати за закупуване на ракети „Пейтриът“, както и с две от по-старите страни членки на Пакта - Италия и Франция, за възможностите да закупи европейските ракетни комплекси САМП/Т, които да разгърне в страната си“.

Москва междувременно е предложила на САЩ и на други страни членки на НАТО да обмислят възможността  да наложат мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег.

Столтенберг заяви, че НАТО подкрепя нови инициативи за контрол върху надпреварата във въоръжаването, които да включат нови страни, в т.ч. и Китай, която развива сериозно нови ракети. Той определи предложението на Русия за мораториум върху развалянето на договора за ракетите със среден и малък обсег като „ненадеждно“:

„Това не е надеждно предложение, тъй като Русия разгръща нови ракетни комплекси от години. Така че изобщо не може да се вярва на предложение за мораториум върху ракети, които самите те вече са разположили. В Европа няма нови американски оръжия и такива на пакта, но има все повече руски ракети. Това, което те можеха и трябваше да направят, е да спазват Договора за ракетите със среден обсег, който не е мораториум, а правна забрана върху всички тези оръжия“.

ЕС от своя страна призова днес Русия и Съединените щати да потърсят нови възможности за намаляване на ядрените арсенали, сред като днес бе сложен край на договора за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег. Говорителят на ЕК Карлос де Гордехуела подчерта, че през последните 30 години договорът е допринесъл много за европейската и общата сигурност и добави, че благодарение на споразумението, около 3000 такива ракети са премахнати от Европа и унищожени по надежден начин:

„Ние насърчаваме Съединените щати и Русия да потърсят нови възможности за намаляване на арсеналите, в т.ч. стратегически и нестратегически, разгърнати или не ядрени оръжия. ЕС препотвърждава дългосрочния си ангажимент за проверим и ефективен, базиращ се на договори контрол върху разпространението на ядрени оръжия. Затова насърчаваме и запазването на постиженията от Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег. Предвид обтегнатите отношения, трябва да внимаваме да не поемем по пътя на нова надпревара във въоръжаването, която да осуети значителното намаляване на напрежението, постигнато след края на Студената война“, предупреди говорителят.


Източник: bnr.bg

В категории: Анализи и коментари, Конфликтни теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
КС: 10-те критерия за баланс между свободата на словото и личните данни са противоконституционни

Боил Банов: "Излъган съм! Срещу мен се води лична, мръсна, гадна вендета!"

Доналд Туск: Великобритания ще стане “второкласен играч” след Брекзит

Държавите от БРИКС заедно срещу протекционизма

Румяна Ченалова: В Конституцията е заложено президентът да наруши закона...

Цветан Василев: ДП са задължения на фирмите на Пеевски, ДП1 - неговите лични


НОВИНИТЕ
Новият окръжен прокурор на Варна Красимир Конов встъпи в длъжност Новият окръжен прокурор на Варна Красимир Конов встъпи в длъжност

Къщата на Антон Новак става музей за 100-годишнината на Морската градина във Варна Къщата на Антон Новак става музей за 100-годишнината на Морската градина във Варна

Хонконг изпадна в рецесия за първи път от 10 години Хонконг изпадна в рецесия за първи път от 10 години

ПП МИР искат сезиране на Конституционния съд за Иван Гешев ПП МИР искат сезиране на Конституционния съд за Иван Гешев

В Перник готвят за протест заради очаквания воден режим В Перник готвят за протест заради очаквания воден режим