Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Атанас Славов: "Процедурата за разследване да е само за главния прокурор"


Сподели:
24 Юни 2019, Понеделник

"Да се въведе процедура само по отношение на разследването на главния прокурор".

Това е мнението на Атанас Славов, преподавател в Софийския университет и старши правен съветник на Фондация "Антикорупционен фонд". По-късно през деня е втората дискусия за механизма за разследване на тримата първи в съдебната система.

Той е категоричен, че председателите на двете върховни съдилища - Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), трябва да бъдат извадени от тази особена процедура. Причината е, че по отношение на тях няма институционален и конституционен проблем да бъдат разследвани.

Славов смята, че ролята на председателите на е много по-различна в сравнение с тази на главния прокурор по отношение на прокуратурата. Председателите на съдилищата не са началници на своите колеги, а са първи между равните, убеден е юристът.

Тяхната конституционната функция е съвсем различна от тази на главния прокурор, който е на върха на една пирамидално изградена централизирана система на прокуратурата.

"Няма пречка и сега председателите на двете върховни съдилища да бъдат обект на наказателно производство и на други съдебни производство. Те нямат контрол върху прокуратурата. Точно обратното е положението на главния прокурор, който е началник на всеки прокурор в държавата", каза Славов. Той поясни, че главният прокурор може еднолично да отмени всяко едно постановление на прокурор за образуване на наказателно производство срещу самия него.

В коментар за предложението на Министерството на правосъдието, с което се дават правомощия на самия министър да прави предложения за образуване на досъдебно производство. По думите му така се създава специален наказателен процес, посветен на тримата големи в съдебната система.

"Крайният ефект ще е намеса на политическата власт в лицето на министъра в един наказателен процес, което противоречи на европейски принципи", предупреди Славов.

Той изтъкна, че България има множество препоръки да бъде редуцирана ролята на министъра на правосъдието по отношение на съдебната власт. "С това законово предложение ние я увеличаваме неимоверно. Министърът на правосъдието не трябва да има отношение към един наказателен процес", категоричен е Атанас Славов.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Ген. Константин Попов: "Поздравявам премиера Борисов за смелостта да стигнем до сделка за F-16"

Обезлюдяването на България е икономическа катастрофа. А се задава световна криза. Какво да очакваме?

С подпъхнат допълнително файл: "Кристиян ли е натопен за теча на данни?"

Проф. Румен Гечев: "Гласуваме да купим самолет, който е на чертожната дъска! Договорът е обиден!"

Ос-тав-ка!... И бели хакери

Евтим Костадинов за ареста на сина си в ДФ "Земеделие": " Калоян е наклеветен"


НОВИНИТЕ
Правят нови експертизи по делото за Хитрино Правят нови експертизи по делото за Хитрино

Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация

БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps

6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет 6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет

Вулканът Етна изригна отново Вулканът Етна изригна отново
ЕВРОПА
Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен

Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК

Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните? Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните?

Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър

Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!" Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!"