Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Тереза Мей се оттегля от премиерския пост


Сподели:
27 Юни 2019, Четвъртък

Тереза Мей напуска премиерския пост на 24 юли 

Тереза Мей ще се оттегли от премиерския пост и ще предаде властта на нейния наследник след обед на 24 юли, обявиха от Даунинг стрийт. Това означава, че на практика последната й изява ще бъдат отговорите на въпроси в парламента преди  разпускането му на следващия ден. Депутатите обаче са загрижени, защото това може да позволи на новия премиер – най-вероятно Борис Джонсън - да не бъде контролиран от парламента в рамките на поне 6 седмици в критичен момент за Брекзит.

Назависимият депутат Сара Уоластън определи ситуацията като „крайно печална“ и призова председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу да даде гаранции, че от новия премиер ще бъде търсена отговорност, независимо от това че депутатите ще са в лятната ваканция  и че тази ваканция няма да бъде удължавана.

Лидерът на парламентараното мнозинство на Консевративната партия Мел Страйд се опита да успокои духовете, че правителството няма никакво намерение да действа така, че новият премиер да избягва депутатите до есента и че те без съмнение ще могат да поискат от него да се яви в парламента, ако това е необходимо.

Лейбъристите в опозиция по принцип планират гласуване на вот на недоверие  в Камарата на общините независимо кой ще стане премиер, което на практика означава още през първия му ден от встъпване в длъжност.

Официално бе обявено, че името на новия лидер на торите и премиер на страната ще бъде оповестено на 23 юли след преброяването на бюлетините на 160-те хил. членове на Консервативната партия. На 24 юли, след като отговори на въпросите на депутати в Камарата на общините, Тереза Мей ще отиде в Бъкингамския дворец, за да информира кралицата, че се оттегля. Едва тогава победителят в надпреварата ще бъде поканен от кралицата да сформира ново правителство на церемония в Бъкингамския дворец.

Церемонията е известна като „целуване на ръце“, защото в миналото е имало изискване да бъде целуната ръка на монарха като символ на лична преданост и лоялност, но в днешни дни тази формалност е отменена. На 13 юли Тереза Мей ще навърши три години откакто стана министър-председател. Иначе, двамата претенденти за поста ѝ – бившият външен министър Борис Джонсън и сегашният дипломат номер 1 на страната Джеръми Хънт – продължиха и днес кампанията си из страната. И двамата твърдят, че могат да договорят по-добра сделка за Брекзит. Разликата е в крайния срок. Борис Джонсън смята, че 31 октомври е реална дата, но дори да няма сделка, Великобритания трябва да излезе тогава и това няма да е краят на света. Джеръми Хънт, макар и неохотно, също би излязъл без сделка, но 31 октомври като краен срок не е особено реалистичен.


Източник: bnr.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Д-р Неделчо Тотев:" Кризата в болниците ще се задълбочи, ако... "

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Лавров пред "Взгляд": Разпадът на СССР даде суров урок на руската дипломация

ООН:" До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си"

Проф. Илчев: "Комисията по исторически въпроси със Северна Македония зацикли"


НОВИНИТЕ
28 октомври - неучебен, но присъствен 28 октомври - неучебен, но присъствен

Напрежение в Егейско море! Напрежение в Егейско море!

Няма опасност от епидемия от листериоза в България Няма опасност от епидемия от листериоза в България

Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества

САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен" САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен"