Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Изводът на КПКОНПИ, че няма „Апартаментгейт“, е направен без проверка на пазарните цени на имотите


Сподели:
26 Юни 2019, Сряда

Органът, който трябваше да провери политиците с твърде евтини апартаменти, е успял да направи извод без да проучи пазарните цени на имотите, които изследва. Това става ясно от думите на юристи и експерти, с които Свободна Европа разговаря след обявеното днес заключение на КПКОНПИ.

По-рано в понеделник антикорупционният орган съобщи, че в аферата "Апартаментгейт", според която политици са придобили имоти на твърде ниски цени, не се установява конфликт на интереси. Сред проверените политици бяха бившият депутат и председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, бившият министър на правосъдието Цецка Цачева, бившият министър на културата и настоящ депутат Вежди Рашидов.

Проверките на "Апартаментгейт" се извършват от три различни институции. Освен антикорупционната комисия, която оповести изводите си днес, това са НАП и прокуратурата.

Събеседниците на Свободна Европа откриха три големи нередности в изводите на първия приключил проверката си орган - КПКОНПИ.

​Нередност номер едно: самата КПКОНПИ
Основната нередност в тази новина е в подписите в края на документите, казва адвокат Николай Хаджигенов, който специализира в наказателни дела. „Виждам, че заключенията са подписани от Антон Славчев, зам.-председател на КПКОНПИ, който в последните месеци се прочу в обществото като Тони Терасата. В същия този „Апартаментгейт“, който той трябва да провери като държавен орган, е видно, че той самият се е облагодетелствал от служебното си положение или по друг начин“, каза Хаджигенов в телефонно интервю. За него историята се свежда до следния разказ: компрометиран човек проверява други компрометирани и логично обявява, че нередност няма никъде по веригата.

Целият състав на антикорупционната комисия е избран от управляващото мнозинство в парламента, начело с ГЕРБ, коментира и адвокат Грета Ганева пред Свободна Европа. Председателят на комисията Пламен Георгиев също стана част от „Апартаментгейт“ и така и не успя да даде логично обяснение за разминаванията в имотната си декларация, каза тя. Според нея тези два факта обуславят липсата на изненада от решението на комисията.

Нередност номер две: проверката е формална
Комисията не е извършвала експертиза на пазарните цени на имотите, за които става дума, макар че именно цените са в основата на проблема. Това става ясно от писмено становище на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“. Откритието е изненадващо на фона на същината на „Апартаментгейт“ – тя все пак беше в това, че участници във властта са придобили апартаменти на цени много под пазарните. Според фонда КПКОНПИ не е проверявала и друго, свързано с цената на апартаментите: дали и как сумите са били платени.

За неправителствената организация при извършената от КПКОНПИ проверка „изцяло липсва проверка на хипотезата за облагодетелстване“. Липсва и друго: разглеждането на Цветан Цветанов във всичките му функции, а не само в тази на народен представител. Липсва и трето: разглеждането на всички факти в тяхната взаимовръзка. Напротив, комисията разглежда случаите като изолирани един от друг, а строителството на небостъргача „Златен век“ – като единствена хипотеза, която би могла да е сигнал за зависимост. Докато строителството на небостъргача е само една от възможностите да се обяснят твърде ниските цени на закупените имоти.

За Николай Хаджигенов в историята има поне три неизяснени въпроса и в основата на всеки от тях стои числото 630 евро на кв.м. – цената, на която е придобит луксозният апартамент на бившия номер две в партия ГЕРБ Цветан Цветанов. „Първо, тук става дума за деклариране на неверни обстоятелства“, казва адвокатът. „Второ – за укриване на местни данъци. Трето – за произход на средствата“. Фактът, че всичко това не е проучено, а заключението за изрядност е все пак направено, го навежда на мисълта, че или проверката е формална, или дейността на комисията в сегашния й вариант е да прикрива престъпления.

„Като юрист мога да кажа, че става въпрос за повърхностни решения“, каза и адвокат Грета Ганева. В телефонно интервю за Свободна Европа тя даде примери: не е направен пълен анализ и не са изследвани задълбочено трите сделки по случая с Цветан Цветанов, сключени в един и същи ден между различни лица. Според нея изобщо не е изследвано и влиянието на Цветанов по партийна линия в качеството му на зам.-председател на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията. Като друг пример в подкрепа на тезата си, че проверката е извършена повърхностно, тя посочи и решението за Цецка Цачева. По отношение на нея КПКОНПИ изобщо не засяга обстоятелството, че при приемането на въпросните промени на ЗУТ Цачева е председател на парламента.

Нередност номер три: твърдението, че политиците не са имали частен интерес
КПКОНПИ твърди, че не е налице т.нар. „частен интерес“ на засегнатите политици, за да може да се говори, че става дума за конфликт на интереси. Но частният интерес на Цветанов е налице, смята Николай Хаджигенов. Цветанов все пак е гласувал за закона, който позволява на „Артекс“ на вдигне многоетажна сграда.

Антикорупционният фонд определя като странни изводите на КПКОНПИ за липсата на частен интерес. Неправителствената организация смята, че комисията не е приложила легалната дефиниция на понятието за свързаност и е стигнала до извода, че купуването на апартаменти на цени, няколко пъти по-ниски от пазарните, е факт, който не поставя купувача в никаква зависимост.


Източник: svobodnaevropa.bg

В категории: Съдебна власт, Анализи и коментари

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Варненец обиколи всички 196 международно признати държави в света

Денят, който промени Америка: 56 г. от убийството на Джон Кенеди

Кисинджър: Конфликт САЩ-Китай може да е по-лош от Първата световна война

Номинацията на Цацаров е част от големия план

Цветан Василев: 575 милиона са повод да бъде пропуснат „ДП“ в делото КТБ

Симеон Радев – епохата прави своите личности


НОВИНИТЕ
Варна с награда от Държавната агенция за закрила на детето Варна с награда от Държавната агенция за закрила на детето

Радинела Чушева е новата „Мис България” Радинела Чушева е новата „Мис България”

Днес е Денят на Българската адвокатура! Днес е Денят на Българската адвокатура!

Във Варна организират фестивал, посветен на 150–та годишнина на периодичната таблица на Менделеев Във Варна организират фестивал, посветен на 150–та годишнина на периодичната таблица на Менделеев

„Системата ни убива“ на протест срещу избирането на Симеонов за зам.-шеф на НС „Системата ни убива“ на протест срещу избирането на Симеонов за зам.-шеф на НС