Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Мениджърът на "Хуауей" за България: "Не изпадайте в паника, устройствата ви няма да угаснат"


Сподели:
11 Юни 2019, Вторник

Ситуацията около санкциите, които американската администрация обяви срещу китайския технологичен гигант "Хуауей" (Huawei), продължава да се променя.

Отразяването ѝ в медии и социални мрежи създаде объркване какво точно се случва и какви са заплахите. "Дневник" потърси информация директно от източника - Лонгруи Циу, който е регионален мениджър на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония.

Господин Циу, започваме този разговор в трудни времена за "Хуауей". На какъв етап е спорът на компанията със САЩ?

- Читателите ви знаят, че много неща се случват в момента между САЩ и "Хуауей" и не знаем какъв ще бъде крайният резултат. На този етап едва ли някой може да заяви директно и ясно какво ще се случи. Това е събитие от много висок порядък и дори ние като компания не можем да кажем какъв ще бъде изходът от този спор.
Аз отговарям за потребителските продукти на "Хуауей" в България и Македония и имам известна информация за спора със САЩ, но значително повече мога да обсъждам местните процеси в този сегмент. Да, бих могъл да коментирам отношенията на нашата компания с американската администрация, но това ще е само в личен план, моите лични впечатления и мнение, не цялата група.

Знаете ли в момента на какво ниво е спорът - между "Хуауей" и Вашингтон или е преминал на междуправителствено ниво в по-широкия формат на търговските отношения САЩ - Китай?

- Знам това, което нашият основател Рен Жънгфей каза неотдавна на подобен въпрос - че няма личния телефон на Доналд Тръмп и че разговорите са с администрацията на американските корпоративни партньори.

Да изясним някои важни неща за българските потребители от нивото най-високопоставения представител на "Хуауей" в страната - какво се случва с партньорството с "Гугъл" и как засяга то България?

- Крайните потребители на наши продукти винаги ни питат три основни въпроса. Първият е "Мога ли все още да използвам приложенията на "Гугъл" в моето устройство?". Отговорът е много ясен и категоричен - да, няма никакъв проблем, всичко работи и ще работи нормално.

Вторият засяга обновяването на сигурността на операционната система и приложенията. Ние предоставяме и ще продължим да предоставяме обновяване и коригирането на проблеми на Android, няма никакъв проблем в това.
Третият въпрос е за ъпгрейд на наши устройства с по-нови версии на Android и по това в момента преговаряме с "Гугъл". В момента е отворена програма за бета-тестване на Android Q, в която Huawei участва с Mate 20 Pro.

Препоръчвам на българските потребители да се информират директно от съобщенията на американската компания. Там ясно бе казано на 20 май: "За потребителите на нашите услуги Google Play и функциите за сигурност от Google Play Protect ще продължат да работят на съществуващите Huawei устройства."

Да уточним - това засяга всички устройства, които вече са продадени, които са в магазини и складове и които произвеждате и в момента?

- Да, отношенията и в новата ситуация са същите, "Гугъл" продължава да изпълнява партньорските си ангажименти и в момента. Споменаваният в медийни публикации 90-дневен срок, отпуснат от "Гугъл", не е тримесечен лиценз за "Андроид" или приложенията, а бизнес формат за продължаване на всички досегашни отношения в същия вид. Много хора бъркат двете неща и това е грешка - устройствата им няма да спрат след 3 месеца, няма да изгубят и обслужването си от "Гугъл".

Имате ли план Б, ако преговорите завършат с резултат, който създава съвсем нова ситуация, потенциално отрицателна за потребителите ви?

- Тук отново ще припомня, че каквото и да се случи, устройствата, които притежават хората, ще продължат да работят и да се обновяват, както сега.

Що се отнася до т.нар. план Б, по принцип всяка нормална компания има такъв резервен план. Мога да потвърдя, че компанията има алтернативи - за устройства, чипове или програми - но аз знам само малка част от тази подготовка. Приблизително половината ни компоненти за чипове и оборудване идват от американски компании, другата половина са наши. Ако те спрат да ни снабдяват, ще заместим с наше производство и тази половина. Личното ми мнение е, че дори нашите компоненти може би са дори по-добри, особено за европейския пазар. Но официалната позиция на компанията е ясна – ние предпочитаме да останем с "Андроид" и "Гугъл", промяна няма.

Трета година сте в България, как изглежда местният пазар в сегашния контекст?

- Разбира се, проверихме има ли реакция и последици от американските действия и първите ми впечатления са, че ситуацията в България е доста стабилна. В момента "Хуауей" е във водещите заглавия на новините, много се пише за събитията. За съжаление, някои български медии не отразяват правилно какво се случва доверяват се на чуждестранни медии и агенции и може би в бързането първи да публикуват поставят сензационни заглавия. Но като цяло повечето публикации и коментарите в социални мрежи (в рамките на 77%) са неутрални в този спор, около 20% са позитивни, негативните са в рамките на 7%, и то в зависимост от конкретен ден.

В България брандът ни е в добро "здравословно състояние". Виждаме колко емоционално ни подкрепят във фен клубове на "Хуауей" със снимки и послания, за които благодарим.

Но знаем също, че в комуникацията има проблем с това не само какво четат хората, но и как го свързват с личния си опит. Дори ясно да е обяснено, че едно решение засяга бъдещето, някои от тях го възприемат като засягащо веднага личните им устройства. А това означава, че е нужно още обясняване, за да няма погрешни интерпретации.
Затова тези дни създадохме специален сайт huaweimatters.com/bg/, който да обяснява и да дава в България отговори конкретно на сегашната ситуация.

Как реагират търговските ви партньори?


- Те също потвърждават, че работата ни продължава без промени, току-що започна и отдавна планираната ни лятна промоция на P30 с безжичната водоустойчива тонколона Soundstone и ние сме им благодарни, особено в сегашната сложна обстановка. Убедени сме, че имаме капацитет и потенциал да преминем през трудностите и да продължим това партньорство.


А ще разнообразите ли предлаганите потребителски продукти? И в момента спектърът ви е относително широк - от устройства от най-висок клас до достъпни за по-широка група хора.


- Стратегията ни за българския пазар не се е променила - "Хуауей" работи за изграждане на цялостна комплексна среда от наши устройства и услуги. Става дума за смартфони, таблети, персонални компютри, устройства с изкуствен интелект... общо 8 групи устройства. Това е процес, в който се включват все повече продукти, и той ще продължава до безкрайност, т.е. предвижда и това, което ще се появи в бъдеще.

В какъв срок ще се случи това в България?


- Това е стратегия, която вече прилагаме. Въвеждаме нови и нови устройства, но навлизането им е зависимо и от наличието на нова инфраструктура, нови приложения. Това са все неща, които не зависят само от "Хуауей" - въвеждането ангажира разработчици, тестване в българската среда, време за доставки и т.н.


Разбирам, че въпросите за 5G мрежите са извън конкретната ви компетенция, но няма как да не повдигнем този въпрос, още повече че български оператори изграждат такива мрежи и дори вече има подадена молба за започване на тестове. Имате ли проблеми със стандартите на Европейския съюз за сигурност?


- Ще отговоря с едно сравнение - разрешаването на проблеми със сигурността на тези мрежи е като във футбола, трябва ви добър отбор. Сигурността е обща отговорност и от нея печелят всички. Не можеш да разчиташ на един играч - трябва да се включат правителствата, институциите на Европейския съюз, партньорите в бизнеса, всички.


Нужно е да седнем и заедно да обсъдим правилата, на кое да обърнем повече внимание, кои са рисковете, колко са големи... Това е съвсем нова технология и никой не знае какви са предизвикателствата, за нея нямаме опит от миналото, който изцяло да пренесем в тази сфера. Няма нужда взаимно да се обвиняваме, "Хуауей" има най-добро желание и предлагаме подобни дискусии, как да подобрим 5G изследванията и разработките, защото никой не знае всичко за тази нова технология.


Да предлагате не е достатъчно - има ли кой да приеме подобна протегната ръка?


- Нашият президент заяви в Брюксел, че рискуваме да изпаднем в епоха на издигане на стени, докато всъщност трябва да разговаряме повече. В глобалния свят издигането на стени на първо място ще навреди на веригите за снабдяване, от което ще страдат всички.


Какъв е отговорът на "Хуауей" на често цитирания Член. 77 от Закона за националната сигурност на Китай, в който се казва "всяка компания и физическо лице са длъжни да помагат на работата на службите за национална сигурност"? Иначе казано, могат ли българите да са спокойни, че Китай не ги шпионира?


- Основателят на "Хуауей" Рен Жънгфей заяви неотдавна в интервю за група журналисти, че ние никога не сме вършили нещо подобно като компания и никога няма да го направим. Никога китайското правителство не е искало от нас подобно нещо.


Европейският пазар, който е много важен за нас, за пръв път се среща с компания като "Хуауей". Ние сме подложени на подробен одит и проверки, едва ли друга компания е била обект на такова внимание. В един момент се чувстваме едва ли не голи - до такава степен сме открити за въпроси и проверки.

Има и още нещо важно за изясняване във връзката с китайското правителство. "Хуауей" твърди, че е частна компания, но има публикации, че тя получава щедри кредити - стигащи до 100 млрд. долара - от китайски държавни банки. В Европа и по принцип на Запад подобни суми се възприемат като държавна подкрепа?


- Не разполагам с конкретни данни по вашия въпрос. Но имаме основен принцип в компанията - прозрачност, публичност, включително за високите технологии. Чуждестранни компании също постъпват по подобен начин, не смятам, че Китай прави нещо различно. В много отношения ние се учим от това, което правят компании в САЩ и Европа.


Това е и една от причините да успяваме в Китай, където в нашия сектор има чисто държавни компании. Защо те не успяват и не са конкурентоспособни, ако смятате, че връзката с държавата е толкова решаващ фактор?


Нашият отговор е, че сме фокусирани върху нуждите на клиентите ни. Непрекъснато опитваме да подобряваме продуктите и услугите си, влагаме огромна част от приходите си - а размерът им е публично достъпен - в разработки и изследвания, за което идеален пример е уникалната камера на новият ни флагман Р30 Pro.

Почти непрекъснато правим - включително на българския пазар - промоции на продукти и специални услуги с отстъпки за сервиз. Така доказваме на потребителите, че сме способен партньор - на местно и на глобално ниво - на който могат да имат доверие. Затова толкова бързо наехме нови служители в България. Личното ми желание е "Хуауей" да се превърне в стандарт в България за високо качество.


Отново ще кажа - не изпадайте в паника, не се поддавайте на невярна информация, всички устройства на "Хуауей" работят и ще се обновяват, екраните ви няма за угаснат.


Източник: dnevnik

В категории: Интервюта, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен

Боил Банов: "Ларгото не е направено да се скача със скейтборд отгоре"

Венцислав Караджов: "Комисията за личните данни още не е получила доклада на НАП за пробива"

МРРБ: "Пречиствателната станция за питейни води на Перник и региона се модернизира с над 3.6 млн. лв"

Проф. Николай Радулов: "Не може нископлатени ИТ специалисти да изготвят и поддържат базите данни"

Борисов за хакера: "На такива вълшебници трябва да им плащаме, за да не нанасят щети"


НОВИНИТЕ
Фейсбук се срина отново, този път в Европа Фейсбук се срина отново, този път в Европа

Синът на председателя на Комисията по досиетата е задържаният зам.-шеф на фонд „Земеделие“ Синът на председателя на Комисията по досиетата е задържаният зам.-шеф на фонд „Земеделие“

Две години затвор за съучастник в телефонни измами в Пазарджик Две години затвор за съучастник в телефонни измами в Пазарджик

САЩ отказа да продаде изтребители F-35 на Турция САЩ отказа да продаде изтребители F-35 на Турция

Новият гръцки външен министър е във Вашингтон за среща с Майк Помпео Новият гръцки външен министър е във Вашингтон за среща с Майк Помпео
ЕВРОПА
Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен Радан Кънев за избора на Урсула фон дер Лайен

Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК Евролидерите поздравяват Фон дер Лайен за избирането й начело на ЕК

Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните? Какво ще стане, ако публична администрация не спази правилата за защита на данните?

Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър Външните министри от ЕС одобриха санкции срещу Турция заради Кипър

Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!" Иво Христов: "Фон дер Лайен ще налага Истанбулската конвенция, аз ще гласувам против нея!"