Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Проф. Николай Радулов: "Не може нископлатени ИТ специалисти да изготвят и поддържат базите данни"


Сподели:
17 Юли 2019, Сряда


При такива атаки има някой отвътре, твърди бившият главен секретар на МВР

Компютърните системи по света са обект на атаки. Там където са остарели, се случва по-често. В случая с НАП става дума за източване на бази-данни. Тези атаки имат някой, който е отвътре. Най-слабото звено в тези системи са хората, те са уязвими и податливи. Би трябвало прокуратурата да се самосезира.

Това заяви бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов .

Страната ни може да бъде санкционирана, заради незащитените лични данни. Възможно е информацията да бъде използвана неправомерно.

„Българските институции трябва сериозно да погледнат на случая. Само преди 5 дни, разбрахме и за пробив на системата за личните данни. Ние живеем във века на информационните технологии“, посочи експертът в областта на достъпа до информация и прозрачността на управлението Александър Кашъмов.

„Най-вероятно през годините са правени одити на тази система и трябва да се погледне и анализират резултатите. Трябва да дадем необходимото време на проверяващите и да не спекулираме, за да се направи проверка и да се установи кой е виновният в случая. Това призова експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

„Факт е, че масивът е общодостъпен. Аз лично свалих въпросния архив, за да разбера какви данни има за мен. Бяха общо 57 бази данни. Открих лична информация за себе си, за подавани данъчни декларации и т.н.“, разкри експертът.

„Това, че е правен одит и е завършил с добра оценка, не значи, че всичко е наред“, предупреди Радулов и даде пример одитите на КТБ. Той добави, че има външно одити, които да направят проверките.

„Не може нископлатени ИТ специалисти да изготвят и поддържат базите данни“, подчерта той. По думите му, добрите кадри бягат в чужбина, за да са по-добре платени. В ГДБОП работят със стари и полуразвалени компютри. Трябва да са събран добри специалисти, с добри заплати само тогава ще имаме добра защита“, даде пример той.

Тулев добави, че това е случай, който е безпрецедентен за страната. За първи път голям обем информация става публично достояние. В света това не е прецедент.

Според него, в случая говорим за външна намеса и пробив на уязвима система. „Необходимо е да се направи външна проверка. Станалото-станало, въпросът е да не го допускаме повече“, каза още Тулев.


Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
"ЕС не напуска Великобритания, Великобритания напуска ЕС"

Акад. Георги Марков: Историята не трябва да се политизира

Каракачанов: БНР не е частно, журналистите да си държат убежденията вкъщи

Одитът установи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

"Отмъщение за победата". 10 години затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Българският мед е третият най - евтин в ЕС


НОВИНИТЕ
Туристическия гигант Thomas Cook фалира Туристическия гигант Thomas Cook фалира

Църквата почита зачатието на св. Йоан Предтеча и св. Ириада Църквата почита зачатието на св. Йоан Предтеча и св. Ириада

„Чернобил“ спечели три награди „Еми“, „Игра на тронове“ отново с приз „Чернобил“ спечели три награди „Еми“, „Игра на тронове“ отново с приз

Започва астрономическата есен Започва астрономическата есен

Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан
ЕВРОПА
"ЕС не напуска Великобритания, Великобритания напуска ЕС" "ЕС не напуска Великобритания, Великобритания напуска ЕС"

България стана пълноправен член на Европейска мрежа за литература и книги България стана пълноправен член на Европейска мрежа за литература и книги

Следващите седмици - решаващи за пакет "Мобилност" според превозвачи Следващите седмици - решаващи за пакет "Мобилност" според превозвачи

Кьовеши почти със сигурност е новият европейски главен прокурор Кьовеши почти със сигурност е новият европейски главен прокурор

Лидерите на Италия и Франция предлагат нова система за разпределение на мигрантите в ЕС Лидерите на Италия и Франция предлагат нова система за разпределение на мигрантите в ЕС