Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Якопо Сторни: "Журналистиката е длъжник на хората"


Сподели:
17 Юни 2019, Понеделник

Якопо Сторни е роден е във Флоренция, двама от журналистите, които възприема като свои учители  Ориана Фалачи и Тициано Терцани. 

Сторни следва заръката на Терцани – да пише за истината със сърце.

Журналист в изданията Corriere.it, "Флорентински куриер" и "Социален редактор", още от дипломирането си се занимава със социални теми и провокативни истории. Отделя голямо внимание на противоречивата за медиите в Италия тема – имиграцията, която разглежда в два от книгите си - "Застреляйте ги! Нови роби в Италия" (2011) и "Италия - това сме ние. Истории за успели имигранти" (Кастелвеки, 2016).


През 2015 печели наградата за разследваща журналистика "Роберто Гинети". Година по-късно печели първото издание на "Социален журналист на годината", организирано от Cesvot (център за доброволни услуги в Тоскана), Voltonet (мрежа на тосканските доброволци) и Compagnia delle opere (дружество на делата). В България Сторни пристигна в компанията на съпруга си Франческа, с която създават фондация, която насърчава общуването на деца от различни националности, етноси и религии.


Поводът беше официалното представяне на книгата на Тициано Терцани "Краят е моето начало" (написана като разговор между Терцани и неговия син Фолко). Повече за нея - тук, откъс - тук.


Кога се случи вашата първа среща с Тициано Терцани?


- В Италия няма човек, който претендира да чете, както и журналист, който пък претендира, че може да пише, който да не е чел книгите на Тициано Терцани. За жалост, не го познавам лично, защото е починал през 2004 г. година, но с Терцани е свързана всяка важна фаза в моя живот – на човешко същество и на професионалист, който използва словото, за да защитава истината. И когато говорим за истината, ми се иска да наместя в това пространство идеята и смисълът на истината, за които Терцани говори през целия си живот. Той казваше : "Няма обективна истина. Има факти, които добрият журналист трябва да разказва със сърцето си."


Интересен момент от журналистическата кариера на Терцани в Италия е идеята му да използва всички онези думи, изречения и абзаци, които собствениците на медиите, с които работи, премахват, като гръбнак на книгите си. Той им е казвал: "Добре, съкращавайте. Махайте всички онези прилагателни, които показват отношение, сърце, чувства, пък аз ще ги включа в книгите си.". Познавам този маниер на работа в големите италиански всекидневници, случва ми се често и на мен някой от главните редактори да ми каже: "Якопо, хубав текст, но с много прилагателни. Махни ги." Никой не разбира, че в тях се крие не само тайната на доброто писание, но и силата на споделените факти от сърце – същите, за които говори и пише Терцани.


Цензурата – вечната болест на журналистиката. А каква е настоящата?


- Знаете ли, журналистиката е длъжник на хората, защото от много дълго време тя се вживява и все по-често се харесва в ролята на мегафон на властта. А това не е нито нейната природа, нито нейната функция. Все повече журналистиката взе да обслужва водещите политици и удобни политически формации. Тази й сервилност се подхрани и с настоящата реалност на клика – всички ние живеем по-малко или в повече в интернет. Оттам научаваме водещите новини, коментари и позиции на медии и хора, които харесваме и на чийто морал разчитаме.


Кликаме и бързаме – това е диагнозата на съвременния човек, който не си дава време, възможност и шанс да спре, да се огледа, да види човека до себе си и тогава да прецени дали той е потенциалният враг, който му описват политиците и някои от водещите медии.


Проблемът с имиграцията е съвършен пример в тази посока. Казват ни кои са тези хора, какви престъпни намерения имат, а после ни представят и конкретните политици, които могат да разрешат проблема. Не забравяйте, че това е същият този проблем, който са измислили самите те. Живея в Италия – страна, която някои от медиите дресираха да бъде много чувствителна към имигрантите.


Къде е тогава надеждата в тези смутни времена? Интелигенцията ли?


- Не, младите хора. Младите хора са истинската надежда. Има един политик в Италия, който вижда в тази надежда заплаха, и често ги нарича "поколението, което лежи. Лежи и цъка в интернет", но аз вярвам, че тийнейджърите, които излизат по улиците в световните градове в защита на природата и Земята, имат морал.


Онзи морал, за който говори и пише Терцани – моралът на човека, който се интересува не само от себе си, но и от човека до себе си. Онзи, който помни думите на Махатма Ганди: "Ако се следваше само правилото око за око, светът щеше да е ослепял!", или заръката на Мартин Лутър Кинг, че добрият политик "не гори мостове, той ги изгражда". Огледайте се наоколо, какво се случва в добрата Стара Европа – колко от настоящите политици горят мостове и колко ги създават?! Задавайте си въпроси и търсете отговорите, не слушайте мегафоните на властта.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Д-р Неделчо Тотев:" Кризата в болниците ще се задълбочи, ако... "

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Лавров пред "Взгляд": Разпадът на СССР даде суров урок на руската дипломация

ООН:" До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си"

Проф. Илчев: "Комисията по исторически въпроси със Северна Македония зацикли"


НОВИНИТЕ
28 октомври - неучебен, но присъствен 28 октомври - неучебен, но присъствен

Напрежение в Егейско море! Напрежение в Егейско море!

Няма опасност от епидемия от листериоза в България Няма опасност от епидемия от листериоза в България

Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества

САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен" САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен"
ЕВРОПА
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!" Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!"

Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад" Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Британският парламент блокира гласуване на сделката на Борис Джонсън за Брекзит Британският парламент блокира гласуване на сделката на Борис Джонсън за Брекзит