Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Проф. Генчо Начев: Нагласата на обществото е да има демонополизация на здравната каса


Сподели:
10 Юли 2019, Сряда

Време е да кажем, че царят е гол, заяви директорът на „Св. Екатерина“

До Нова година ще има реално остойностяване на медицинските услуги. Тогава ще се знае какъв пакет покриват здравните ни вноски

Има няколко социологически проучвания, в които около 75% от хората изразяват недоволство от това как се харчат парите им в НЗОК. И на всички е ясно, че тези пари не се харчат по един ефективен начин. Причините са много. Което значи, че нагласата на обществото е да има демонополизация на касата. Това каза в интервю проф. Генчо Начев – изпълнителен директор на УМБАЛ „Света Екатерина“.

„Реформа в здравеопазването не може да има в година, в която има избори. Но може да се подготви в тази година и както виждаме, това се прави в момента. Дали ще се реализира, зависи от политическите сили. Но така, както се предлага, мисля че може да се намери консенсус, защото вече е крайно време“, допълни професорът.

„Най-положителното е, че застрахователите не обичат да плащат, защото касата обича да плаща и плаща за неща, за които не трябва да плаща. И това е основният проблем и това хората са разбрали. Затова парите в касата не стигат. Никой не може да каже дали парите в касата са много, или малко. Реалната цена на медицинските услуги няма, няма остойностяване“, заяви проф. Генчо Начев.

До Нова година ще има реално остойностяване на медицинските услуги и тогава ще се знае осемте процента здравна вноска какъв пакет могат да покрият, за да не останат сериозни заболявания извън него. Крайно време е да кажем, че царят е гол, заяви проф. Начев.

Според проф. Начев трябва да се каже колко струват реално медицинските услуги и колко трябва да доплаща пациентът. Пациентите плащат и сега, но с новия модел със сигурност ще плаща по-малко, отколкото сега, каза проф. Начев.

Тогава всеки ще прецени дали да се застрахова допълнително в Здравнозастрахователен фонд или да разчита на собствени финанси, твърди сърдечно-съдовият хирург.

Припомняме, че според реформата, която здравният министър представи, вноската остава 8%. Предвижда се демонополизация на НЗОК, като здравносигурените могат да избират къде да осигуряват. Дебатът по предложения нов модел предстои.


Източник: epicenter.bg

В категории: Анализи и коментари, Здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Обезлюдяването на България е икономическа катастрофа. А се задава световна криза. Какво да очакваме?

С подпъхнат допълнително файл: "Кристиян ли е натопен за теча на данни?"

Проф. Румен Гечев: "Гласуваме да купим самолет, който е на чертожната дъска! Договорът е обиден!"

Ос-тав-ка!... И бели хакери

Евтим Костадинов за ареста на сина си в ДФ "Земеделие": " Калоян е наклеветен"

Нов удар: "Лични данни на съдия бяха публикувани от съдебния инспекторат"


НОВИНИТЕ
Правят нови експертизи по делото за Хитрино Правят нови експертизи по делото за Хитрино

Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация

БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps

6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет 6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет

Вулканът Етна изригна отново Вулканът Етна изригна отново
ЕВРОПА
Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен

Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК

Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните? Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните?

Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър

Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!" Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!"