Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Попиванов: "Има опасност местните избори да се изродят в битка за благоразположение на правителството"


Сподели:
16 Юли 2019, Вторник

Едната страна на медала е кризисното положение, в което се намират партиите, каза той

Това е процес свързан с кризата в политическите партии, които не могат да намерят баланс на взаимоотношенията между местни структури и държавна власт, коментира политологът

Има риск при сегашното състояние на партиите и зависимостта на общините от държавата, местните избори да изродят в битка за благоразположението на правителството. Това каза  политологът Борис Попиванов.

Това е процес свързан с кризата в политическите партии, които не могат да намерят баланс на взаимоотношенията между местни структури и държавна власт. По думите му едната страна на медала е кризисното положение, в което се намират партиите и факта, че то ще се задълбочи, ако се приемат окончателно промените в субсидирането на политическите партии.

„Другата страна на медала, която трябва да отчитаме, когато говорим за местни избори е, че предстоящите през октомври избори ще са в условията на най-голямата позната ни до сега зависимост на общините от централната власт в България и по-конкретно от правителството. Знаем измеренията на тази зависимост. Устойчиво нараства и продължава да расте делът на държавните субсидии при формирането на бюджетите на общините, т.е. директната финансова зависимост“, каза той.

Борис Попиванов предупреди, че участниците в надпреварата на местните избори има от какво да се притесняват, защото въздействието върху тях може да е по много начини, включително и чрез прокуратурата. Трагичното състояние на редица сектори, здравеопазването и тенденцията на общини във фалит дава възможности на държавата да влияе на местната власт. Въпросът е до каква степен избраният управник на местната власт ще може да кореспондира с държавната власт, каза още той.

Друг фактор е неяснотата по отношение на европейските средства и фондове в условие на неясно бъдещо европейско финансиране, добави политологът.


Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Партия ВМРО и ВСС: две организации - една цел

Това е война срещу България. Със скандали няма да я спечелим

Децата в Норвегия и истории като по Кафка...

Да гледаме „в по-широка перспектива” на бомбардировките в Югославия

Транспортът и земеделието може да загубят десетки милиони еврофинансиране

АЕЖ: Не подхожда на правова държава премиерът да решава медийни казуси с лични обаждания


НОВИНИТЕ
Кобрата оглави ранглистата на IBF Кобрата оглави ранглистата на IBF

Киномания 2019: „Физика на тъгата“ на Ушев и „Засукан свят“ на Куркински Киномания 2019: „Физика на тъгата“ на Ушев и „Засукан свят“ на Куркински

Споразумение между ЦИК и СЕМ ще бъде подписано на 17 септември Споразумение между ЦИК и СЕМ ще бъде подписано на 17 септември

Първото частно училище към БПЦ отваря врати в Ловеч Първото частно училище към БПЦ отваря врати в Ловеч

Анелия Клисарова е кандидатът на БСП за кмет на Варна Анелия Клисарова е кандидатът на БСП за кмет на Варна