Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Боил Банов: "Ларгото не е направено да се скача със скейтборд отгоре"


Сподели:
17 Юли 2019, Сряда

Поредният ремонт ще струва до 10 000 лв. Няма да ги дават данъкоплатците

Злополучен ли е ремонтът на т.нар. Ларго в София - площадът между Министерския съвет и президентството - където отново има разбити плочки?

"Не" - това е краткият отговор на министъра на културата Боил Банов. 

Преди ден от Министерството на културата обявиха, че искат изпълнителят на проекта да поправи потрошените плочки за своя сметка, а при отказ - ще бъде заведен съдебен иск и ако трябва - ще се намери друга фирма, която да направи ремонта. А парите ще се търсят по законов ред след това.

Рехабилитацията на Ларгото още е в периода на 5-годишна гаранция. Проблемите с настилката обаче са рецидив.

Пред бТВ Боил Банов обясни - позовавайки се на думи на проектанта и на архитекти, че плочките около стъкления купол на площада се разбиват, защото са сложени върху пластмасови крачета - за отводняване.

"Всичко друго е стабилно", увери министърът.

Въпросните крачета, а оттам и настилката, не издържат на натоварването. Според строителя обаче проблемът за това е в проекта, одобрен от министерството, а не в изпълнението.

"Всеки може да казва каквото си иска. Има 5-годишна гаранция - като има някакъв дефект, той трябва да се оправи", отсече Боил Банов.

По думите му проектът е бил направен като за пешеходна зона - за натоварване до 100 кг на плочка. Това значи, че ремонтът е пресметнат при условия, че до купола няма да влиза кола и "няма да скача някой със скейтборд отгоре", обясни министърът.

И видимо се ядоса на въпроса на водещия Антон Хекимян дали това всъщност не значи наистина грешка при заданието - защото на въпросното място влизат и хора с колелета, със скейтборди и т.н.

"И сега да ме питате - това е пешеходна зона. Ако на вас ви се струва булевард - значи има грешка в проекта...", заяви министърът.

После уточни:

"Не можем да спрем достъпа на велосипедисти, не можем да спрем скейтборди и да се скача от купола, не можем да спрем малките камиончета, които пръскат кашпите. Тогава какво правим - сменят се пластмасовите крачета с бетонови и въпросът приключва..."

По думите на Банов не става въпрос за грешка при проектирането, а за начин на експлоатация, който нямало как да бъде предвиден. В резултат се налагат постоянни ремонти. "Дайте да предвидим, че някой ще се надруса и ще се блъсне в светофара...", заяви с доза ирония министърът, обяснявайки, че в реална ситуация не може всичко да се изчисли предварително.

Ремонтът на разбитите плочки на Ларгото би трябвало да струва около 10 000 лв., а може и по-малко.

"Това няма да бъде платено от данъкоплатците на София, а от фирмата изпълнител", подчерта още веднъж министърът.

Настоящата сага с плочките далеч не е първата около ремонта на Ларгото. Нито заплахите за съд срещу изпълнителя. Министерството на културата вече губи дела срещу строителя, заведени заради забавяне на сроковете за изпълнение на самия проект за рехабилитация на Антична Сердика.

Именно покрай тази история от БСП в началото на годината разпространиха записи, станали популярни като сагата "Ало, Банов съм". Подозренията бяха, че министърът, тогава в качеството си на заместник - е правил опит да се "спестят" неустойки на строителя именно заради забавяне на изпълнението.

Разследването по случая обаче в крайна сметка не откри нередности.


Източник: clubz.bg

В категории: Анализи и коментари, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
"ЕС не напуска Великобритания, Великобритания напуска ЕС"

Акад. Георги Марков: Историята не трябва да се политизира

Каракачанов: БНР не е частно, журналистите да си държат убежденията вкъщи

Одитът установи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

"Отмъщение за победата". 10 години затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Българският мед е третият най - евтин в ЕС


НОВИНИТЕ
Туристическия гигант Thomas Cook фалира Туристическия гигант Thomas Cook фалира

Църквата почита зачатието на св. Йоан Предтеча и св. Ириада Църквата почита зачатието на св. Йоан Предтеча и св. Ириада

„Чернобил“ спечели три награди „Еми“, „Игра на тронове“ отново с приз „Чернобил“ спечели три награди „Еми“, „Игра на тронове“ отново с приз

Започва астрономическата есен Започва астрономическата есен

Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан