Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

ВСК съсипа законопроекта на Кирилов за тримата големи, иска промяна на Конституцията


Сподели:
24 Юни 2019, Понеделник

Твърдо становище против готвения законопроект за изменение на Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), който предвижда нов ред за разследване и повдигане на обвинение на някой от т.нар. "трима големи" – главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).
Основните причини за становището против законопроекта, чийто основен двигател официално е правосъдният министър Данаил Кирилов, са две – не се променя по никакъв начин институционалната недосегаемост на главния прокурор и се създава статут на тримата големи над този на обикновените граждани за равенство пред закона.

Конкретно съдия Галина Тонева посочи, че законопроектът на Кирилов по никакъв начин не адресира посочените в делото "Колеви срещу България" проблеми по отношение на прокуратурата. Главните проблеми са два – че всеки един акт на член на прокуратурата може да бъде отменен от главния прокурор без съдебен контрол и че липсва съдебен контрол върху отказите на който и да е прокурор да образува досъдебно производство.

Относно недосегаемостта дори на обикновен прокурор за съда Actualno.com представи в две части история от опита в България – можете да прочетете ПЪРВАТА и ВТОРАТА част. Съдия Тонева добави и, че със законопроекта се засяга контрол над тримата големи, а и сега по НПК председателите на ВКС и ВАС са обект на наказателно преследване, но главният прокурор де факто не е заради нормативната си еднолична власт в прокуратурата, докато председателите на ВКС и ВАС не контролират еднолично решенията на съдиите от съответните съдилища. "Нито един председател на съд не може да каже на председател на съдебен състав как да си реши делото", подчерта Тонева, а Данаил Кирилов отговори, че можел да манипулира случайният избор на съдии за дадено дело. "И главният прокурор може същото", контрира Тонева, която добави, че ще покани Кирилов на демонстрация как се генерират съдебни състави и съдии-докладчици.

Тя обърна внимание и, че в законопроекта на Кирилов е написан текст в смисъл, че трябва да има контрол над председателите на ВКС и ВАС, защото разписвали генерираният резултат за съдебен състав, а такова нещо няма – подписът е на администратор и се води строг отчет кой подписва и защо. Отново се връщаме към годините трябва или не трябва да имат имунитет магистратите – създава се имунитет на тримата големи.

Изискването на такова голямо мнозинство за започване на разследване (бел. ред. – за старт на наказателно производство трябва съгласие на 17 членове на Пленума на Висшия съдебен съвет /ВСС/) е в състояние да минира започването на каквото и да е наказателно производство. Съответният голям може да засили контрола върху членовете на съответната колегия, от която тръгва искането (бел. ред. – по законопроекта трябва да има не по-малко от трима членове от съдийската или прокурорската колегия на ВСС, за да започне процедура дали ще има наказателно преследване), обобщи съдия Тонева видените дефекти в законопроекта от ВКС.

Каквото и разследване да се предприеме срещу главния прокурор при сегашната нормативна уредба няма да е независимо, убедено каза Калин Калпакчиев, бивш член на ВСС и председател на Съюза на съдиите. Той добави, че трябва да има орган и/или лице, което по никакъв начин да не е зависимо от главния прокурор, за да може да има адекватно и безпристрастно разследване.

Източник: actualno.com

В категории: Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Ген. Константин Попов: "Поздравявам премиера Борисов за смелостта да стигнем до сделка за F-16"

Обезлюдяването на България е икономическа катастрофа. А се задава световна криза. Какво да очакваме?

С подпъхнат допълнително файл: "Кристиян ли е натопен за теча на данни?"

Проф. Румен Гечев: "Гласуваме да купим самолет, който е на чертожната дъска! Договорът е обиден!"

Ос-тав-ка!... И бели хакери

Евтим Костадинов за ареста на сина си в ДФ "Земеделие": " Калоян е наклеветен"


НОВИНИТЕ
Правят нови експертизи по делото за Хитрино Правят нови експертизи по делото за Хитрино

Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация

БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps

6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет 6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет

Вулканът Етна изригна отново Вулканът Етна изригна отново