Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

КЕВР одобри поевтиняването на газа с 0.6%


Сподели:
28 Юни 2019, Петък

Една от причините е, че България вече внася по-евтин втечнен природен газ от САЩ

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие новата цена на природния газ, на която „Булгаргаз” ЕАД ще продава на крайните снабдители и на клиентите, присъединени към газопреносната мрежа през третото тримесечие на 2019 г. Тя ще бъде на 44.90 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е намаление с 0.27 лв/MWh, или с 0.60% в сравнение с действащата цена в момента.

В утвърдената цена са включени компонента „цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи“ в размер на 43.97 лв./MWh, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 6 от НРЦПГ в размер на 0.80 лв./MWh и компонента за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ в размер на 0.13 лв./MWh, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В утвърдената от Комисията цена на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, определени по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на „Булгартрансгаз“ ЕАД, които клиентите следва да  заплащат на крайните снабдители.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита условията, залегнали в действащия договор между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром экспорт“,  промените в курса на щатския долар спрямо лева, калоричността и количествата природен газ за съответното тримесечие.

Съгласно ценообразуващата формула по договора с „Газпром экспорт“ се отчита движението на световните пазари на цените на алтернативните на природния газ горива - мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0.1%, за предходните 9 месеца преди ценовото решение. При определяне на очакваните доставни цени е отчетена и динамиката на цените на алтернативните горива на международните пазари.

В резултат на това през третото тримесечие на 2019 г. очакваните доставни цени на природния газ са с около 1.7% по-ниски от доставните цени, прилагани през второто тримесечие на 2019 г. Отчетена е и промяната в осреднения валутен курс на лева към щатския долар, съпоставен с валутния курс за предходния ценови период. За периода от четиридесет и пет дни, предхождащи месеца на внасяне на предложението за утвърждаване на цени (17.04.2019 г. – 31.05.2019 г.), курсът е нараснал с 1.6%.

Заявеното от „Булгаргаз“ ЕАД количество природен газ за доставка от внос за третото тримесечие на 2019 г. е 5 503 905 MWh, които са формирани по договор с „Газпром экспорт” и по договор - с „Kolmar NL B.V“. Съгласно сключения договор за покупко-продажба на природен газ между „Kolmar NL B.V.“ и „Булгаргаз” ЕАД договорената доставна цена е по-ниска от очакваната цена по договора с „Газпром экспорт”, което е отчетено при определяне на продажната цена на природния газ за III тримесечие на 2019 г.


Източник: economic.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Обезлюдяването на България е икономическа катастрофа. А се задава световна криза. Какво да очакваме?

С подпъхнат допълнително файл: "Кристиян ли е натопен за теча на данни?"

Проф. Румен Гечев: "Гласуваме да купим самолет, който е на чертожната дъска! Договорът е обиден!"

Ос-тав-ка!... И бели хакери

Евтим Костадинов за ареста на сина си в ДФ "Земеделие": " Калоян е наклеветен"

Нов удар: "Лични данни на съдия бяха публикувани от съдебния инспекторат"


НОВИНИТЕ
Правят нови експертизи по делото за Хитрино Правят нови експертизи по делото за Хитрино

Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация

БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps

6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет 6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет

Вулканът Етна изригна отново Вулканът Етна изригна отново