Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Иран обясни, че те отговарят за сигурността в протока, а САЩ лъжат и подклаждат война


Сподели:
14 Юни 2019, Петък

Иран обясни, че те отговарят за поддържането на сигурността в Ормузския проток в Персийския залив, съобщава държавното радио, като допълва, че обвиненията в нападения срещу двата петролни танкера в Оманския залив са обезпокоителни

Съединените щати обвиниха Иран в нападенията над двата петролни танкера в Оманския залив, които повишиха цените на петрола и предизвикаха притеснения за нова конфронтация между САЩ и Иран. Иран отхвърля обвиненията.

Иран обвини САЩ, че лъжат за "нападението", след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Иран за "явните" атаки срещу двата танкера, съобщава "Сън".

Иран обяви за "неоснователните и безотговорни" твърденията на САЩ и ги обвини в "подклаждане на война" като част от "кампания за дезинформация".

Иранският външен министър отхвърли обвиненията на САЩ като "саботажна дипломация".

"Фактът, че Съединените щати незабавно скочиха да обвиняват Иран, без никакви реални или косвени доказателства, само дава ясно да се разбере, че "Екип Б", се насочват към "План Б": опити за саботиране на дипломатическите усилия, включително с Шиндзо Абе и прикриване на икономическия тероризъм срещу Иран", пише Зариф в Туитър.

"САЩ и нейните регионални съюзници трябва да спрат подстрекателствата за война и да сложат край на заговорите и фалшивите флагови операции в региона", заяви мисията на Иран към ООН.

"Още веднъж предупреждаваме, че САЩ прилагат принуда, сплашване и злонамерено поведение, Иран изразява загриженост относно подозрителните инциденти с петролните танкери".

Изявлението е след като Помпео посочи с пръст Иран, а Пентагонът пусна снимки и кадри като "доказателство" за иранското участие.

Иран критикува ескалационните забележки и счита това за "друга иранофобска кампания".

"Иран категорично отхвърля неоснователните претенции на САЩ по отношение на инцидентите с петролни танкери на 13 юни и ги осъжда възможно най-строго", се казва в изявление на иранската мисия в ООН.

Те допълват, че САЩ представляват "най-значителната заплаха" за мира и сигурността на региона на Персийския залив.

"Икономическата война на САЩ и тероризмът срещу иранския народ, както и огромното военно присъствие в региона бяха и продължават да бъдат главните източници на несигурност и нестабилност в по-широкия регион на Персийския залив и най-значителната заплаха за нейния мир и сигурност", се казва в изявлението.

"Предупреждавах точно този сценарий преди няколко месеца, не защото съм ясновидец, а защото познавам откъде идва "Екип Б" (б.р. състоящ се, както по-рано заяви Зариф, от Джон Болтън, Бенямин Нетаняху  и принцовете на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства)", пише в Туитър иранският външен министър Зариф.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Д-р Неделчо Тотев:" Кризата в болниците ще се задълбочи, ако... "

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Лавров пред "Взгляд": Разпадът на СССР даде суров урок на руската дипломация

ООН:" До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си"

Проф. Илчев: "Комисията по исторически въпроси със Северна Македония зацикли"


НОВИНИТЕ
28 октомври - неучебен, но присъствен 28 октомври - неучебен, но присъствен

Напрежение в Егейско море! Напрежение в Егейско море!

Няма опасност от епидемия от листериоза в България Няма опасност от епидемия от листериоза в България

Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества Близо 1/5 от работниците в Европа са изложени на опасни вещества

САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен" САЩ: "Срокът за спиране на турската офанзива в Сирия може да бъде удължен"
ЕВРОПА
След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства След "последния доклад" за България се задава механизъм за спиране на евросредства

Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!" Ивайло Пенчев: " За Фолксваген да ви кажа. Не, не е добро за България!"

Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък

Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад" Даниел Смилов: "Има индикации България да получи последния мониторингов доклад"

Британският парламент блокира гласуване на сделката на Борис Джонсън за Брекзит Британският парламент блокира гласуване на сделката на Борис Джонсън за Брекзит