Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Антон Горчев - човекът с най-тежката роля в киното, става звезда за една нощ


Сподели:
19 Юни 2019, Сряда

Повече от 80 роли на сцената и над 60 на екрана Антон Горчев би останал завинаги в сърцето на хората, дори и ако беше изиграл само една единствена роля - най-силната и тежка може би, тази на Караиван в "Козият рог". Именно това превъплъщение го превръща в звезда и то само за една нощ. След появата му в емблематичната лента цяла България вече го познава и обича.

Големият български актьор е роден на 10 ноември 1939 г. в София. Като дете мечтае да стане летец, но съдбата го отвежда до киното и през 1963 г. завършва ВИТИЗ. Първоначално е на работа в трупата на Варненския театър, а по-късно в Пловдивския театър. Накрая намира мястото си в Драматичен театър "София".

Сред запомнящите се образи на живо пред публика са Чацки в "От ума си тегли" на Грибоедов, Петручио в "Укротяване на опърничавата", Бернардо в "Уестсайдска история" на Бърнстейн. По това време той се превръща в звезда в едно от най-играните представления - "Човекоядката" от Иван Радоев. Очевидци разказват, че партньорите му на сцената спирали да играят, увлечени в удоволствието да го гледат. Стоели като омагьосани от плътния му, божествен глас и мощното присъствие.

Лицето му става разпознаваемо и търсено. Така се раждат незабравимите му превъплъщения в лентите "Козият рог", "Татул", "Иван Кондарев", "Сватбите на Йоан Асен", "Осмият”, "Буна", "Горе на черешата" и др.

Антон Горчев издъхва на 19 юни през 2000 г. - отритнат, преднамерено забравен. През последните десет години от живота си не само отхвърлен и изоставен от колегите си, но и лишен от препитание.


Източник: Kmeta.bg

В категории: Анализи и коментари, Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Д-р Неделчо Тотев:" Кризата в болниците ще се задълбочи, ако... "

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Лавров пред "Взгляд": Разпадът на СССР даде суров урок на руската дипломация

ООН:" До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си"

Проф. Илчев: "Комисията по исторически въпроси със Северна Македония зацикли"


НОВИНИТЕ
28 октомври - неучебен, но присъствен 28 октомври - неучебен, но присъствен

Напрежение в Егейско море! Напрежение в Егейско море!

Няма опасност от епидемия от листериоза в България Няма опасност от епидемия от листериоза в България

Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества

САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен" САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен"