Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Данаил Кирилов: Кандидатът за главен прокурор не може да има политически привкус


Сподели:
18 Юни 2019, Вторник

От медиите научавам за кандидатурата на Емил Радев

Няма да правя предложение за нов главен прокурор, но ще следя внимателно процедурата да не се изкриви. Това обяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов в ефира на БТВ.Той коментира твърдението, че ГЕРБ щели да искат Емил Радев за главен прокурор. "Научавам от медиите за това предложение. Не съм имал възможност от него или от колеги да чуя такава кандидатура. На мен не ми е известно. От този маниер на говорене ми се струва, че някой се стреми предварително да го посочи, за да го изключи в началото на този дебат. Не може кандидатът за главен прокурор да има политически привкус", заяви Кирилов.

За совалките, които прави Румен Радев, Кирилов заяви, че е малък да ги оценява. “Всяка една от институциите трябва да прояви сдържаност, за да не остане съмнение, че някой се опитва да зарази процедурата. Не знам защо се търси под вола теле. Поставяше въпрос дали трябват законодателни промени за процедурата – не, не трябва да има такива", категоричен бе правосъдния министър.Той обсъдил с президента, че каквото и да се прави в съдебната система да се търси максимална подкрепа и се надява събирането на кръгли маси да е с цел прозрачност.За искането на Лозан Панов да се намалят правомощията на главния прокурор и намаляване на политическата квота във ВСС, Кирилов заяви, че има решение на Конституционния съд и са теми, които отдавна са решени. "Всяка тема в съдебната власт тази седмица ще се ескалира безпричинно. Сега е моментът за нормалност", допълни Кирилов."Панов можеше да бъде отстранен отдавна, дори и декември месец можеше да се случи това, колкото и да се иска на една минорна група да го теоритизира. Ние изпълняваме исканията", заяви Кирилов.


Източник: http://epicenter.bg

В категории: Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Д-р Неделчо Тотев:" Кризата в болниците ще се задълбочи, ако... "

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Лавров пред "Взгляд": Разпадът на СССР даде суров урок на руската дипломация

ООН:" До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си"

Проф. Илчев: "Комисията по исторически въпроси със Северна Македония зацикли"


НОВИНИТЕ
28 октомври - неучебен, но присъствен 28 октомври - неучебен, но присъствен

Напрежение в Егейско море! Напрежение в Егейско море!

Няма опасност от епидемия от листериоза в България Няма опасност от епидемия от листериоза в България

Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества

САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен" САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен"