Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Съветът на Европа потвърди пълномощията на Русия, украинската делегация напусна


Сподели:
27 Юни 2019, Четвъртък

Сега Москва трябва да изпълни редица изисквания, засяга се и темата "Крим"
Участниците в сесията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) одобриха днес (26.06) резолюция, която потвърждава в пълен обем пълномощията на руската делегация. За приемането на документа гласуваха 116 парламентаристи, против - 62, а 15 се въздържаха, съобщи ТАСС.

Документът подчертава, че "Асамблеята решава да ратифицира пълномощията на делегацията на Руската федерация". В същото време документът съдържа точка, призоваваща Русия да изпълни препоръките, включени в резолюции 1990 (2014 г.), 2034 (2015 г.) и 2063 (2015 г.), които по-специално се отнасят до връщането на Крим и прилагането на споразуменията от Минск.

Авторите на текста призовават Москва да освободи украинските моряци, задържани за нарушаване на руската граница, незабавно да изплати всички вноски в бюджета на Съвета на Европа, да си сътрудничи със съвместния екип за разследване на катастрофата на малайзийския самолет, извършвал полет МН17, в Донбас, "да предприеме мерки за предотвратяване на нарушения на правата на ЛГБТ общността, особено в Чеченската република, да разследва престъпления, извършени в миналото", както и да взаимодейства с международната общност при разследване на убийството на опозиционера Борис Немцов.

"Асамблеята очаква предложението й за диалог да бъде взаимно и да доведе до конкретни резултати", се отбелязва в документа.

"Асамблеята приканва своя мониторингов комитет да представи доклад за изпълнението на задълженията на Руската федерация възможно най-скоро, но не по-късно от сесията, която ще се състои през април 2020 г.", се казва в документа.

Към него са предложени 19 поправки, от които само една бе приета. В нея се посочва, че към текста след точка 13.5 "(Асамблеята призовава Русия) да сътрудничи изцяло на международната общност при разследването на убийството на Борис Немцов" се добавя параграф: "в пълно сътрудничество с всички органи за наблюдение на спазването правата на човека, включително да им бъде осигурен пълен и безпрепятствен пряк достъп до всички места, в които Русия осъществява оперативна дейност".

След гласуването на резолюцията украинската делегация напусна сесията на ПАСЕ.

Въпросът за по-нататъшното членство на Украйна в ПАСЕ ще бъде решен от новия състав на украинския парламент, каза ръководителят на делегацията Володимир Ариев.

На 21 юли в Украйна предстоят предсрочни парламентарни избори.

"Това е последният ми ден в ПАСЕ. Следващата Върховна рада ще реши дали ще участва в работата на дискредитираната организация", написа Ариев във Фейсбук.

Заедно с Украйна сесията напуснаха делегациите на Естония, Латвия, Литва, Грузия и част от делегатите на Полша, заяви Олексий Гончаренко, представител на украинската делегация.

Самите делегации на тези страни не са направили за момента никакви изявления.


Източник: dir.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Обезлюдяването на България е икономическа катастрофа. А се задава световна криза. Какво да очакваме?

С подпъхнат допълнително файл: "Кристиян ли е натопен за теча на данни?"

Проф. Румен Гечев: "Гласуваме да купим самолет, който е на чертожната дъска! Договорът е обиден!"

Ос-тав-ка!... И бели хакери

Евтим Костадинов за ареста на сина си в ДФ "Земеделие": " Калоян е наклеветен"

Нов удар: "Лични данни на съдия бяха публикувани от съдебния инспекторат"


НОВИНИТЕ
Правят нови експертизи по делото за Хитрино Правят нови експертизи по делото за Хитрино

Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация

БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps

6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет 6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет

Вулканът Етна изригна отново Вулканът Етна изригна отново
ЕВРОПА
Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен

Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК

Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните? Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните?

Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър

Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!" Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!"