Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Росен Бъчваров: "Данните за неоторизиран достъп са засечени още в края на месец юни"


Сподели:
16 Юли 2019, Вторник

Tова, което се е случвало, се е случило преди около 20 дни, заяви той

Технологията, по която е ставал този нерегламентиран достъп е известна на НАП и на специализираните служби, обясни говорителят на НАП

Данните за неоторизиран достъп са засечени още в края на месец юни. Това каза на брифинг Росен Бъчваров – говорител на НАП

„Това, което се е случвало, се е случило преди около 20 дни. Не сме упълномощени да ви дадем повече технически детайли, може би на този етап не е и технически необходимо“, каза Росен Бъчваров. Той обясни, че технологията, по която е ставал този нерегламентиран достъп е известна на НАП и на специализираните служби. Неправомерните действия са извършени извън територията на България, но не е изключено участие и на вътрешен човек.


„Работим съвместно с колегите от ГД „Борба с организираната престъпност“, специализираните звена от ДАНС и ДА „Електронно управление“. Тяхната експертиза ни помага да извършим един пълен преглед на това, което се е случвало – опитите, достъпите, информационните системи, информационната сигурност, базата данни, движенията и всички останали детайли. Към настоящия момент е уведомена и Комисията за защита на личните данни поради спецификата на инцидента и поради риск от изтичане на определена информация, съставляваща защитени по закон лични данни“, допълни Бъчваров.


Говорителят на НАП подчерта, че в следващите дни ще бъде потърсена и международна помощ по отношение системата за информационна сигурност на НАП и информационната система на НАП изобщо, за да може да бъде извършен цялостен одит на тези две системи – IT системата и съществуващата система за информационна сигурност.


Предстоят стъпки за подобряване на информационната сигурност на НАП, включително софтуерни и хардуерни промени, каза още Росен Бъчваров.

„Първо, ще се извърши цялостен одит на информационната системата на НАП. Второ, цялостен одит на системата за информационна сигурност, чиято функция и роля е да гарантира неприкосновеността на данните. Трето, разследване на конкретния инцидент и респективно разследване на престъпното деяние с помощта на правоохранителните органи, за да се изясни кой стои зад него, кой го е поръчал, какви са неговите цели и по каква механика е било извършено. Този одит ще обхване не само системите на НАП, а и на други ведомства“, каза Росен Бъчваров.

Той допълни, че първо трябва да се установят причините за уязвимостта, да се намалят рисковете пред информационната сигурност, така че данните да не бъдат занапред изложени на риск.

„След това ще се коментират въпроси за персонална отговорност и следващи стъпки по отношение на реализиране на отговорност на длъжностни лица за настъпилата ситуация. Коментар на думите на хакерите няма да правим на този етап“, посочи още Бъчваров.

Говорителят на НАП обясни, че не са упълномощени да коментират двете версии, по които работят специализираните служби, но каза че имат известни индикации, че става дума за атака, извършена извън територията на Република България.

„Това е всичко, което сме упълномощени да кажем. Имаме повече данни, но не можем да ги споделяме на този етап публично“, каза още Бъчваров.


Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Съдебна власт, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
"ЕС не напуска Великобритания, Великобритания напуска ЕС"

Акад. Георги Марков: Историята не трябва да се политизира

Каракачанов: БНР не е частно, журналистите да си държат убежденията вкъщи

Одитът установи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

"Отмъщение за победата". 10 години затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Българският мед е третият най - евтин в ЕС


НОВИНИТЕ
Туристическия гигант Thomas Cook фалира Туристическия гигант Thomas Cook фалира

Църквата почита зачатието на св. Йоан Предтеча и св. Ириада Църквата почита зачатието на св. Йоан Предтеча и св. Ириада

„Чернобил“ спечели три награди „Еми“, „Игра на тронове“ отново с приз „Чернобил“ спечели три награди „Еми“, „Игра на тронове“ отново с приз

Започва астрономическата есен Започва астрономическата есен

Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан