Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

В Турция броят на безработицата достигна рекордни нива, 4 417 000 са безработните в страната


Сподели:
11 Юли 2019, Четвъртък

Само за един месец (юни) работата си са загубили 332 хиляди 863 души

Ръстът на регистрираните безработни нараства средно с около 8,1 на сто месечно

В Турция броят на регистрираните безработни надхвърли рекорда на всички времена, като достигна близо 4,5 милиона души. По данни на Бюрото по труда на Турция (İŞKUR) броят на регистрираните безработни през месец юни е достигнал цифрата от 4 милиона 417 хиляди. През май броят им е бил 4 милиона 84 хиляди души. Оказва се, че само за един месец (юни) работата си са загубили 332 хиляди 863 души. Ръстът на регистрираните безработни нараства средно с около 8,1 на сто месечно. Това пише на сайта си турската секция на Евронюз.

За една година 1,8 милиона души останаха без работа

Броят на регистрираните безработни показва, че през последната една година в турската икономика е налице огромно свиване. Докато през юни 2018 г. регистрираните безработни са били 2 милиона 621 хиляди души, то за една година тази цифра е станала 4 милиона 417 хиляди. Това показва, че в рамките на последните дванайсет месеца 1 милион 796 хиляди души са загубили работните си места. На годишна база броят на безработните нараства с около 69 на сто.

За 14 години броят на безработните се е увеличил пет пъти

Данните на Бюрото по труда на Турция обхващат периода от 2005 година насам. От 2005 г. до 2019 г., т.е. за четиринайсетгодишен период се наблюдава стряскащо увеличение на безработицата. Докато през юни 2005 г. регистрираните безработни са били 918 хиляди души, то през 2019 г. техният брой е достигнал 4 милиона 417 хиляди. Това показва, че за четиринайсет години броят на безработните се е увеличил с 4,81 на сто, посочва Евронюз.

Безработните по време на кризата през 2009 г. се увеличиха три пъти

Турската икономика изживя една от най-тежките си икономически кризи през 2009 г. Броят на безработните през юни 2009 г. се увеличи 94 пъти в сравнение със същия период на предходната година и достигна 1 милион 460 хиляди души. Когато се направи сравнение между 2009 г. и 2019 г, картината става още по-драстична. За последните десет години броят на регистрираните безработни от 1 милион 460 хиляди е достигнал цифрата от 4 милиона 417 хиляди души.

Рекордните нива на безработицата накараха правителството да предприеме радикални мерки. Правителството предприе временни мерки по време на предизборната кампания под формата на „изключителен стимул“. В периода 1 февруари 2019 г. – 30 април 2019 г. беше решено тримесечните премии, данъци и възнаграждения на назначените на работа в това време да се изплатят от Фонда за безработица. Но очакванията са, че през летните месеци безработицата ще се покачи още повече.


Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Боян Чуков: „Извор на мира“ нямаше да се случи без зелена светлина от САЩ"

Оптимизъм след първия ден на търговските преговори между САЩ и Китай.

Конгресът призова и Фиона Хил да свидетелства по разследването за импийчмънт

Съветът за сигурност на ООН не можа да постигне съгласие за действията на Турция

Валерия Велева: "Томислав Дончев да каже коя леля му шепне в ухото"

Ангелкова: "Застраховка „Отговорност на туроператора” покрива единствено щетите за туристите"


НОВИНИТЕ
Петима ранени при нападение с нож в Манчестър Петима ранени при нападение с нож в Манчестър

Прокуратурата в Бургас внесе обвинителен акт срещу Бенчо Бенчев Прокуратурата в Бургас внесе обвинителен акт срещу Бенчо Бенчев

Украинският президент Зеленски постави рекорд - даде 14-часова пресконференция Украинският президент Зеленски постави рекорд - даде 14-часова пресконференция

Анкара потвърди за първа жертва на операция „Извор на мира“, кюрдите отвръщат с ракетни удари Анкара потвърди за първа жертва на операция „Извор на мира“, кюрдите отвръщат с ракетни удари

Контраадмирал Кирил Михайлов: "Увеличават се желаещите за военна служба" Контраадмирал Кирил Михайлов: "Увеличават се желаещите за военна служба"