Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Депутатите приеха законови промени, регламентиращи създаването на газова борса


Сподели:
27 Юни 2019, Четвъртък

Депутатите приеха днес на първо четене промените в Закона за енергетиката, които регламентират създаването на газова борса

Шефът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов обяви, че целта е тази борса да заработи до края на годината, а енергийният министър Теменужка Петкова каза, че с нея ще бъде защитен интересът и на битовите потребители на природен газ и на бизнеса.

От БСП изразиха сериозни съмнения, че промените в закона ще доведат до манипулации на газовата борса. Драгомир Стойнев каза, че социалистите са притеснени и няма да го подкрепят.

„И тази газова борса, която ще създаваме, ще бъде пълното копие на енергийната борса. Ще доведат и тези манипулации в газовата борса. Ние искаме Българският енергиен холдинг и най-вече КЕВР да започне проучвания дали няма наистина пазарни манипулации, защото това е подсъдимо и за нас това е изцяло недопустимо“, каза Стойнев.

Валентин Николов от ГЕРБ обясни, че ползите от тези промени ще бъдат големи и опроверга Драгомир Стойнев.

„Самите изказвания от тази трибуна са манипулация. Когато казваш, че има някаква сделка, в която имаш съмнения от трибуната, това е вид манипулация на борсата. КЕВР има достатъчно възможности, които законът му дава, така че той да проследява имейли, да влиза в офиси и т.н., за да може да установява тези борсови манипулации. И аз мисля, че законът е добър, защото ако не беше добър, досега щеше да има предложения и от ваша страна и от наша страна“.

Енергийният министър Теменужка Петкова изрази надежда, че ако има съмнения за манипулации на газовата борса, регулаторът КЕВР ще се самосезира, „за да може да направи такава проверка и да бъде спокойно обществото и бизнеса“.

Новата газова борса за проекта за газов хъб „Балкан“  ще заработи до края на годината, обяви в Народното събрание изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов:

„Необходима ни е регулаторната и законодателна рамка. След това предстои период, в който трябва и подзаконовата нормативна база да бъде създадена. Ние сме в напреднали преговори по отношение на създаването на софтуерната среда. И в действителност нашата амбициозна цел е до края на годината борсовата търговия да започне“, каза Малинов.

„Булгаргаз“ ще играе основна роля за осигуряването на първоначалната ликвидност на природен газ, но се водят и преговори с различни търговци на природен газ.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подчерта, че със създаването на газова борса ще бъде защитен интересът и на битовите потребители на природен газ и на бизнеса.

„Ще бъде създадена работна група, тя ще включва много широк кръг представители, така че трябва да бъдат спокойни потребителите на природен газ и дружествата, които получават своя природен газ. Никой няма да направи нещо, което противоречи на техния интерес, каза тя.

Предложените изменения в Закона за енергетиката предвиждат създаване на ликвиден борсов пазар на природен газ. Вносителите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" посочват, че създаването на лицензирана газова борса включва и мерки за преодоляване на ниската ликвидност в настоящия момент, които ще дадат възможност на търговците да сключват сделки на едно място.

Участниците на пазара с природен газ ще могат и в бъдеще да осъществяват сделки въз основа на двустранни договори. В мотивите се развива и тезата, че България има голям потенциал да се превърне в регионален газов разпределителен център, като се посочва, че в основата е концепция за газов хъб „Балкан“, разработена съвместно от Европейската комисия и българското правителство.


Източник: bnr.bg

В категории: Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
ЕС е по-опасен търговски враг за САЩ, отколкото Китай

Година след трагедията край Своге

ФТ: ЕС създава фонд на бъдещето от 100 млрд. евро

С премиер гей Сърбия е на път да забрани на еднополови двойки да имат деца

"Викат ми Нерон - подпалвачът на Амазония"

Потокът емигранти от Балканите към ЕС расте и не е само към Германия


НОВИНИТЕ
Русия пусна първата в света плаваща атомна централа Русия пусна първата в света плаваща атомна централа

С официална церемония край Крумовград откриха първия от 40 години новоразработен рудник за добив на злато С официална церемония край Крумовград откриха първия от 40 години новоразработен рудник за добив на злато

Британска жп линия ще се захранва директно от слънчева централа Британска жп линия ще се захранва директно от слънчева централа

ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза

САЩ потвърдиха за ликвидирането на един от синовете на Осама бин Ладен САЩ потвърдиха за ликвидирането на един от синовете на Осама бин Ладен
ЕВРОПА
ФТ: ЕС създава фонд на бъдещето от 100 млрд. евро ФТ: ЕС създава фонд на бъдещето от 100 млрд. евро

ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза ЕС ограничава свинското от Испания заради епидемия от листериоза

Потокът емигранти от Балканите към ЕС расте и не е само към Германия Потокът емигранти от Балканите към ЕС расте и не е само към Германия

Политико: България иска ключовия ресор “Земеделие” в новата ЕК Политико: България иска ключовия ресор “Земеделие” в новата ЕК

ЕС се обявява против връщане на Русия в Г-7 ЕС се обявява против връщане на Русия в Г-7