Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Борисов и Заев поемат председателството на Берлинския процес


Сподели:
05 Юли 2019, Петък

Следващата среща на върха ще се организира както в София, така и в Скопие

На срещата "държавните и правителствените ръководители на страните ще обсъдят постиженията и предизвикателствата пред страните от региона на Западните Балкани."

Премиерите на България и Северна Македония, Бойко Борисов и Зоран Заев, ще приемат днес председателството на Берлинския процес.
Държавите от Балканите извън ЕС, заедно с Хърватия, Словения и големите страни от Западна Европа, търсят общи проекти, които могат да подобрят свързаността и сътрудничеството им, а България и тази година е част от този процес.

Домакинът тази година е Полша.
Борисов и Заев, заедно с германския канцлер Ангела Меркел и полския премиер Матеуш Моравецки, ще дадат пресконферензия в 16 часа, с която ще поемат полските функции до 2020 г. Следващата среща на върха ще се организира както в София, така и в Скопие, отбелязва агенция МИА.

В съобщение на правителствената пресслужба се казва, че на срещата "държавните и правителствените ръководители на страните ще обсъдят постиженията и предизвикателствата пред страните от региона на Западните Балкани."

Теми на срещата на върха според правителството в София ще са "засилване на регионалното сътрудничество с цел постигане на свързаността в секторите на транспорта, енергетиката, търговията, цифровизацията, инвестициите между страните от региона на Западните Балкани и укрепването на добросъседските отношения".Обсъжданията идват в неподходящ момент, когато Скопие и Тирана останаха без дати за начало на преговрите с ЕС засега, а френският президент Еманюел Макрон отново допусна, че ЕС може би трябва първо да се реформира и едва след това - да се разширява.


От стартирането на тази инициатива за първи път една страна от Западните Балкани, кандидат за членство в ЕС като Северна Македония, е съпредседател и заедно с България, държава-членка, ще организира и координира проекти за подкрепа на регионалното сътрудничество и европейските интеграции в Западните Балкани.

Берлинският процес бе иницииран от Германия за насърчаване на регионалното сътрудничество на Западните Балкани и в подкрепа на политиката на разширяване на ЕС.

Първата Среща на върха се състоя на 28 август 2014 г. в Берлин.

Следват срещи на високо равнище във Виена през 2015 г., Париж през 2016 г., Триест през 2017 г. и Лондон през 2018 г.Участници в процеса са страните от Западните Балкани - Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Албания, и държави членки на ЕС – Полша, Великобритания, Германия, Франция, Австрия, Италия, България, Хърватия и Словения.

За първи път България е поканена да участва в Берлинския процес на Срещата на върха в Триест през 2017 г.

Страната ни е желан партньор с оглед на активната работа в региона и постигнатите резултати по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., като основен приоритет бяха именно страните от Западните Балкани.

„Една от основните цели на Берлинския процес е да свърже хората и бизнеса. Днес всички използвахме думата помирение, защото то ще ни позволи да изградим общо бъдеще, стъпвайки върху истината от историята: чрез създаване на общи инициативи, физическа свързаност, общи младежки организации като „Райко”, т.е. да се научим да живеем заедно и да изграждаме общо бъдеще”, коментира в четвъртък министърът на външните работи на България Екатерина Захариева на среща в Познан с колегите си от държавите от Берлинския процес.

Германският държавен министър по европейските въпроси Михаел Рот пък приветства предстоящото съвместно председателство на Берлинския процес от България и Северна Македония.

Източник: epicenter.bg

В категории: Европа, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
ЕС е по-опасен търговски враг за САЩ, отколкото Китай

Година след трагедията край Своге

ФТ: ЕС създава фонд на бъдещето от 100 млрд. евро

С премиер гей Сърбия е на път да забрани на еднополови двойки да имат деца

"Викат ми Нерон - подпалвачът на Амазония"

Потокът емигранти от Балканите към ЕС расте и не е само към Германия


НОВИНИТЕ
Русия пусна първата в света плаваща атомна централа Русия пусна първата в света плаваща атомна централа

С официална церемония край Крумовград откриха първия от 40 години новоразработен рудник за добив на злато С официална церемония край Крумовград откриха първия от 40 години новоразработен рудник за добив на злато

Британска жп линия ще се захранва директно от слънчева централа Британска жп линия ще се захранва директно от слънчева централа

ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза

САЩ потвърдиха за ликвидирането на един от синовете на Осама бин Ладен САЩ потвърдиха за ликвидирането на един от синовете на Осама бин Ладен