Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Антон Горчев - човекът с най-тежката роля в киното, става звезда за една нощ


Сподели:
19 Юни 2019, Сряда

Повече от 80 роли на сцената и над 60 на екрана Антон Горчев би останал завинаги в сърцето на хората, дори и ако беше изиграл само една единствена роля - най-силната и тежка може би, тази на Караиван в "Козият рог". Именно това превъплъщение го превръща в звезда и то само за една нощ. След появата му в емблематичната лента цяла България вече го познава и обича.

Големият български актьор е роден на 10 ноември 1939 г. в София. Като дете мечтае да стане летец, но съдбата го отвежда до киното и през 1963 г. завършва ВИТИЗ. Първоначално е на работа в трупата на Варненския театър, а по-късно в Пловдивския театър. Накрая намира мястото си в Драматичен театър "София".

Сред запомнящите се образи на живо пред публика са Чацки в "От ума си тегли" на Грибоедов, Петручио в "Укротяване на опърничавата", Бернардо в "Уестсайдска история" на Бърнстейн. По това време той се превръща в звезда в едно от най-играните представления - "Човекоядката" от Иван Радоев. Очевидци разказват, че партньорите му на сцената спирали да играят, увлечени в удоволствието да го гледат. Стоели като омагьосани от плътния му, божествен глас и мощното присъствие.

Лицето му става разпознаваемо и търсено. Така се раждат незабравимите му превъплъщения в лентите "Козият рог", "Татул", "Иван Кондарев", "Сватбите на Йоан Асен", "Осмият”, "Буна", "Горе на черешата" и др.

Антон Горчев издъхва на 19 юни през 2000 г. - отритнат, преднамерено забравен. През последните десет години от живота си не само отхвърлен и изоставен от колегите си, но и лишен от препитание.


Източник: Kmeta.bg

В категории: Анализи и коментари, Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Ген. Константин Попов: "Поздравявам премиера Борисов за смелостта да стигнем до сделка за F-16"

Обезлюдяването на България е икономическа катастрофа. А се задава световна криза. Какво да очакваме?

С подпъхнат допълнително файл: "Кристиян ли е натопен за теча на данни?"

Проф. Румен Гечев: "Гласуваме да купим самолет, който е на чертожната дъска! Договорът е обиден!"

Ос-тав-ка!... И бели хакери

Евтим Костадинов за ареста на сина си в ДФ "Земеделие": " Калоян е наклеветен"


НОВИНИТЕ
Правят нови експертизи по делото за Хитрино Правят нови експертизи по делото за Хитрино

Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация Токио и Сеул задълбочиха спора си за обезщетенията на корейци заради японската окупация

БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps БДЖ ни улеснява с разписание в Google maps

6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет 6 души загинаха, 27 са ранени след взрив до афганистански университет

Вулканът Етна изригна отново Вулканът Етна изригна отново