Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Путин: "Технологичната война започна с опитите за изтласкване на Huawei"


Сподели:
07 Юни 2019, Петък

"Ситуацията около Huawei, която те се опитват не само да пристиснат, но безцеремонно да изтласкат глобалния пазар, в някои кръгове вече се нарича първата технологична война в настъпващата цифрова ера", коментира руският президент Валдимир Путин на Санкт Петербургския международен икономически форум, съобщава "спутник" и "Газета.ру".

Промотираният от САЩ модел на доминиране води до безкрайни конфликти, търговски войни и други действия, това е някакъв вид свободна борба без никакви правила, коментира той.

Президентът на Русия започна изказването си с изявлението, че съществуващият модел на световни икономически отношения е в криза въпреки растежа на световната икономика. Плановете за развитие на Русия не могат да бъдат изградени извън глобалния контекст, добави Путин.

"Напоследък растежът на световната икономика се характеризира положително. През 2011-2017 г. - средно 2-3% годишно. През последните години малко над 3%. Но, според нас, всички лидери трябва откровено да признаят, въпреки споменатия растеж, че настоящият модел на международни икономически отношения е в криза". А проблемите в тази криза "се умножават през последните десетилетия", обясни той.

Припомняме, усилията на Вашингтон да блокират Huawei ескалираха миналия месец, когато администрацията на Тръмп постави компанията в своя "черен списък", което забранява на американските компании да търгуват с фирмата, освен ако нямат лиценз.

Политиката на количествено облекчаване не решава проблемите, а само ги тласка в бъдещето. Световната търговия престана да бъде безусловният двигател и новият двигател все още не е заработил, заяви Путин.

"Предишните модели на развитие дадоха шансове на страните от Запада, а с нарастващата конкуренция заговориха с езика на санкциите", добави той.

САЩ се опитват да разширят своята юрисдикция по целия свят. Ролята на щатския долар трябва да бъде преосмислена, тъй като тя е инструмент за натиск.

Руският президент подчертава, че глобалното доверие в американската валута намалява, добавяйки, че ролята на международните икономически институции трябва да бъде засилена и изпълнена с ново съдържание, за да се стимулира икономическият растеж.

"Опитите за монополизиране на новата технологична вълна, ограничаване на достъпа до нейните плодове, довеждат до ново ниво на проблеми в глобалното неравенство, както между страните и регионите, така и в рамките на държавите. И това е основният източник на нестабилност", предупреждава Путин.

"Този проект (Северен поток 2) не се вписва в логиката и не отговаря на интересите на тези, които са свикнали с изключителността и всепозволеността в рамките на съществуващия универсален модел, тези, които са свикнали с факта, че другите трябва да плащат сметките. Това е причината, поради която проектът се сблъсква с безкрайни препятствия", коментира руският президент.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
"ЕС не напуска Великобритания, Великобритания напуска ЕС"

Акад. Георги Марков: Историята не трябва да се политизира

Каракачанов: БНР не е частно, журналистите да си държат убежденията вкъщи

Одитът установи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

"Отмъщение за победата". 10 години затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Българският мед е третият най - евтин в ЕС


НОВИНИТЕ
Туристическия гигант Thomas Cook фалира Туристическия гигант Thomas Cook фалира

Църквата почита зачатието на св. Йоан Предтеча и св. Ириада Църквата почита зачатието на св. Йоан Предтеча и св. Ириада

„Чернобил“ спечели три награди „Еми“, „Игра на тронове“ отново с приз „Чернобил“ спечели три награди „Еми“, „Игра на тронове“ отново с приз

Започва астрономическата есен Започва астрономическата есен

Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан