Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Атанас Славов: "Процедурата за разследване да е само за главния прокурор"


Сподели:
24 Юни 2019, Понеделник

"Да се въведе процедура само по отношение на разследването на главния прокурор".

Това е мнението на Атанас Славов, преподавател в Софийския университет и старши правен съветник на Фондация "Антикорупционен фонд". По-късно през деня е втората дискусия за механизма за разследване на тримата първи в съдебната система.

Той е категоричен, че председателите на двете върховни съдилища - Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), трябва да бъдат извадени от тази особена процедура. Причината е, че по отношение на тях няма институционален и конституционен проблем да бъдат разследвани.

Славов смята, че ролята на председателите на е много по-различна в сравнение с тази на главния прокурор по отношение на прокуратурата. Председателите на съдилищата не са началници на своите колеги, а са първи между равните, убеден е юристът.

Тяхната конституционната функция е съвсем различна от тази на главния прокурор, който е на върха на една пирамидално изградена централизирана система на прокуратурата.

"Няма пречка и сега председателите на двете върховни съдилища да бъдат обект на наказателно производство и на други съдебни производство. Те нямат контрол върху прокуратурата. Точно обратното е положението на главния прокурор, който е началник на всеки прокурор в държавата", каза Славов. Той поясни, че главният прокурор може еднолично да отмени всяко едно постановление на прокурор за образуване на наказателно производство срещу самия него.

В коментар за предложението на Министерството на правосъдието, с което се дават правомощия на самия министър да прави предложения за образуване на досъдебно производство. По думите му така се създава специален наказателен процес, посветен на тримата големи в съдебната система.

"Крайният ефект ще е намеса на политическата власт в лицето на министъра в един наказателен процес, което противоречи на европейски принципи", предупреди Славов.

Той изтъкна, че България има множество препоръки да бъде редуцирана ролята на министъра на правосъдието по отношение на съдебната власт. "С това законово предложение ние я увеличаваме неимоверно. Министърът на правосъдието не трябва да има отношение към един наказателен процес", категоричен е Атанас Славов.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
КС: 10-те критерия за баланс между свободата на словото и личните данни са противоконституционни

Боил Банов: "Излъган съм! Срещу мен се води лична, мръсна, гадна вендета!"

Доналд Туск: Великобритания ще стане “второкласен играч” след Брекзит

Държавите от БРИКС заедно срещу протекционизма

Румяна Ченалова: В Конституцията е заложено президентът да наруши закона...

Цветан Василев: ДП са задължения на фирмите на Пеевски, ДП1 - неговите лични


НОВИНИТЕ
Новият окръжен прокурор на Варна Красимир Конов встъпи в длъжност Новият окръжен прокурор на Варна Красимир Конов встъпи в длъжност

Къщата на Антон Новак става музей за 100-годишнината на Морската градина във Варна Къщата на Антон Новак става музей за 100-годишнината на Морската градина във Варна

Хонконг изпадна в рецесия за първи път от 10 години Хонконг изпадна в рецесия за първи път от 10 години

ПП МИР искат сезиране на Конституционния съд за Иван Гешев ПП МИР искат сезиране на Конституционния съд за Иван Гешев

В Перник готвят за протест заради очаквания воден режим В Перник готвят за протест заради очаквания воден режим