Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Евтим Костадинов за ареста на сина си в ДФ "Земеделие": " Калоян е наклеветен"


Сподели:
19 Юли 2019, Петък

Чувствам се обиден, че се допусна едно публично оклеветяване на сина ми, казва шефът на комисита по досиетата

Калоян Костадинов е бил разпределен за ръководител на една работна група, която излиза със становище, че няма проблем по документацията на дадена фирма. Той е нямал право да разпорежда и подписва разрешение на отпускането на суми

Синът ми вчера е бил освободен от прокуратурата и отново е на работа. Той работи с прокуратурата от една година, за да помага за разясняването на корупционните практики в ДФ "Земеделие". Всичко, случило се е едно недоразумение и се надявам да се докаже. Това заяви Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата и баща на един от задържаните - Калоян Костадинов.

„Разбрах за ареста на сина ми от медиите. Аз не бях притеснен, защото познавам правната подготовка на сина ми и не вярвах, че са истина представените неща в публичното пространство“, добави той.

„Калоян Костадинов е бил разпределен за ръководител на една работна група, която излиза със становище, че няма проблем по документацията на дадена фирма. Той е нямал право да разпорежда и подписва разрешение на отпускането на суми. Чувствам се обиден, че се допусна едно публично оклеветяване на сина ми. Той не е имал никакви правомощия. Единствено да даде становище. Правомощия е имал по-горестоящ ръководител. Пари не са превеждани и до момента. Става дума за недоразумение. Синът ми не е имал възможност да разпределя пари“, категоричен бе Костадинов.

Иван Гешев твърди, че става дума за едни и също фирми, свързани с Миню Стайков. Въпросът с Миню Стайков възниква година по-късно след като е заседавала тази работна група, уточнява председател на Комисията по досиетата.

Според прокуратурата има данни, че служители на ръководни позиции са информирали фирми, свързани с бизнесмена Миню Стайков. Нарушенията са по две европрограми - "Развитие на селските райони" и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Евтим Костадинов заяви, че синът му е освободен и е на работа. Той вярва, че това, което е станало действително, не е в светлината, по който е представено в публичното пространство.

Калоян Костадинов е зам.-директор на Фонда по-малко от месец, преди това е бил ръководител на работна група, която дава становища, а не взема решения за отпускане на пари по програми, обясни Евтим Костадинов. Въпросната комисия, в която е участвал синът му, изобщо не отговаря за тези програми, а за някакви оранжерии.


Евтим Костадинов беше категоричен, че синът му не се познава с Миню Стайков и няма луксозен автомобил от него. Показаните от прокуратурата автомобили нямат общо с фамилията Костадинов.

По думите на Костадинов - баща, неговият син е сътрудничил на прокуратурата при разследването срещу бизнесмена за присвояване на евросредства. Синът ми не е разпределял средства и не е споделял да му е оказван натиск, твърди още Евтим Костадинов.

Акцията във Фонд "Земеделие" беше извършена на следващия ден, след като беше предаден доклад след проверка на къщи за гости . Вероятно в този доклад има засегнати интереси", заяви Евтимов и припомни, че синът му е работил по тези проверки.

Той добави, че начинът, по който е била поднесена информацията, вината се е прехвърлила срещу зам.-председателя на ДФ "Земеделие" Калоян Костадинов. Той подчерта, че показаните коли, всъщност не били на сина му, а на друг служител на фонда - Марио с прякор Чорапа. Той не отрече сина му да го познава, тъй като също бил служител на фонда. „Този автомобил няма нищо общо с фамилията ни“, категоричен е Костадинов


Освен това Евтим Костадинов обвърза, макар и индиректно, акцията на прокуратурата със своята работа в Комисията по досиетата, като обясни, че в момента те се намират на етап разкриване именно на икономическите връзки, стигащи и до приватизацията. Костадинов припомни, че и когато е оглавил комисията, е имало изразена заплаха от действащ президент. Макар и да отговори отрицателно на въпрос "това от страна на Първанов ли е било", Костадинов посочи, че единственият президент с обявена съпричастност към службите на комунистическата партия и държава е Първанов.


Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
"ЕС не напуска Великобритания, Великобритания напуска ЕС"

Акад. Георги Марков: Историята не трябва да се политизира

Каракачанов: БНР не е частно, журналистите да си държат убежденията вкъщи

Одитът установи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

"Отмъщение за победата". 10 години затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Българският мед е третият най - евтин в ЕС


НОВИНИТЕ
Туристическия гигант Thomas Cook фалира Туристическия гигант Thomas Cook фалира

Църквата почита зачатието на св. Йоан Предтеча и св. Ириада Църквата почита зачатието на св. Йоан Предтеча и св. Ириада

„Чернобил“ спечели три награди „Еми“, „Игра на тронове“ отново с приз „Чернобил“ спечели три награди „Еми“, „Игра на тронове“ отново с приз

Започва астрономическата есен Започва астрономическата есен

Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан