Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Изложба във Велико Търново проследява 200 години от българската килимарска традиция


Сподели:
12 Юни 2019, Сряда

Изложбата "Багри, орнаменти, дизайн - 200 години българско килимарство" се открива на 14 юни в изложбени зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново.
Куратор е д-р Анита Комитска, директор на Историческия музей в Чипровци. Официалното откриване на експозицията е от 17.30 ч. в петък, като изложбата ще продължи до 10 юли. Тя се осъществява с подкрепата на Община Велико Търново и е част от Културния календар за 2019 г. , съобщиха  организаторите.

Две неща правят изложбата особено специална - нейният мащаб и човекът, който я организира - холандецът Якоб Ван Бейлен, който живее в България от 2007 г. Експозицията предоставя рядка възможност - дори и за българската публика - да се видят на едно място килими от западна и източна България, както и стари и по-нови образци килими. Така посетителите ще могат да открият разлики и прилики по отношение на мотиви, цялостна композиция и колорит на килими, и развитието им във времето, при две от големите и най-известни килимарски школи в България - Чипровци и Котел.

Експозицията включва повече от 100 килима, разделени в осем отделни тематични секции, всяка в отделна зала на галерията "Рафаил Михайлов". Секциите са: "Котелски килими (1880 г. - 2000 г.)"; "Чипровски килими (1850 г. - 2000 г.)"; четири зали, посветени на отделни модели килими: "Килимите Бакамски/Гарибалда във времето," и моделите "Каракачка," "Тцвекета," "Птичи гнезда" във времето. В друга секция са изложени килими, тъкани в други региони на страната, и молитвени килими, тъкани за или от турското население в България. Последната секция съдържа няколко чужди килима - от Олтения в Румъния, от Албания, и от Карабах.

Второто нещо, което прави изложбата специална и изключителна, е фактът, че се организира от холандеца Якоб Ван Бейлен, който живее в България. Всички експонати в изложбата са от личната му колекция, която наброява повече от 220 килима, разказа Якоб ван Бейлен за БТА.

Якоб ван Бейлен идва за първи път в България през 1967 г., на път за Истанбул на автостоп. Българската природа, хората и най-вече още живите традиции, му харесват толкова много, че пътешественикът не стига крайната дестинация на своето пътуване. След това първо посещение, Якоб идва на почивка в България всяка година до 1984 г., и после отново в периода от 1993 г. до 2006 г., когато купува имот в Котел. Там създава и управлява фирма за природен и културен туризъм в България. Котел е мястото, където Якоб започва да събира килими, след като семейство колекционери от САЩ на посещение там го "запалват" по красотата и очарованието на българското килимарско изкуство. Якоб започва да търси и купува килими и много скоро три ката стари и по-нови килими покриват подовете на къщата му в Котел, като най-старият образец е от около 1880 година.

През 2014 г. година Якоб се мести отново, като този път се установява в старопрестолната столица Велико Търново. Там купува и ремонтира основно строена през 1850 г. къща-паметник на културата, която се намира до дома на Петко Рачов Славейков, който Якоб приема като "стар приятел и учител".

В родната си Холандия, а също и в България, Якоб активно се занимава с популяризирането на българската народна песен и танц. Самият той може да пее български народни песни и танцува народни танци, като най-любима му е ръченицата.
Въпреки че е завършил авиационна електроника, математика и философия, Якоб обича да се представя като фолклорист. През последните десет години е организирал повече от 30 концерта на групи и изпълнители от чужбина, които изучават и изпълняват български народни песни и танци.

По всичко личи, че българското килимарско изкуство се превръща в още един фокус на усилията на Якоб за изучаване и популяризиране на богатата българска култура.
Посещението на изложбата във Велико Търново може да се комбинира с пътуване до Котел, където от 28 до 30 юни се провежда фестивалът "Етносите, багрите и котленският килим".


Източник: m.novini.bg

В категории: Зона арт, Знаете ли че ...

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Арнаудова: "Над 10,5 млн. лева са нанесените щети от кабелни оператори в Югозападна България"

Борисов протягал ръка към Слави Трифонов с партийната субсидия от 1 лв

Иран обясни, че те отговарят за сигурността в протока, а САЩ лъжат и подклаждат война

Росен Желязков: "Oчакваме над 2 млрд. лв. от концесията на летище София"

Румяна Коларова: "Проблемът не е в размера на партийните субсидии, а и в начина на отчитане"

Проф. Кирил Топалов: "Гоце Делчев винаги ясно е заявявал, че е българин"


НОВИНИТЕ
Змии плъзнаха из парковете в столицата Змии плъзнаха из парковете в столицата

Във ВМА преглеждат безплатно за Лаймска болест Във ВМА преглеждат безплатно за Лаймска болест

САЩ обвиниха Иран за нападението над двата танкера САЩ обвиниха Иран за нападението над двата танкера

Два петролни танкера атакувани в Оманския залив Два петролни танкера атакувани в Оманския залив

Медиците от видинската болница започват едночасови ефективни протести Медиците от видинската болница започват едночасови ефективни протести
ЕВРОПА
ЕС: „Руски източници“ са се месили с дезинформация в европейските избори ЕС: „Руски източници“ са се месили с дезинформация в европейските избори

Радев: "Една малка България са изградили сънародниците ни в Унгария" Радев: "Една малка България са изградили сънародниците ни в Унгария"

От обещаните за възстановяване на Нотр Дам 850 млн. евро са внесени едва 9% От обещаните за възстановяване на Нотр Дам 850 млн. евро са внесени едва 9%

Зоран Заев след срещата с Меркел: "Македония няма да получи дата за преговори през това лято" Зоран Заев след срещата с Меркел: "Македония няма да получи дата за преговори през това лято"

Холандия отхвърли европреговори с Албания, но не и с Македония Холандия отхвърли европреговори с Албания, но не и с Македония