Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Чешкият премиер Бабиш оцеля след вота на недоверие


Сподели:
27 Юни 2019, Четвъртък

Милиардерът, чешкият премиер Андрей Бабиш оцеля след гласуването на вот на недоверие, въпреки че е изправен пред обвинения в корупция, загриженост на ЕС за възможни конфликти на интереси и масови митинги, изискващи оставката му.

Опозицията не успя да събере необходимите 101 гласа в 200-членния парламент, за да свали кабинета, предава АФП.

“85 депутати гласуваха „за“ недоверие в кабинета и 85 гласуваха „против”, заяви депутатът Яна Чернохова, след 17-часовата сесия.

Само 170 депутати гласуваха, а останалите 30 отсъстваха или се въздържаха от гласуване.

Движението на Бабиш АНО води малцинствена коалиция със социалдемократите (CSSD), като разчита на неофициална подкрепа от комунистите за парламентарно мнозинство от 108 места в 200-членния парламент.

CSSD гласува в подкрепа на парламента, а комунистите се въздържаха.

64-годишният Бабиш, роден в Словакия, който създаде богатството си като основател и собственик на разрастващия се холдинг „Агроферт“ за храни, химикали и медия, попадна под обстрел за предполагаеми сделки на тъмно. Той се сблъсква с полицейски обвинения във връзка с измами в ЕС за субсидията от 2 милиона евро (2,25 милиона долара) и одита на ЕС за неговата двойнствена роля като политик и предприемач.

Твърди се, че Бабиш е служил като агент на комунистическата тайна полиция през 80-те години, когато бивша Чехословакия е зад Желязната завеса.

Бабиш категорично отрича всякакви нарушения, като настоява, че одитът на ЕС съдържа „грешки“ и характеризира другите твърдения като „кампания за опетняване“.

“Вотът не е толкова за правителството, колкото за мен”, каза Бабиш пред законодателите в сряда вечерта, когато започна сесията.”Наистина не разбирам. Това е опит да се дестабилизира страната ни, това е против интересите на нашите граждани”, добави той. “Аз съм премиерът на всички чешки граждани, воювам, за да защитавам техните интереси… Не знам кой може да ме обвинява за нещо”, каза той, като добави, че се надява кабинетът да завърши четиригодишния си мандат.

е обект на масови митинги след назначаването през април на министъра на правосъдието Мари Бенесова, смятана за съюзник, който би могъл да замете обвиненията срещу Бабиш под килима.

Повече от 250 000 души се събраха в Прага в неделя, призовавайки Бабиш да подаде оставка в най-големия протест в Чешката Република след падането на комунизма през 1989 година.

Въпреки безредиците, АНО, описана от критиците като партия от един човек, е начело в социологическите проучвания с 30% подкрепа и спечели изборите за Европейски парламент през май. /БГНЕСВ категории: Европа, Новините

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Д-р Неделчо Тотев:" Кризата в болниците ще се задълбочи, ако... "

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Лавров пред "Взгляд": Разпадът на СССР даде суров урок на руската дипломация

ООН:" До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си"

Проф. Илчев: "Комисията по исторически въпроси със Северна Македония зацикли"


НОВИНИТЕ
28 октомври - неучебен, но присъствен 28 октомври - неучебен, но присъствен

Напрежение в Егейско море! Напрежение в Егейско море!

Няма опасност от епидемия от листериоза в България Няма опасност от епидемия от листериоза в България

Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества

САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен" САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен"